Facebook Pixel Μόνο οι φανατικοί νοιάζονται για το πρώτος στο χωριό…
Μπάσκετ
| 2016-10-18 14:58:00

Μόνο οι φανατικοί νοιάζονται για το πρώτος στο χωριό…

Μόνο οι φανατικοί νοιάζονται για το πρώτος στο χωριό…

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι των «αιωνίων», την εικόνα των δυο ομάδων στο ΣΕΦ και την επόμενη ημέρα των δυο ομάδων

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 25 πόντους διαφορά τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και η επόμενη ημέρα στα δύο στρατόπεδα δεν μπορεί παρά να είναι επηρεασμένη τόσο από το αποτέλεσμα του πρώτου ντέρμπι των αιωνίων, όσο και από την εικόνα που έβγαλαν πάνω στο παρκέ. Στην Ελλάδα ζούμε και είναι αναμενόμενο οι ερυθρόλευκοι να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, οι δε πράσινοι να τα έχουν βάψει μαύρα και να ψάχνουν τι φταίει, ποιος πρέπει να φύγει και τα γνωστά καταστροφικά σενάρια που ακολουθούν τις βαριές ήττες των μεγάλων…

Μιλάμε, όμως, για μια μακριά σεζόν και είσαι σημαντικό για τις ομάδες – αλλά και τον κόσμο τους – να βλέπουν την κατάσταση στο αληθινό της μέγεθος.

Το πόσο σπουδαίος είναι ο Ολυμπιακός – αν πρέπει ντε και καλά να βγάλεις σήμερα συμπεράσματα - πρέπει να το κρίνεις και από την εμφάνιση του στην Μαδρίτη απέναντι στην Ρεάλ. Το πόσο χάλια είναι ο Παναθηναϊκός πρέπει να το ζυγίσεις συμπεριλαμβάνοντας την παράμετρο του τραυματισμού του Τζέϊμς και ότι βαφτίστηκε σε μια εβδομάδα άσσος ο Παπάς.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να δούμε αντικειμενικά τι συνέβη της βράδυ της Δευτέρας και πως είναι τα πράγματα σήμερα στις τάξεις των εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα:

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, νίκησε με 25 πόντους διαφορά γιατί επικράτησε κατά κράτος στο κομμάτι της ενέργειας. Τα 19 επιθετικά ριμπάουντ, οι 16 παραπάνω κατοχές και οι 12 αιφνιδιασμοί φτάνουν και περισσεύουν για να εξηγήσουν την μεγάλη διαφορά στο τελικό σκορ. Ο Σφαιρόπουλος – όπως όλη η …Ευρώπη- εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αδυναμία του Καλάθη στο σουτ, έπεισε τους παίκτες του να βάλουν δυνατά τα σώματα τους στην μάχη και κερδίζοντας κατά κράτος τις διεκδικήσεις της μπάλας, έβαλε τις βάσεις για τον θρίαμβος.

Τι πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός;

Παίκτης κλειδί για τον Ολυμπιακό ήταν ο Σπανούλης διότι δεν εκβίασε προσπάθειες και μοίρασε την μπάλα στους συμπαίκτες του, οι οποίοι σε σχέση με την Μαδρίτη ήταν πολύ πιο έτοιμοι να εκτελέσουν. Αυτή την φορά εκτός του –σούπερ για ένα ακόμη βράδυ Πρίντεζη – και του Λοτζέσκι ήταν παρόντες και ο Γκριν, και ο Μάντζαρης και ο Παπαπέτρου και ο Παπανικολάου και ο Μιλουντίνοφ και ο Μπιρτς, ακόμη και ο Γιανγκ! Είχαμε γράψει μετά το ματς στην Μαδρίτη ότι οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται περισσότερους παίκτες στην εξίσωση για να πετύχουν υψηλούς στόχους και είναι μονόδρομος το μην είναι μόνος του ο Βασίλης στην επίθεση!

Τι μπορεί να βελτιώσει ο Ολυμπιακός;

Η εμφάνιση των πειραιωτών το βράδυ της Δευτέρας ήταν εκπληκτική ειδικά για αυτή την εποχή που οι ομάδες είναι ακόμη ανέτοιμες. Είναι όμως αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός δεν του έβαλε δύσκολα προβλήματα και δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί αυτό το αποτέλεσμα. Αυτά τα 19 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε ο Ολυμπιακός προήλθαν από 19 άστοχα δικά του σουτ που κάποια προήλθαν από κακές επιλογές και άλλα από κακές εκτελέσεις. Γενικά η επίθεση των ερυθρολεύκων έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, τόσο στο πως δημιουργούνται ρήγματα, όσο και στα τελειώματα των φάσεων.

Πάμε και στους πράσινους: Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, έχασε με 25 πόντους διαφορά διότι δεν μπόρεσε να «ματσάρει» την ενέργεια που έβγαλε ο αντίπαλος. Δεν έτρεξε το γήπεδο ούτε για να βγάλει αιφνιδιασμούς, ούτε για να καλύψει τα δικά του μετόπισθεν, δεν πολέμησε στα ριμπάουντ - ειδικά στα αμυντικά – ασχολήθηκε μόνο με το πως θα σταματήσει τον Σπανούλη και επέτρεψε στον Πρίντεζη να αλωνίζει, είχε νεκρά σημεία (από το 36-31 η διαφορά πήγε στο 50-32 με μηδενική αντίδραση. Γενικά η ομάδα φάνηκε απροετοίμαστη πνευματικά και ψυχολογικά για να σταθεί στο ΣΕΦ και θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός για το τι θα γίνει από εδώ και εμπρός. Ο Πεδουλάκης επέμεινε στο να πάει η μπάλα μέσα στην ρακέτα και να χτυπήσει τον Σπανούλη και τον Γκριν στο λόου ποστ, αλλά από εκεί και πέρα δεν παρουσίασε κάποιο εναλλακτικό πλάνο που να έβγαζε σκορ στην επίθεση. Ο Καλάθης εκτίθεται με τον τρόπο που παίζει τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα και είναι φανερό ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα για να μπορέσει να παίξει τον ηγετικό ρόλο για τον οποίο προορίζεται.

Τι μπορεί να κρατήσει ο Παναθηναϊκός από το ματς της Δευτέρας; Απολύτως τίποτα. Ισως το μόνο που έχει αξία είναι το να θυμούνται οι παίκτες του την πικρή γεύση της συγκεκριμένης ήττας, ώστε την επόμενη φορά να είναι περισσότερο έτοιμοι.

Τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός; Προφανώς πολλά πράγματα δεν λειτουργούν σήμερα. Κατ’ αρχήν πρέπει να πάρει τουλάχιστον ένα παίκτη για να καλύψει το κενό του Τζέϊμς και εφόσον δεν υπολογίζεται για τα μεγάλα ματς ο Μποχωρίδης – όπως φάνηκε από την μη χρησιμοποίηση του την Δευτέρα – ν’ αποκτηθεί και άλλο γκαρντ για την Ευρωλίγκα – αν ο στόχος είναι το φάιναλ φορ – . Από εκεί και πέρα, το ερώτημα για τον Παναθηναϊκό είναι αν ο Πεδουλάκης όντως πιστεύει στο ότι η ομάδα του πρέπει να αλλάξει το προφίλ της και να επιτεθεί στο τρανζίσιον. Ο Παναθηναϊκός βγάζει την εικόνα μιας μπερδεμένης ομάδας με κάποιους παίκτες -όπως για παράδειγμα τον Σίνγκλετον – να προσπαθούν να κάνουν φάσεις που δεν τους «αρέσουν» ή, δεν ξέρουν να τις εκτελέσουν.

Επίσης είναι σημαντικό να μην χαθεί ο Καλάθης – δεν υπάρχουν και πολλοί Ελληνες άσσοι σε αυτό το επίπεδο - και για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιθετική τακτική που ακολουθείται να μην βγάζει στην …φόρα τις όποιες αδυναμίες του, όπως για παράδειγμα το σουτ μετά από ντρίπλα. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να επιτεθεί μια ομάδα και ο Νικ –που επίσης οφείλει να δουλέψει τόσο στο σουτ του, όσο και στην ψυχολογία του – να παραμείνει πολύτιμος και όχι να φαίνεται σαν αχίλλειος πτέρνα των πρασίνων.

Ο Παναθηναϊκός έχει μια μαγιά Ελλήνων παικτών (Παπάς, Μπουρούσης, Καλάθης, Φώτσης), αλλά και σοβαρών ξένων (Ρίβερς, Γκιστ, Σίνγκετον, Νίκολς) που έχουν παίξει στο παρελθόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα και μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε καλύτερο μέλλον, αρκεί να χρησιμοποιήσει τα λάθη του για να μάθει και να μην υπάρξει πανικός ούτε από τον κόσμο, ούτε από την διοίκηση.

Αντί επιλόγου: Το στοίχημα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι η καλή παρουσία στην Ευρωλίγκα και εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα και για τους δύο. Η μεταξύ τους μάχη για τα σκήπτρα στην Ελλάδα αφενός θα κριθεί πολύ αργότερα, αφετέρου αφορά κυρίως τους φανατικούς που αρκούνται στο να είναι πρώτοι στο χωριό! Όταν, όμως, μιλάμε για συλλόγους που έχουν πάρει μαζί εννέα ευρωπαϊκά, η συζήτηση που περιορίζεται στο ποιος θα είναι πρώτος εντός των συνόρων, μάλλον τους μικραίνει…

Πηγή: novasports.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags