Facebook Pixel Xοντρή ήττα της Ρεάλ από τη Γιουνάιτεντ! Έσπασαν την κυριαρχία οι Άγγλοι
| 2017-01-30 00:40:00

Xοντρή ήττα της Ρεάλ από τη Γιουνάιτεντ! Έσπασαν την κυριαρχία οι Άγγλοι

Xοντρή ήττα της Ρεάλ από τη Γιουνάιτεντ! Έσπασαν την κυριαρχία οι Άγγλοι

Στην κορυφή της «Football Money League», δηλαδή των ποδοσφαιρικών clubs παγκοσμίως με τα περισσότερα έσοδα, βρίσκεται έπειτα από 12 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σπάζοντας την «ισπανική κυριαρχία» της Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας επιχειρηματικών και οικονομικών συμβούλων, Deloitte. Γράφει ο Θάνος Μπλούνας.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην πρώτη θέση, ανεβαίνοντας δύο σκαλιά, με έσοδα 689 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερη είναι η Μπαρτσελόνα με 620,2. Η διαφορά της είναι απειροελάχιστη από τη Ρεάλ που έχασε δύο θέσεις και βρίσκεται στην τρίτη με 620,1.

Σύμφωνα με την Deloitte, πρόκειται για την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη ανάλυση οικονομικών στοιχείων η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) στα έσοδα από την «ημέρα του αγώνα», στα οποία περιλαμβάνονται οι πωλήσεις εισιτηρίων και όλα όσα προκύπτουν από τη χρήση του γηπέδου την ημέρα του αγώνα, β) στα έσοδα από τις μεταδόσεις αγώνων, τόσο από τις εσωτερικές διοργανώσεις όσο και από τις διεθνείς και γ) στα έσοδα από το εμπόριο, στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα από τους σπόνσορες, οι πωλήσεις προϊόντων και γενικότερα όλες οι εμπορικές λειτουργίες.

Κατά τη σεζόν 2015-2016, στην οποία αναφέρεται η 20ή έκθεση της εταιρείας, η Γιουνάιτεντ είχε έσοδα 515 εκατομμύρια αγγλικές λίρες, που αποτελεί ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περίοδο 1996-1997, οπότε η πρώτη έκθεση με θέμα τη μέτρηση των εσόδων των ποδοσφαιρικών clubs και της ταξινόμησής τους, έως τη σεζόν 2015-2016, τα έσοδα των ομάδων που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) έχουν επταπλασιαστεί.

Αξιο αναφοράς είναι ότι και τα τρία clubs που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν ξεπεράσει σε έσοδα τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για πρώτη φορά το σύνολο των εσόδων των 20 clubs με τα μεγαλύτερα έσοδα ξεπέρασε τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ και έφτασε τα 7,4.

Συνεπώς, υπάρχει αύξηση 12% σε σχέση με τα έσοδα της περιόδου 2014 -2015.

Οσον αφορά τις πηγές των εσόδων, το 49% αντιστοιχεί σε έσοδα που προέρχονται από τις μεταδόσεις αγώνων, το 42% από το εμπορικά δικαιώματα και μόλις το 9% από τα έσοδα της «ημέρας του αγώνα».

Σε επίπεδο clubs, η άνοδος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή, οφείλεται πέρα από το εμπορικό κομμάτι στην επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως, οι «κόκκινοι διάβολοι» βρίσκονται στις 19 από τις 20 εκθέσεις της Deloitte στις τρεις πρώτες θέσεις και πάντα στην υψηλότερη θέση συγκριτικά με τις άλλες ομάδες της Αγγλίας. Αυτό οφείλεται στο ισχυρό «brand name» που έχει δημιουργήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παγκοσμίως και παρότι τελευταία οι επιδόσεις της εντός αγωνιστικού χώρου δεν είναι οι καλύτερες, εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη εμπορικότητα παγκοσμίως.

Η συμπολίτισσά της, Μάντσεστερ Σίτι, κατάφερε για πρώτη φορά να ανέβει στην πέμπτη θέση παρουσιάζοντας έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Αρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ διατήρησαν τις θέσεις τους στη «Football Money League», νέα ονόματα στην οποία είναι η Γουέστ Χαμ και η Λέστερ. Η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 23%. Τα έσοδα από τις μεταδόσεις ανήλθαν στα 21 εκατομμύρια αγγλικές λίρες λόγω της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Η πρόβλεψη για τη Λέστερ, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας είναι ότι όχι μόνο θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν αλλά θα παρουσιάσει άνοδο λόγω της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν οι ομάδες που βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις είναι ίδιες, παρότι άλλες έχουν ανέβει και άλλες έχουν υποχωρήσει. Επίσης εξακολουθεί να υπάρχει κυριαρχία όσον αφορά την εκπροσώπηση των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων: του αγγλικού, του ισπανικού, του γαλλικού, του γερμανικού και του ιταλικού. Μοναδική εξαίρεση η ρωσική Ζενίτ.

Η πρόβλεψη της Deloitte για τη σεζόν 2016-201717 είναι ότι λόγω της αύξησης των εσόδων από τα δικαιώματα μετάδοσης, τα συνολικά έσοδα των 20 ομάδων που θα είναι στη λίστα θα ξεπεράσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Για την πρώτη θέση προβλέπει ότι λόγω της εξασθένησης της λίρας θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Τέλος, επισημαίνεται ότι μόνο σε βάθος δεκαετίας είναι πιθανόν να καταφέρει να εμφανιστεί στη «Money League» ποδοσφαιρικό club εκτός Ευρώπης, κάτι που θεωρείται «πρόκληση» και αφορά τις αναδυόμενες αγορές.

Στη λίστα της Deloitte Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην πρώτη θέση, ανεβαίνοντας δύο, με έσοδα 689 (εκατομμύρια ευρώ). Δεύτερη είναι η Μπαρτσελόνα με 620.2. Η διαφορά της είναι απειροελάχιστη από την Ρεάλ που έχασε δύο θέσεις και βρίσκεται στην τρίτη με 620.1. Η συνέχεια της κατάταξης έχει ως έξης:
4) (+1) Μπάγερν Μονάχου 592
5) (+1) Μάντσεστερ Σίτι 524.9
6) (-2) Παρί Σεντ Ζερμέν 520.9
7) (-) Αρσεναλ 468.5
8) (-) Τσέλσι 447.4
9) (-) Λίβερπουλ 403.8
10) (-) Γιουβέντους 341.1
11) (-) Μπορούσια Ντόρτμουντ 283.9
12) (-) Τότεναμ 279.9
13 (+3) Ατλέτικο Μαδρίτης 228.6
14 (-1) Σάλκε 224.5
15 (-) Ρόμα 218.2
16) (-2) Μίλαν 214.7
17) (+1) Ζενίτ 196.5
18) (Ν) Γουέστ Χαμ 192.3
19 (+1) Ιντερ 179.2
20) (Ν) Λέστερ 172.1.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags