Facebook Pixel Ο ποδοσφαιρικός ...γκαιμπελισμός!
| 2013-05-03 12:10:00

Ο ποδοσφαιρικός ...γκαιμπελισμός!

Ο ποδοσφαιρικός ...γκαιμπελισμός!

Είναι να γελάει κανείς, όπως λέει καμιά φορά στις μεταδόσεις του ο Φίλιππος Συρίγος! Γράφει Βασίλης Σκουντής. 
 

Είναι όντως να γελάει κανείς με τις ιστορικές συμπτώσεις, διότι έτυχε να «κλειδώσει» ο γερμανικός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανήμερα της 68ης επετείου από τον θάνατο του διαβόητου Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς, ο οποίος επί ημερών ναζισμού διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας!

Ε, αυτό ακριβώς κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Μπάγερν Μονάχου: να προπαγανδίσουν σε τέτοιο βαθμό το γερμανικό ποδόσφαιρο και να αποδείξουν ότι το παν κατεκτήθη ή μάλλον θα κατακτηθεί στις 25 Μαΐου...

...όταν τα γερμανικά ποδοσφαιρικά στρατεύματα θα εισβάλουν στο Λονδίνο και μολονότι η κατοχή θα είναι αναίμακτη, θα κάνει τα κόκαλα του Τσόρτσιλ να τρίζουν!

Το παν κατεκτήθη, λοιπόν, με την πρόκριση των δύο γερμανικών ομάδων στον τελικό κι αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά (για να ανοίξω μια μικρή ιστορική παρένθεση) το δανείζομαι από τη μακάβρια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Γκαίμπελς!

Λίγες ώρες προτού διατάξει τον αρχηγό των SS να τον εκτελέσει μαζί με τη γυναίκα του στον κήπο της Καγκελαρίας κι αφού προηγουμένως δηλητηρίασαν με κυάνιο τα έξι παιδιά τους στον ύπνο τους, ο Γκαίμπελς είχε δώσει το ιδεολογικό υπόβαθρο της στυγερής πράξης του...

Αποκαρδιωμένος από την ήττα των Γερμανών, χτύπησε με δύναμη το χέρι του στο γραφείο του και φώναξε «το παν απώλετο», αλλά μετά από 68 χρόνια ο Γιουπ Χάινκες και ο Γιούργκεν Κλοπ ανέκτησαν όχι μονάχα αυτό το παν αλλά το (ποδοσφαιρικόν) άπαν!

Πλάκα πλάκα, εάν η Μπάγερν νικήσει τη συμπατριώτισσά της στον τελικό του Λονδίνου, από το ίδιο βράδυ κιόλας ο Γκουαρδιόλα θα αρχίσει να υποφέρει από αϋπνίες...

...αλλά του έχω έτοιμη τη ατάκα με την οποία θα δικαιολογεί τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του!

Παραφράζοντας τον Θεμιστοκλή που είχε το κόμπλεξ του Μιλτιάδη (από τη νίκη του στη μάχη του Μαραθώνα), ο Πεπ θα αποκαλύπτει στο περιβάλλον του ότι «ουκ εά με καθεύδειν το του... Χάινκες τρόπαιον»!

Βεβαίως, για να συμβεί τούτο, η Μπάγερν θα πρέπει να έχει νικήσει την Ντόρτμουντ σ' έναν τελικό, στον οποίον ο Γιουπ κινδυνεύει να επιβεβαιώσει το παρατσούκλι του: όταν πιέζεται και ανησυχεί, αναψοκοκκινίζει και γι' αυτόν τον λένε Osram που είναι μια μάρκα γερμανικών λαμπτήρων φωτισμού!

Ενα παρεμφερές παρωνύμιο θα έπρεπε να δοθεί και στον... Ομπράντοβιτς που όταν θυμώνει παίρνει εκείνο το ιδιότυπο μελιτζανί χρώμα: ανακατεύω επίτηδες τον «Ζοτς», διότι εάν η Μπάγερν στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, τότε ο Χάινκες θα βαδίσει στα χνάρια του συχωρεμένου του Χάπελ, του Χίτζφελντ και του Μουρίνιο που έχουν κατακτήσει τον τίτλο με δύο διαφορετικές ομάδες...

...αλλά όλοι τους ωχριούν μπροστά στον Ομπράντοβιτς που πριν από την τρέχουσα αγρανάπαυσή του το πέτυχε με τέσσερις!

Εάν ο Χάινκες μετά τη Ρεάλ (1998) οδηγήσει και την Μπάγερν στην κορυφή, τότε ασφαλώς θα δικαιούται να επονομάζεται όχι Special Two αλλά Special Three, καθότι οι Βαυαροί έχουν ήδη κατακτήσει το νταμπλ στη Γερμανία και τώρα ορμάνε για το περιλάλητο «tremble»!

Ο προπονητής της Μπάγερν που κλείνει τα 68 χρόνια του την Πέμπτη θα 'χει να το λέει στα δισέγγονά του ότι μέσα σε μία εβδομάδα όχι μόνο έβαλε επτά γκολ στην Μπαρτσελόνα, αλλά και ότι δεν έφαγε κανένα από δαύτους!

Παρ' όλα αυτά, ο Γκουαρδιόλα έχει κι αυτός με τη σειρά του ένα δέλεαρ: να γίνει ο πρώτος προπονητής στη (σύγχρονη) ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που θα οδηγήσει μια ομάδα στο repeat!

Ο τελευταίος που το κατάφερε (με τη Μίλαν το 1989 και το 1990) είναι ο Αρίγκο Σάκι, ο οποίος μάλιστα δεν είχε παίξει ποτέ ποδόσφαιρο και προτού γίνει προπονητής, δούλευε τσαγκάρης σε ένα παπουτσάδικο του Λούγκο...

...μάλιστα, όταν κάποιοι αμφισβητούσαν τις γνώσεις του, έλεγε «δεν ήξερα πως για να γίνεις αναβάτης του ιπποδρόμου πρέπει προηγουμένως να ήσουν άλογο»!

Με την ίδια λογική και ο Αριεν Ρόμπεν θα ήθελε πολύ να μάθει ότι εντέλει για να γίνεις ήρωας, πρέπει να ήσουν μοιραίος και όχι για μια φορά...

Το εννοώ αυτό, διότι ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός περιμένει πώς και πώς να λυτρωθεί για τις προηγούμενες αμαρτίες του που μάλιστα είναι μαζεμένες: στον τελικό του Μουντιάλ του 2010 με την Ισπανία αστόχησε στο τετ α τετ με τον Κασίγιας, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2012 με την Τσέλσι έχασε το μοιραίο πέναλτι στην παράταση...

...ενώ ένα μήνα νωρίτερα στο ντέρμπι Ντόρτμουντ - Μπάγερν, που έκρινε τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα είδε, προς μεγάλη θλίψη του, τον Βαϊντενφέλερ να του κάνει ό,τι και ο Τσεχ!

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι Γερμανοί όχι μονάχα ξανάρχονται, αλλά τώρα πλέον πάνε και (σαν τους Χιώτες) δυο δυο και μπροστά στην ποδοσφαιρική προπαγάνδα του Χάινκες και του Κλοπ, ο Γκαίμπελς μοιάζει με ερασιτέχνη!

Πηγή: Goal
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags