Facebook Pixel Σκληρός νόμος, αλλά νόμος
Life
| 2011-07-27 12:32:00

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος

Στην ψειρού. Από τη Δευτέρα, λέει, αρχίζει το μέτρο της προσωποκράτησης για όσους οφείλουν στο Δημόσιο. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.

Λέει. Το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή είπε στις Εφορίες από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου να ενημερώνουν σχετικά τους οφειλέτες.

Οτι αν δεν ρυθμιστούν τα χρέη τους, ακολουθεί η διαδικασία του αυτόφωρου. Αν σε κάτι πάντως είναι καλό το ελληνικό Δημόσιο είναι η αριθμητική. Τα έχουνε υπολογίσει λοιπόν επακριβώς με το νι και με το σίγμα: Εννιακόσιες χιλιάδες οφειλέτες χρωστάνε συνολικά στο Δημόσιο 41 δισ. Γιούρο.

Είπατε τίποτα; Αν αυτοί οι αριθμοί βάραιναν κάποιον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών θα είχε φτάσει μέχρι τη Γιοκοχάμα να κάνει χαρακίρι με ασημένια κάμα (φωτό). Οπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης στους «Πριγκιπομαστούρηδες». Ετσι πάει. Οταν ένα κράτος δεν μπορεί να μαζέψει από 900.000 ανθρώπους 41 δισ. ευρώ, κάποιος φταίει. Αν δεν λειτουργούν οι Εφορίες, αν δεν λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, κάποιος έχει την ευθύνη. Στην Ελλάδα όμως αυτή η ευθύνη δεν προσωποποιείται και δεν καταλογίζεται ποτέ. Από Δευτέρα όμως, πρώτη του μήνα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οι εφημερίδες μάλιστα στα χθεσινά πρωτοσέλιδα είχανε φάτσα φόρα στα σχετικά ρεπορτάζ φωτογραφίες με βραχιόλια. Οχι απ' αυτά που φοράνε οι γυναίκες, αλλά απ' αυτά που βάζουνε στους κρατούμενους: Χειροπέδες. Η αυτόφωρος διαδικασία μάλιστα θα ξεκινάει από τις πέντε χιλιάδες ευρώ.

Οποιος δεν πληρώνει αρέστο. Στην μπουζού. Το να εξομοιώνεις βέβαια αυτόν που δεν έχει να πληρώσει πέντε χιλιάδες ευρώ, μ' αυτόν που χρωστάει εκατομμύρια, είναι σόνικο αλλά όπως μας μαθαίνανε στα λατινικά στο σχολείο ντούρα λεξ σεντ λεξ: Σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Υπάρχουν όμως κάποια διαδικαστικά προβλήματα: Ας υποθέσουμε ότι πράγματι ξεκινάει από Δευτέρα η διαδικασία του αυτόφωρου. Κι αρχίζουνε τα δικαστήρια και ρίχνουνε ποινές. Σε ποιες φυλακές θα μπούνε όλοι αυτοί; Υπάρχουνε φυλακές και κελιά για να χωρέσουνε κι άλλους κρατούμενους; Και δεν λέμε να μπούνε με τη μία κοντά στο ένα εκατομμύριο νοματαίοι φυλακή. Λέμε τα δικαστήρια να βάζουνε μέσα έναν στους εκατό. Υπάρχουνε φυλακές για να χωρέσουνε άλλες εννιά χιλιάδες κρατούμενους; Μόνο αν δώσουνε αμνηστία σ' αυτούς που είναι τώρα μέσα για να βγούνε έξω και πάνε οι καινούργιοι στις θέσεις τους.

Δεν προλαβαίνουν να κουραστούν

Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, έδειξε για μια ακόμα φορά το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπό της. Εξαιρώντας από τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κοντά στους 120 χιλιάδες εργαζόμενους: Σερβιτόρους, κομμώτριες, μαγείρους, τραγουδιστές, μοντέλα κλπ. Και για να μιλήσουμε σοβαρά βέβαια ο μάγειρας είναι όντως εξαντλητικό επάγγελμα. Και γι' αυτό δεν μπορούν να το κάνουνε γυναίκες. Ορθοστασία με τις ώρες, μέσα στη φωτιά και τη λαύρα της κουζίνας. Και δεν συζητάμε και για τους σερβιτόρους. Για τους τραγουδιστές όμως πού κολλάει το βαρέο και ανθυγιεινό;

Με τα νέα δεδομένα μάλιστα στη νύχτα κυνηγάνε το μεροκάματο με το ντουφέκι. Και δεν λέμε για τους αδελφούς Κατσάμπα. Ούτε καν ο Νταλάρας δεν μπορεί να βρει δουλειά. Πιο πολλές είναι οι πρόβες που κάνει από τις εμφανίσεις. Αν κλείσει μάλιστα το Μέγαρο Μουσικής, θα τραγουδάει κάθε χρόνο στην επέτειο της Κύπρου και τις άλλες μέρες στο μπάνιο του. Δεν προλαβαίνουνε να κουραστούνε πλέον οι τραγουδιστές. Ετσι ή αλλιώς όμως δεν σταματάνε και ποτέ. Επτά αποχαιρετιστήριες συναυλίες έχει κάνει η Μαρινέλα, αλλά από το πάλκο δεν κατεβαίνει με τίποτα. Στην Ελλάδα μόνο ο χάρος σταματάει καριέρες.

Ο χρόνος ποτέ. Σχετικά με τα μοντέλα (φωτό) πράγματι υπάρχει μια ιδιομορφία. Η καριέρα τους δεν έχει και πολλά χρόνια ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι το επάγγελμα ανήκει στα βαρεά και ανθυγιεινά. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, για μα μην πούμε δισεκατομμύρια, κάνουνε την ίδια δουλειά τσάμπα. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξαπλώσεις ν' ανοίξεις τα πόδια και να κοιτάς το ταβάνι. Αυτές πληρώνονται κι από πάνω. Και για ό,τι έξτρα κάνουνε υπάρχει επιπλέον αμοιβή. Δεν ανήκει στα βαρέα το επάγγελμα. Οσο για τα ανθυγιεινά υπάρχει το προφυλακτικό. Χαίρετε.

Να τρέξουν να κρυφτούν

ΠΡΑΓΜΑΤΙ. Η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλητικές εφημερίδες είναι ηρωική και ταυτόχρονα συγκινητική. Με μεθόδους της δεκαετίας του '60, σε βερσιόν του 2011. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλοι οι αθλητικοί συντάκτες έχουν διατελέσει αναγνώστες. Και φανατικοί μάλιστα. Ακόμα πιο πιστοί στην αθλητική εφημερίδα τους απ' ό,τι τα μέλη της ΚΝΕ στον «Ριζοσπάστη». Οταν έχεις μεγαλώσει λοιπόν κι έχεις γαλουχηθεί μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις ρίζες σου κι από τις καταβολές σου. Ιδού λοιπόν τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας: Φοβερό γκολ στην προπόνηση ο Γκουντγιόνσεν, στέλνοντας μήνυμα σε Ρέντη και Παιανία να τρέξουν να κρυφτούνε. Στον Ολυμπιακό τα πράματα έχουν απλοποιηθεί. Οταν δεν υπάρχει είδηση, υπάρχει η φωτογραφία του Βαγγέλη.

Εισοδηματίας

ΟΠΩΣ ακριβώς ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν επί Σοβιετίας κι ο Μάο Τσε Τουνγκ επί της πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα ή όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι (φωτό) στη φασιστική Ιταλία. Μια φωτογραφία του Βαγγέλη λοιπόν κι από δίπλα «όποιον θέλει ο πρόεδρος τον παίρνει» και καθαρίσαμε. Αλλωστε, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πρόεδρος του Ολυμπιακού που έχει αυτήν τη δυνατότητα. Και ο Γουλανδρής όποιον ήθελε τον έπαιρνε και ο Νταϊφάς, μέχρι να μπούνε καβούρια στις τσέπες του και ο Κοσκωτάς και ο Κόκκαλης. Υπάρχει αυτή η παράδοση στους προέδρους του Ολυμπιακού. Στον Παναθηναϊκό ο Φερέιρα, εν όψει του κρίσιμου ματς με την Οντένσε, άστραψε και βρόντηξε: «Δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει από όνομα άφησε εκτός αποστολής Πλεσί και Γιούρκα». Από πότε τώρα ο Πλέσι εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων ποδοσφαιρικών ονομάτων είναι αδιευκρίνιστο. Οσο τώρα για τον Γιούρκα, κάπου έχει γίνει κάποιο λάθος: Κακώς του αποδίδουν την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή. Εισοδηματίας είναι πλέον.

Κανένας δεν βιάζεται

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ σου η ζωή μου. Σαφώς ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Ο Ονουάτσι είναι πάντα μέσα στους στόχους της ΑΕΚ. Ο Ντουγκλάο, αν φύγει τελικά ο Μπουμσόνγκ, παίζει δυνατά για τον Παναθηναϊκό. Ο Καρντόσο είναι πάντα στα υπόψη του ΠΑΟΚ. Ονόματα που παίζουν τουλάχιστον εδώ και είκοσι μέρες. Κανένας δεν βιάζεται όμως. Κι όχι επειδή οι μεταγραφές τελειώνουν στο τέλος Αυγούστου. Νωρίτερα θα έχει βγει η απόφαση για την Καβάλα. Ετσι και τη ρίξουν στη Βήτα Εθνική και οι τρεις θα πουληθούνε μπιρ παρά.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags