Facebook Pixel Μάτι που "κόβει" αλλά και… γεμάτη τσέπη!
| 2011-06-08 12:00:00

Μάτι που "κόβει" αλλά και… γεμάτη τσέπη!

Μάτι που "κόβει" αλλά και… γεμάτη τσέπη!

Σίγουρος ότι μπορεί να εφαρμόσει το μοντέλο της Πόρτο στον Παναθηναϊκό δηλώνει ο Φερέιρα, για να δημιουργήσει ομάδα που θα στηρίζεται σε ταλέντα. Ακόμα κι αυτό, όμως, θέλει χρήμα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αρέσκεται να δουλεύει με νέα παιδιά και αυτό το απέδειξε σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε. Πολύ περισσότερο στην Πόρτο, που είναι πραγματικά μία… βιομηχανία παραγωγής ποδοσφαιριστών που ανεβάζουν τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, μέσω των εμφανίσεών τους με τους «δράκους». Μην ξεγελιέστε, όμως, γιατί ακόμα και αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή. Πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο σκάουτινγκ, που στον Παναθηναϊκό μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει, χρειάζονται επίσης και χρήματα.

Αν ρίξει μία ματιά ο Γόντικας στην τιμή των παικτών που αγόρασε η πορτογαλική ομάδα τα τελευταία χρόνια, θα του πέσει το σαγόνι. Ο Χουλκ, για παράδειγμα, κόστισε 5,5 εκ. ευρώ στην Πόρτο, χρήματα που δόθηκαν και για τον Φαλκάο και, περίπου για τον Φερνάντο Μπελούτσι! Μόνο για αυτούς τους τρεις παίκτες, δηλαδή, δαπανήθηκαν περισσότερα από 16 εκ. ευρώ. Συνεχίζουμε με μερικές ακόμα περιπτώσεις:

Σιλβέστρε Βαρελά: 7,2 εκ.

Αλβάρο Περέιρα: 4,5 εκ.

Κριστιάν Σαπουνάρου: 2,5 εκ.

Ρούμπεν Μίκαελ: 3 εκ.

Είναι όλοι παίκτες που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Πόρτο και αποκτήθηκαν όλοι σε ηλικία από 19 μέχρι 25 ετών. Στις ηλικίες που ψάχνει μεν ο Παναθηναϊκός, αλλά όχι στις τιμές τους. Υπάρχουν, βέβαια και περιπτώσεις που οι «δράκοι» έδωσαν σχετικά λίγα χρήματα (κάτω από ένα εκ. ευρώ) για να πάρουν ποδοσφαιριστές που τους «βγήκαν», όπως ο Φερνάντο (720 χιλ.) ή ο Ρολάντο (900 χιλ.). Σε γενικές γραμμές, όμως, ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και στηρίχτηκαν οι μεταγραφές προκειμένου να φτάσουν σήμερα να έχουν πολλαπλασιάσει όλοι την αξία τους και να κατακτήσουν το Γιουρόπα Λιγκ.

Τι λέμε, δηλαδή; Ότι ακόμα και αν έχει την καλή πρόθεση (που την έχει) και τις γνωριμίες (που, επίσης, τις έχει) ο Φερέιρα, χρειάζονται και χρήματα για να αποκτηθούν καλοί παίκτες. Σε μία εποχή που ο Παναθηναϊκός ψάχνει να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες του προκειμένου να προχωρήσει σε μεταγραφές, ποιος θα δώσει για παράδειγμα 5,5 εκ. ευρώ για μία μεταγραφή; Ακόμα και αν είναι τύπου Χουλκ, που φαινόταν ότι έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, λίγο καλύτερα στον Παναθηναϊκό αυτά που αφήνουν να βγουν προς τα έξω ότι ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στο πρότυπο της Πόρτο κ.λπ., απλώς και μόνο επειδή ο Φερέιρα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας. Χρειάζονται και άλλα, πολλά, για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Και τα περισσότερα είναι… ευρώ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags