Facebook Pixel Οι προπονητές δεν βαφτίζονται σε κολυμπήθρες
| 2016-09-28 16:22:00

Οι προπονητές δεν βαφτίζονται σε κολυμπήθρες

Οι προπονητές δεν βαφτίζονται σε κολυμπήθρες

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ο Γιάννης Αναστασίου με τη Ρόντα στην Ερεντιβίζιε. Την πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας. Αν γυρίσεις την εφημερίδα ανάποδα. Προτελευταίος, δηλαδή. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.

Δέκατος έβδομος στους δεκαοχτώ. Με τρεις βαθμούς, χωρίς νίκη σε επτά παιχνίδια, με συντελεστή τερμάτων 3-14 κι έχοντας να σκοράρει από τις 13 Αυγούστου. Προφανώς οι ποδοσφαιριστές της Ρόντα αδικούν τους εαυτούς τους. Ενώ είναι πολύ πιθανό η εγκληματική οργάνωση μετά το κυνήγι που έχει φάει από τον Χαράλαμπο Σταύρο Κοντονή, να έχει εγκαταλείψει τις εγχώριες ενασχολήσεις της και να δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Στην Ελλάδα φταίγανε οι παίκτες και η διαιτησία. Στη χώρα της τουλίπας τι φταίει; Επεσε περονόσπορος; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Το αυτονόητο: Οτι η καλογερική είναι βαριά. Δεν είναι εύκολο ο πάσα ένας να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη προπονητής. Και να ξεκινάει μάλιστα με τη μία από τον Παναθηναϊκό όπως ο κόουτς Γιάννης. Ή με τη μία από την ΑΕΚ όπως ο Δέλλας. Λες και πρόκειται για πορφυρογέννητους. Ο λαός λέει «νέο γιατρό και παλιό δικηγόρο». Κι έτσι είναι. Ο νέος γιατρός ξέρει από πρώτο χέρι όλες τις εξελίξεις της επιστήμης. Η δικηγορία δεν αλλάζει. Ιδιοι είναι οι νόμοι.

Ο παλιός δικηγόρος υπερέχει σε πείρα. Στο ποδόσφαιρο οι παράγοντες έχουνε το κουσούρι να βγάζουνε δικούς τους προπονητές. Εδώ και είκοσι χρόνια είχε ξεκινήσει αυτήν τη μάκινα ο Βαρδινογιάννης με τον Ρότσα. Το συνέχισε ο Κόκκαλης με τον Τάκη Λεμονή. Ο Πατέρας με τον Νιόπλια. Οτι εγώ δηλαδή ως παράγοντας είμαι τόσο μεγάλος μάγκας που δεν χρειάζομαι (κανονικό) προπονητή στον πάγκο. Παίρνω το πρωτάθλημα μόνος μου. Ο Μελισσανίδης πήγε ντε και καλά να βγάλει τον Τραϊανό Δέλλα. Κι όσο η ομάδα έπαιζε με τα χωριά της Γ' και της Β' Εθνικής, νο πρόμπλεμ. Στο πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον σχόλασε. Δεν χρειάζεται όμως να γυρίζουμε πίσω.

Τι βλέπουμε να γίνεται στο πρωτάθλημα με τους προπονητές: Οι γριές οι κότες είναι που έχουνε το ζουμί. Οι έμπειροι Ελληνες προπονητές, που η ταπεινότητά μου αποκαλεί «νοικοκύρηδες». Ο Παράσχος που πάει τον Πλατανιά πρίμα. Ο Πετράκης, που έχει φάει ψωμί κι αλάτι στα ξερά γήπεδα της Δ' και της Γ' Εθνικής, τα πάει τα Γιάννενα μια χαρά. Την προηγούμενη αγωνιστική ούτε ένας από τους τέσσερις μεγάλους δεν κέρδισε. Δεν ήταν όμως μόνο η δική τους ανικανότητα. Κάποιες ομάδες βρεθήκανε απέναντί τους και κάποιοι προπονητές. Κόμπο τον έδεσε τον Μπέντο ο Αγγελος στο Λάρισα - Ολυμπιακός. Ταμάμ είναι για τέτοιες ομάδες και τέτοια παιχνίδια ο Αναστασιάδης.

Να παίρνει δηλαδή από τους ποδοσφαιριστές του το 101%. Ηξερε ο Ματζουράκης πώς πρέπει να παίξει για να πάρει ο Παναιτωλικός αποτέλεσμα με τον Παναθηναϊκό. Και το πήρε. Τριάντα πέντε χρόνια φούρναρης ο «Ματζούρ», την ξέρει τη δουλειά. Και αδικημένος. Σαφώς και θα έπρεπε να έχει δουλέψει σε μεγαλύτερες ομάδες. Αν δει δηλαδή κανείς ποιοι προπονητές έχουνε περάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια από τον ΠΑΟΚ. Κι από Αρη και Ηρακλή όταν ήταν κανονικές ομάδες. Επιστρέφοντας λοιπόν στον Αναστασίου, που πάντα κάποιος άλλος ή κάτι άλλο έφταιγε όταν έχανε, ξαναλέμε το αυτονόητο: Οι προπονητές δεν βαφτίζονται σε κολυμπήθρες. Οι προπονητές βγαίνουνε από τη δουλειά. Σιγά σιγά. Αβόζο αβόζο. Γιαβάς γιαβάς. Το έχω γράψει τουλάχιστον δέκα φορές:

Ο Γιάννης ο Κυράστας (φωτό). Αρχηγός του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας. Από τον Εθνικό Ελληνορώσων ξεκίνησε. Α' Αθηνών. Δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά σε μεγαλύτερη ομάδα, σε μεγαλύτερη κατηγορία; Εύκολα. Επιλογή του ήταν να πάει βήμα βήμα. Στη συνέχεια στο Μεσολόγγι Γ' Εθνική, στην Προοδευτική και στον Εθνικό Β' Εθνική. Οταν πήγε στον Παναθηναϊκό, ήταν δώδεκα χρόνια προπονητής. Είχε δουλέψει έντεκα σεζόν σε εννιά διαφορετικές ομάδες. Σήμερα όλοι τα ξέρουν όλα. Είναι μαθημένοι από την κοιλιά της μάνας τους. Και το ακόμα χειρότερο: Δεν σηκώνουνε μύγα στο σπαθί τους. Οταν μιλάει ο Αναστασίου, είναι βέβαιος ότι έχει το αλάθητο του Πάπα. Αυτά.

Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ο Ηρακλής είναι μια ομάδα που παλεύει

Για να τα λέμε όλα, έναν πόντο για τη μέχρι τώρα παρουσία του Ηρακλή τον παίρνει ο Νίκος Παπαδόπουλος. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων ο Ηρακλής είναι μια ομάδα που παλεύει. Με τους ποδοσφαιριστές να μπαίνουν στο γήπεδο και να δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Κι όταν λέμε ομάδα ο Ηρακλης πρόκειται για σχήμα λόγου. Ούτε πρόεδρος υπάρχει ούτε διοίκηση ούτε τίποτα. Ούτε μεταγραφές γίνανε, λόγω του ότι δεν δόθηκε άδεια. Μοναχοί τους είναι από την αρχή της σεζόν προπονητής και ποδοσφαιριστές. Οι κανονικοί ποδοσφαιριστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτοί που έχουν πείρα:

Ο γκολκίπερ ο Χουάντερσον, ο στόπερ ο Μπαρτολίνι, ο χαφ ο Λεοζίνιο και η γεροντάρα ο Περόνε στην επίθεση. Ολοι οι άλλοι είναι παιδάκια. Κι επειδή ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, όλοι μαζί παίζουνε για την τιμή των όπλων. Και στέκονται με αξιοπρέπεια. Και στη Λάρισα, που πήρανε τον έναν πόντο και με τον Ολυμπιακό που χάσανε και με την ΑΕΚ που πήρανε την ισοπαλία ξεκούραστα. Πήγαινε εσύ να κάνεις τον προπονητή κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μάζεψέ τους, κάν' τους προπόνηση και βάλ' τους να παίξουν και να τα δώσουν όλα. Τέτοιες καταστάσεις, βέβαια, δεν έχουνε μεγάλη διάρκεια. Κάποια στιγμή τα κουράγια τελειώνουνε. Τόσο όμως ο προπονητής όσο και οι ποδοσφαιριστές ειναι άξιοι συγχαρητηρίων. Με τα ψέματα μπορούν και τα καταφέρνουν.

Αν το κάνει τελικά ο Ιβάν, το σάλτο θα είναι μεγάλο

Θα την πάρει την άδεια ο λαγός; Ή θα γινει Νο2 Καλογρίτσας; Θα βρει τα είκοσι εκατομμύρια της προκαταβολής σε δεκαπέντε μέρες ο Ιβάν; Θα βγει λευκός και αμόλυντος από τον έλεγχο του πόθεν έσχες; Θα ρισκάρει να τον κρεμάνε από τούδε και στο εξής καθημερινώς στα τηλεοπτικά μανταλάκια ο Κοντομηνάς από τον Αλφα και ο Βαρδινογιάννης από το Σταρ; Θα αγνοήσει την προτροπή της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί με την τηλεόραση; Θα επιτρέψουν οι Αμερικανοί να πάρει άδεια πανελλήνιας εμβέλειας ένας πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας; Θα αγνοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτροπές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα; Ολα αυτά δεν τα λέει ο Καίσαρης. Τα λέει η πιάτσα.

Το σάλτο που πάει να κάνει, αν το κάνει τελικά, ο Ιβάν είναι μεγάλο. Εκεί που πάει να μπλέξει, αν μπλέξει τελικά, δεν είναι ποδόσφαιρο. Να τα ρίχνουμε στη διαιτησία και να μην κατεβαίνουμε να παίξουμε στο Καραϊσκάκη. Τρώμε μείον τρεις βαθμούς και γινόμαστε και ήρωες. Εδώ μιλάμε για πόλεμο. Το αντέχει ο Ιβάν να έχει απέναντί του Κοντομηνά και Βαρδινογιάννη; Θα το δούμε. Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ότι ο Σαββίδης δεν πρέπει να πάρει άδεια. Εσύ τι κάνεις ως Ιβάν; Την αγνοείς;

Ο Κυριάκος, αργά ή γρήγορα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αυτό είναι δεδομένο. Εσύ ως Σαββίδης (φωτό) θα επιλέξεις να κάνεις του κεφαλιού σου και να τον έχεις απέναντί σου; Κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκατό-μηδέν με τους Αμερικανούς, θα τους αγνοήσει και θα δώσει άδεια στον Ιβάν; Τι θα κάνει λοιπόν; Θα αποφασίσει να το πάει μέχρι τέρμα και να κάνει την κουτουράδα ή θα βρει μια αφορμή για να την κοπανήσει; Θα το δούμε. Προσωπικά, πάντως, ούτε μια λεμονάδα δεν θα έβαζα στοίχημα ότι θα εκπέμψει κανάλι ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Μπάγεβιτς επιμένει στη στήριξη του Κετσπάγια;

Κανένα απολύτως παράπονο δεν έχει ο Λούμπος από τον Ιβιτς. Ολες σχεδόν οι μεταγραφές που έκανε παίζουν.

-Οbserver

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags