Facebook Pixel O "δικός μας" Κριστόφ Νόβακ και το Lou Gehrig
| 2011-04-14 13:07:00

O "δικός μας" Κριστόφ Νόβακ και το Lou Gehrig

O "δικός μας" Κριστόφ Νόβακ και το Lou Gehrig

Ανατριχιάζει όποιος βλέπει τις σκηνές για το θανατηφόρο Lou Gehrig και το συγκλονιστικό θέμα που έφερε στο φως πριν από λίγο ο sportdog. Και θυμηθήκαμε μια άλλη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν που έχει σχέση, έστω κι έμμεση, και με την Ελλάδα.

Ήταν και πάλι άνοιξη, του 2005, όταν έφυγε από την ζωή ο Κριστόφ Νόβακ. Και συγκεκριμένα στις 26 Μαϊου εκείνης της χρονιάς. Ο Νόβακ κτυπήθηκε από το Λου Γκέριγκ, ή αλλιώς ALS, και ταλαιπωρήθηκε μέχρι να χάσει τη μάχη, προκαλώντας το θρήνο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η περίπτωση του Πολωνού γνωστοποιήθηκε τον Μάιο του 2003 και προκάλεσε σοκ, αφού είχε ήδη φουντώσει το πρόβλημα στην Ιταλία και το καμπιονάτο, που μετρούσε ήδη νεκρούς πρώην ποδοσφαιριστές απ’ αυτή την ανίατη νόσο. Που μέχρι τώρα κανείς δεν ξέρει με σιγουριά από τι προκαλείται. Η επιστήμη ψάχνει, αφού η ασθένεια κτυπάει κι άλλες κοινωνικές ομάδες, όμως ακόμα δεν έχουν βγει τελικά συμπεράσματα.

Παλιότερα είχαν ενοχοποιηθεί για το πρόβλημα οι ακτινοβολίες στους ποδοσφαιριστές κατά την περίοδο αποθεραπείας, οι απαγορευμένες ουσίες, τα χημικά (αφού το πρόβλημα μαστίζει και βετεράνους από τον πόλεμο στο Ιράκ), ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται, όπως γράψαμε κι εμείς, πολύς λόγος για τα παρασιτοκτόνα στα ταρτάν.

Ο Κριστόφ Νόβακ είχε περάσει όταν ήταν 20 χρονών από τα ελληνικά γήπεδα. Φόρεσε τότε τα χρώματα της Παναχαϊκής (την περίοδο 1995-96). Αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στην γερμανική Βόλφσμπουργκ, αφού πρώτα είχε επιστρέψει στην Λέγκια. Στην μπουντεσλίγκα έπαιξε από το 1998 μέχρι το 2002, όταν κι εκδηλώθηκε η ασθένεια. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αφού πλέον άρχισε να υποφέρει και καθηλώθηκε στο αναπηρικό καροτσάκι. Έχασε την ζωή του σε ηλικία μόλις 30 ετών, το 2005. Είχε δέκα συμμετοχές με την εθνική Πολωνίας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags