Facebook Pixel Ιστορικό επίτευγμα του Ισραήλ! Μηδενικά πλήγματα από ιρανικά χτυπήματα
Life
| 2024-04-15 03:15:00

Ιστορικό επίτευγμα του Ισραήλ! Μηδενικά πλήγματα από τα χτυπήματα των ιρανικών ΜΕΑ

του Γεωπόλδου
Ιστορικό επίτευγμα του Ισραήλ! Μηδενικά πλήγματα από τα χτυπήματα των ιρανικών ΜΕΑ

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία μια χώρα που αντιμετωπίζει με επιτυχία πάνω από 100 drones και περίπου 30 εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ που στοχεύουν εναντίον της.

Κανένα από τα 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 238 του Ιράν που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ δεν έφτασε στη χώρα, ούτε κανένας από τους 36 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν στην ιστορική επίθεση της Τεχεράνης, στην οποία η Ιερουσαλήμ παρουσίασε εξαιρετικές αμυντικές δυνατότητες την Κυριακή. Μόνο ένας μικρός αριθμός από τους 110 βαλλιστικούς πυραύλους Kheibar Shekan του Ιράν έπληξαν τη χώρα και ένας ακόμη μικρότερος εξερράγη.

Περίπου 70 UAV καταρρίφθηκαν από τους Αμερικανούς, ενώ στις αναχαιτίσεις συμμετείχαν και τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που έφτασαν από την Κύπρο. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν κατά κύριο λόγο υποκλοπές πάνω από το Ιράκ και τη Συρία.

Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτησαν τα εναπομείναντα drones, εκτός της επικράτειας της χώρας. Ένα σημαντικό επίτευγμα στην επιχείρηση ήταν η επιτυχής αναχαίτιση σημαντικού αριθμού οπλισμένων UAV, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά την απειλή των σμήνων. Τα drones Shahed 238 είναι drones καμικάζι και αποτελούν ένα βελτιωμένο μοντέλο του Shahed 136, το οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Είναι πιο γρήγορα και μεταφέρουν περίπου 50 κιλά εκρηκτικά.

Αυτά τα drones είναι μικρά αεροσκάφη που πετούν αργά, γεγονός που τα καθιστά δύσκολους στόχους τόσο για εντοπισμό όσο και για κλείδωμα από πυραύλους. Τα αεροσκάφη F-35 «Adir» διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό προσαρμοσμένο για την ανίχνευση drones και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πυραύλους ικανούς να τα στοχεύουν. Ωστόσο, τα αεροσκάφη έχουν περιορισμένο αριθμό από αυτούς τους πυραύλους, ειδικά μοντέλα stealth. Είναι πιθανό ότι το πυροβολικό χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αναχαίτιση των UAV.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-35 κλείδωσαν ιρανικά UAV και πυραύλους κρουζ παρά τη διαβόητη δυσκολία να το κάνουν, ενώ λάμβαναν υποστήριξη από περιφερειακούς συμμάχους·

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας Arrow 2 και Arrow 3 και ένας μόνος πύραυλος αναχαιτίστηκε, για πρώτη φορά, από το αντιπυραυλικό σύστημα David’s Sling.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία μια χώρα που αντιμετωπίζει με επιτυχία πάνω από 100 drones και περίπου 30 εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ που στοχεύουν εναντίον της. Για σύγκριση, η ιρανική επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2019 αφορούσε 17 drones και τέσσερις εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ, κανένα από τα οποία δεν αναχαιτίστηκε.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags