Facebook Pixel Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό; Η αξία των ρόλων και του πλάνου
Μπάσκετ
| 2016-12-30 17:07:00

Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό; Η αξία των ρόλων και του πλάνου

Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό; Η αξία των ρόλων και του πλάνου

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ και τον τρόπο με τον οποίο ήρθε.

Για 25-26 λεπτά απέναντι στη Φενέρμπαχτσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε τους παίκτες του να παίζουν το απόλυτο μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Τυχαίο; Μάλλον όχι αφού στο μπάσκετ τίποτε δεν είναι τυχαίο και οι συμπτώσεις υπάρχουν ως αναγκαία επιβεβαίωση του κανόνα. Πριν πάμε στα επί μέρους αξίζει να αναφερθούμε πρώτα από όλα στον ίδιο τον ερυθρόλευκο κόουτς και στο επιτελείο του. Η κατεύθυνση του Ολυμπιακού ήταν προφανής και εκδηλώθηκε από το πρώτο λεπτό. Ανελέητη πίεση στον Σλούκα, τον μοναδικό δημιουργό που διαθέτει στο ρόστερ της η Φενέρ ώστε να περιοριστεί σημαντικά η βασική πηγή πόντων της Τούρκικης ομάδας: Τα spot σουτ τριών πόντων που αρχίζουν και τελειώνουν από την δημιουργία του Σλούκα και ενίοτε, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, του Ντίξον. Μέχρι το 26’ όταν ο Ολυμπιακός έφτασε τη διαφορά στο +23 το πλάνο Σφαιρόπουλου λειτούργησε άψογα αφού η Φενέρ είχε 1/9 τρίποντα και ο Σλούκας ασφυκτιούσε από την πίεση της ερυθρόλευκης άμυνας. Ακριβώς αυτό ήταν και το μοναδικό στοιχείο που άλλαξε τη λογική του αγώνα και τον μετέτρεψε σε ντέρμπι. Ο Μάντζαρης που κουράστηκε δεν είχε βοήθεια στο αμυντικό κομμάτι από τον πάγκο και η απουσία του Χάκετ έγινε αισθητή ειδικά μετά το 25ολεπτό όταν ο Σλούκας βρήκε ρυθμό και δημιούργησε πολύ περισσότερο από ότι μέχρι εκείνο το σημείο.

Στο τέλος ο Ολυμπιακός κράτησε τη χαρά της νίκης σε ένα αγώνα που ήταν με -3 παίκτες και την τελική διαφορά των +9 πόντων που τηρουμένων των αναλογιών είναι πολύ καλή αν κάποιος τη συζητούσε ως ενδεχόμενο πριν το τζάμπολ αλλά τελικώς μικρότερη από αυτό που αληθινά μπορούσε να κερδίσει.

Τι λειτούργησε εκτός πλάνων; Η καταλυτική παρουσία των δύο ψηλών του Ολυμπιακού και ειδικότερα του Κεμ Μπιρτς που στο καλύτερο, ίσως παιχνίδι του μέχρι τώρα σκέπασε τα καλάθια και έδωσε στον Ολυμπιακό κάτι μη αναμενόμενο. Με την απουσία του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την επιθετική του δύναμη στο χαμηλό ποστ. Απέναντι σε μια ομάδα που το 90% της αμυντικής της δύναμης είναι η παρουσία του Γιούντο και των υπολοίπων ψηλών μέσα στη ρακέτα γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική επιθετική παρουσία των Μπιρτς-Γιανγκ (16 πόντοι και 10 επιθετικά ριμπάουντς) έγειρα καθοριστικά την πλάστιγγα του αγώνα.

Ας πάμε και στην εικόνα των παικτών. Ο Ολυμπιακός του Σφαιρόπουλου είναι μια ομάδα που δεν παίρνει ρίσκα και δεν πάει κόντρα στο manual. Ενδεχόμενα αρκετοί έχουν κατηγορήσει ή κριτικάρει τον ερυθρόλευκο κόουτς ότι είναι συντηρητικός και προτιμάει να διαχειρίζεται ελεγχόμενες καταστάσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν λειτουργήσει οι αυτοματισμοί και οι ρόλοι μέσα από τη συγκεκριμένη λογική. Απόδειξη, ότι στον χθεσινό αγώνα οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν αυτό ακριβώς που μπορούσαν να δώσουν με την εξαίρεση της υπέρβασης που έκαναν οι δύο ψηλοί.

Ο Μάντζαρης μπορεί να μην δικαιώνεται από τους αριθμούς αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εκμηδενισμό της δράσης του Σλούκα. Ο Σπανούλης είχε αντιφατικά στατιστικά: 1/7 σουτ και 5 λάθη αλλά 7 κερδισμένα φάουλ και 7 τελικές πάσες. Πάνω και πριν από τα νούμερα ο Σπανούλης έδειξε ηρεμία και διαύγεια σε ένα αγώνα ειδικών προσωπικών συνθηκών. Δεν παρασύρθηκε από το γεγονός ότι έβλεπε απέναντι του τον Ομπράντοβιτς όπως για παράδειγμα είχε συμβεί στον αντίστοιχο περσινό αγώνα όταν ο Ολυμπιακός έχασε εντός έδρας από τους Τούρκους. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στη δημιουργία και με εξαίρεση 1-2 φάσεις δεν έπεσε στην παγίδα να ψάξει ελεύθερους διαδρόμους στην Τουρκική άμυνα που συνήθως όταν υπήρχαν αποτελούσαν τρικ για να πέσει πάνω στον Γιούντο. Ο Παπανικολάου έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Ντατόμε, μάζεψε ριμπάουντς και έβγαλε ενέργεια. Ο Παπαπέτρου έπαιξε σχεδόν 30 λεπτά και κάλυψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε άμυνα και επίθεση τα κενά που υπήρχαν στη θέση ‘’4’’. Ο Λοτζέσκι έβαλε με τον τρόπο που ξέρει στην επίθεση τη σφραγίδα του στο τέλος του αγώνα, όταν ολόκληρη η ερυθρόλευκη άμυνα είχε κολλήσει και η μπάλα είχε αρχίσει να βαραίνει. Ο Γκριν εκπλήρωσε ακριβώς τον ρόλο του, ερχόμενος από τον πάγκο και σκοράροντας 11 πόντους με 3/7 σουτ. Για αυτό ακριβώς αποκτήθηκε και πληρώνεται….

Για Μπιρτς και Γιανγκ αναφερθήκαμε και πιο πάνω αλλά αξίζει μια αναφορά στον δεύτερο. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού επέμεναν εδώ και καιρό ότι πέραν από το πρόβλημα έλλειψης αγώνων μετά από τον περσινό τραυματισμό του το πρόβλημα του είναι κυρίως πνευματικό και ψυχολογικό. Και σε κανένα σημείο δεν μπήκαν στον πειρασμό να ακούσουν τις έξωθεν σειρήνες που επέμεναν ότι ‘’ο Ολυμπιακός θέλει ψηλό’’. Είναι φανερό τον τελευταίο καιρό ότι ο Γιανγκ έχει αρχίσει και καταπολεμά με επιτυχία τα ψυχολογικά κατάλοιπα που άφησε ο τραυματισμός του, πατάει καλύτερα στο παρκέ, μπαίνει στις φάσεις και βρίσκει τον εαυτό του. Σε μια μαραθώνια σεζόν τα βιαστικά συμπεράσματα είναι επικίνδυνα και συνήθως εκτός πραγματικότητας.

ΥΓ 1: Ο Ομπράντοβιτς διαχειρίζεται και φέτος ένα μπάτζετ που αγγίζει ή ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Είναι απορίας άξιο πως δεν έχει κατορθώσει ακόμη να βρει ένα δεύτερο αξιόλογο γκαρντ-δημιουργό.

ΥΓ 2: Η διοίκηση του Ολυμπιακού δείχνοντας ότι σέβεται την ιστορία της ομάδας τίμησε Σλούκα και Αντιτς όπως σωστά έχει κάνει και με όλους τους υπόλοιπους πρώην παίκτες ή προπονητές έχουν περάσει ως αντίπαλοι από το ΣΕΦ. Και δεν έκανε εξαίρεση ούτε με τον Σλούκα που είναι γνωστό ότι δεν έφυγε με τις καλύτερες συνθήκες από τον Ολυμπιακό. Και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην κίνηση των αδελφών Αγγελόπουλου να τον βραβεύσουν. Η απορία έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των οπαδών του Ολυμπιακού που χειροκρότησαν τον Αντιτς και αποδοκίμαζαν σε κάθε ευκαιρία τον Σλούκα. Προφανώς, στη λογική τους η επαγγελματική επιλογή (έστω και με λάθος χειρισμούς από τη μεριά του) του Σλούκα βαραίνει περισσότερο από την συστηματικά άσχημη συμπεριφορά και στάση του Αντιτς την τελευταία του χρονιά στον Ολυμπιακό. Όσοι ξέρουν την κάκιστη στάση του απέναντι στον Γιώργο Μπαρτζώκα στην τελευταία τους κοινή σεζόν στον Ολυμπιακό καταλαβαίνουν καλύτερα γιατί γράφτηκε αυτό το υστερόγραφο.

Πηγή: novasports.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags