Facebook Pixel Παναθηναϊκός; Ο Αταμάν έμπλεξε την πολιτική με το μπάσκετ
| 2024-04-26 14:18:00

Από την Παλαιστίνη στην Ουκρανία! Ο Αταμάν έμπλεξε με την πολιτική

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Η καταγγελία για… σιωνιστική απειλή και η απάντηση του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού με τα λόγια του Κεμάλ!

Καταγγελία, ότι δέχτηκε απειλές έκανε ο Εργκίν Αταμάν μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι και την ισοφάριση της σειράς των πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Το «Τριφύλλι» ηττήθηκε στην πρεμιέρα της διαδικασίας από την ισραηλινή ομάδα, η οποία έσπασε το πλεονέκτημα έδρας του ελληνικού συλλόγου, που μετά το αρνητικό αποτέλεσμα εξέδωσε ανακοίνωση κατά της διοργανώτριας αρχής, στην οποία ενέπλεξε στην υπόθεση τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Παλαιστίνη, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ακολούθησε δημοσίευμα ισραηλινού ΜΜΕ, το οποίο υποστήριζε, ότι πριν το δεύτερο παιχνίδι ο Τούρκος προπονητής των «πρασίνων» αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου τον οποίο και έδιωξε από τη Media Day.

Κάπως έτσι Παναθηναϊκός και Αταμάν ενεπλάκησαν σε… πόλεμο.

Καταγγελία για... σιωνιστικές απειλές

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, λίγες ώρες πριν το δεύτερο ματς Παναθηναϊκός-Μακάμπι, η Ευρωλίγκα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατηγόρησε τον Αταμάν για “σκόπιμα παραπλανητικές και εσφαλμένες δηλώσεις”, αλλά και για παρεμπόδιση δημοσιογράφων στην προπόνηση του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, προαναγγέλλοντας πειθαρχικές κινήσεις εναντίον του Τούρκου προπονητή του “Τριφυλλιού”.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 95-79 στη δεύτερη αναμέτρηση, αλλά η… πολεμική ιστορία έχει και συνέχεια. Μετά το παιχνίδι κάποιος Ισραηλινός βρέθηκε στον χώρο των αποδυτήριων με τον Αταμάν να εξοργίζεται. «Ποιος είναι αυτός ο τύπος; Ποιος είναι; Τι κάνεις στα αποδυτήριά μας;», φώναζε ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού, με τον Ισραηλινό να απαντά «Είμαι από το Ισραήλ», χωρίς όμως αυτό να ηρεμήσει τον Αταμάν. Μάλιστα, στη συνέχεια ο τεχνικός των Πράσινων κάλεσε την ασφάλεια για να απομακρύνει τον συγκεκριμένο άνδρα από το χώρο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αταμάν πήρε θέση για την ανακοίνωση της Ευρωλίγκα εις βάρος του και κατήγγειλε, ότι δέχτηκε απειλές από μέλος του επιτελείου της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο οποίος  κατά τα λεγόμενα του Τούρκου προπονητή του είπε «θα δεις στο Ισραήλ, θα δεις τι θα κάνουν οι Σιωνιστές σε εσένα». Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού απάντησε στις απειλές, τις οποίες ο ίδιος είπε, ότι δέχτηκε, επικαλούμενος το σύνθημα του Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο αποτελούσε δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο Κεμάλ και η Ρωσία

«Yurtta sulh, cihanda sulh» ελληνιστί «ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην πατρίδα» ήταν το μότο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Αταμάν δηλαδή υποστήριξε, πως είναι με την ειρήνη. Παρότι δήλωσε πως δεν είναι πολιτικός έκανε πολιτική, στέλνοντας το μήνυμά του για την απουσία των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση, καθώς, όπως θυμάστε, αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που δεν καταδίκασαν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, δεν αποδέχτηκε την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, ίσα ίσα βοηθά αποδεδειγμένα το Κρεμλίνο να τις ξεπεράσει. 

Στη Μακάμπι πάντως, όπως σας ενημέρωσε το Sportdog, διαψεύδουν πως απειλήθηκε ο Αταμάν, τον οποίο κατηγορούν, ότι έβρισε παίκτες των Ισραηλινών.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις που έκανε για το ζήτημα ο Αταμάν…

"Έχετε δει ποτέ στο παρελθόν ανακοίνωση μίας διοργάνωσης κατά ενός προπονητή; Είστε δημοσιογράφοι και παρακολουθείτε πολλά αθλήματα. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Είμαι προπονητής. Αν κάποιος κάνει λάθος είναι δουλειά μου να ενημερώσω και να το επικοινωνήσω. Ο κόσμος κάνει λάθη. Δεν είμαι άνθρωπος που δρω υποχθόνια. Είμαι ευθής. Ό,τι λέω το λέω στα ίσια. Κάποιες φορές κριτικάρω και τους παίκτες μου δημόσια. Είμαι ευθύς και με την ομάδα μου.

Κάποιες φορές είμαι ευθύς και με τον εαυτό μου. Δεν μιλάω στα τηλέφωνα. Για μένα όταν οι αποφάσεις των διαιτητών δεν είναι σωστές πρέπει να το πω στον κόσμο, σε εσάς παιδιά τους δημοσιογράφους, γιατί δεν είμαι ευχαριστημένος και αυτό έκανα. Και ξέρω ότι για αυτό υπάρχει τιμωρία στους κανονισμούς και πρόστιμο και είμαι έτοιμος να το πληρώσω. Αλλά είναι περίεργο πως ένας τέτοιος οργανισμός που πάντα προστατεύω έβγαλε ανακοίνωση εις βάρος μου.

Και τι έγινε σήμερα; Κάποιος από το σταφ της Μακάμπι, δεν ξέρω ποιος, μου είπε όταν πήγαινα στα αποδυτήρια, 'θα δεις στο Ισραήλ, θα δεις τι θα κάνουν οι Σιωνιστές σε εσένα'. Είμαι ο Εργκίν Αταμάν, είμαι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, είμαι ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας, είμαι Τούρκος πολίτης. Δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα.

Παρακαλώ EuroLeague αν θες να με τιμωρήσεις καλώς, αλλά γιατί βγάζεις ανακοίνωση εις βάρος μου; Το κλαμπ έβγαλε μια ανακοίνωση κόντρα στη EuroLeague, κάντε μια ανακοίνωση κόντρα στο κλαμπ. Δεν έκανα κάποια κριτική στον οργανισμό.

Απλά μίλησα για τους διαιτητές και στο μέλλον αν γίνει κάτι θα μιλήσω για τους Έλληνες διαιτητές και τα σφυρίγματα τους. Αν υπάρχει κάποια ποινή "οκ" αλλά γιατί να βγάλουν ανακοίνωση εις βάρος μου; Ένας τόσο μεγάλος οργανισμός όπως η EuroLeague. Δεν είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, για πάνω από 15 χρόνια είμαι προπονητής, έχω κερδίσει δύο πρωταθλήματα Ευρώπης διαδοχικά.

Έχω προπονήσει πάνω από 300 παιχνίδια. Δεν είμαι ηλίθιος. Απλά ήθελα να μοιραστώ με τους Έλληνες δημοσιογράφους γιατί ήμουν οργισμένος, τις απόψεις μου επειδή και ο κόσμος έπρεπε να ξέρει. Οι επικεφαλής της EuroLeague έβγαλαν την άποψη τους "υπόγεια".

Δεν θα σας το πω επειδή αν το κάνω δεν θα δείξω σεβασμό. Αλλά περιμένω να δείξουν αυτοί σεβασμό προς εσάς και να το πουν στον κόσμο. Όταν μιλήσαμε μας είπαν πως έγιναν πολλά λάθη και εις βάρος μας και εις βάρος τους. Αλλά τι θα γίνει με τους διαιτητές; Στο επόμενο παιχνίδι θα είναι στο γήπεδο. Δεν έχω τίποτα κόντρα στη διοργάνωση.

Το καλοκαίρι όταν ήμουν δέκα μέρες στο νοσοκομείο, με πήραν για ένα διαφημιστικό μου είπαν πως είναι σημαντικό να πάω, πήγα και έκαναν ένα φιλμ πέντε δευτερολέπτων. Άφησα την ομάδα μου. Σέβομαι τη διοργάνωση και περιμένω τον ίδιο σεβασμό. Να με τιμωρήσουν επειδή μίλησα για τους διαιτητές; ΟΚ. Ό,τι έκανα είναι σύμφωνο με τη γνώμη του κ. Γιαννακόπουλου.

Δεν είπα κάποια κακή κουβέντα κατά των διαιτητών, δεν επιτέθηκα σε κανένα, ούτε μετά το ματς. Μετά είδα το παιχνίδι στο σπίτι όλο το βράδυ, είδα ότι υπήρχαν πολλά κρίσιμα λάθη και το μοιράστηκα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Και τέλος για τους ανθρώπους που προβοκάρουν εναντίον μου, δεν είμαι πολιτικός, έχω μεγάλο σεβασμό στο κλαμπ της Μακάμπι, τον κύριο Μιζράχι, είμαι άνθρωπος του αθλητισμού, είμαι από την Τουρκία, αλλά όπως λέει ο Ατατούρκ 'ειρήνη στην χώρα μου, ειρήνη στον κόσμο'. Είμαι με την ειρήνη.

Και πιστεύω ότι η ομάδα της Μακάμπι δεν έχει να κάνει με αυτά τα πράγματα και αν θέλετε κάποιο σχόλιο από μένα, περιμένω την επόμενη χρονιά τις ρωσικές ομάδες στη EuroLeague, επειδή ο αθλητισμός στη Ρωσία δεν σχετίζεται με τον πόλεμο. Όπως η Μακάμπι δεν έχει καμία σχέση. Δεν είμαι εναντίον καμίας χώρας, ούτε εναντίον της Μακάμπι".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags