Facebook Pixel Πως μπλέχτηκαν Παναθηναϊκός-Αταμάν στον πόλεμο;
Μπάσκετ
| 2024-04-25 19:24:00

Πως... έμπλεξαν Παναθηναϊκό και Αταμάν στον πόλεμο του Ισραήλ

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Η άρνηση απάντησης σε Ισραηλινό δημοσιογράφο, η ανακοίνωση κατά της Euroleague και ο Ερνγοάν

Δεν έφτανε η ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πρεμιέρα των πλέι  οφ της Ευρωλίγκα, ήρθε μια είδηση από το Ισραήλ, προκειμένου να προκαλέσει ακόμα περισσότερες αρνητικές εντυπώσεις μετά το 91-87 στο ΟΑΚΑ. Όπως σας ενημέρωσε το Sportdog.gr, ισραηλινό Μέσο, ο Εργκίν Αταμάν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου και μάλιστα φέρεται να ζήτησε να αποχωρήσει από το μέρος. «Είσαι από το Ισραήλ, δεν κάνω δήλωση στο Μέσο σου», φέρεται να ήταν η απάντηση του κόουτς του «Τριφυλλιού».

Σύμφωνα με αναφορές στον ελληνικό Τύπο, ο Τούρκος προπονητής υποστήριξε ότι η προπονήση του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν «κλειστή» και είχε εκπνεύσει ο χρόνος της media day, ενώ ο Ισραηλινός δημοσιογράφος είπε ότι γνώριζε τον Αταμάν από την εποχή που ήταν τεχνικός της Αναντολού Εφές και ήθελε να τον χαιρετίσει.

Γιατί ο Αταμάν αρνήθηκε να μιλήσει σε Ισραηλινό δημοσιογράφο; Ίσως το πέπλο του μυστηρίου να κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία βάλλοντας κατά της διοργανώτριας αρχής και της διαιτησίας για τα λάθη στο πρώτο παιχνίδι, έμπλεξε στην υπόθεση μέχρι και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη. «Ο χώρος του αθλητισμού δεν πρέπει επουδενί να χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών και καταστάσεων που περνούν οι λαοί και είναι δεδομένο πως το μπάσκετ πρέπει πάντα να μένει μακριά από όλα αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι Τούρκοι στηρίζουν τη Χαμάς

Πως συνδέονται λοιπόν αυτά τα κομμάτια του παζλ; Η Τουρκία δεν καταδίκασε ποτέ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2024. Η Άγκυρα προσπάθησε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών και άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε σφοδρή κριτική κατά του  Ισραήλ, αποκαλώντας το κράτος τρομοκράτη που κατέχει εδάφη Παλαιστινίων και πραγματοποιεί Γενοκτονία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί τη Χαμάς απελευθερωτική οργάνωση. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι άριστες. Μάλιστα η Χαμάς διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη και πολύ συχνά η ηγεσία της επισκέπτεται την Τουρκία. Η πιο πρόσφατη ήταν στις 20 Απριλίου, όταν ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (λίγες ημέρες μετά το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε μέλη της οικογένειάς του) συνάντηση τον Ερντογάν στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναλυτές στο Ισραήλ υποστηρίζουν, ότι η Άγκυρα θέλει να αναλάβει ανάλογο ηγετικό ρόλο με το Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή. Λένε ότι κατά την επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να προτείνει την μετακόμιση της στην Τουρκία, καθότι αραβικά Μέσα υποστηρίζουν, ότι η ισλαμιστική οργάνωση δέχεται πιέσεις να φύγει από το Κατάρ. Αν και η συγκεκριμένη φημολογία διαψεύστηκε,  δεν σημαίνει πως δεν έχει και βάση.

Ο Αταμάν "είδε" Ερντογάν

Και που κολλάει όλο αυτό το σκηνικό με τον Αταμάν; Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι Τούρκος και η Μακάμπι ομάδα του Ισραήλ.

Ο Αταμάν είναι φανατικός οπαδός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2023 όταν και η υπογράφτηκε η περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών, ο κόουτς του ΠΑΟ βρέθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για να χαιρετήσει τον ηγέτη της πατρίδας του.

Οπότε μπορεί η ΚΑΕ Παναθηναϊκός να λέει, ότι το μπάσκετ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλες καταστάσεις και οι πλέον αφελείς όμως γνωρίζουν, ότι ο αθλητισμός είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για να κάνει κανείς πολιτική και να περάσεις μηνύματα…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags