Facebook Pixel Η τελευταία «υπόσχεση» του Κέλβιν Κίπτουμ: «Στο Ρότερνταμ, θα γκρεμίσω τον
Άλλα Σπορ
| 2024-02-12 14:30:00

Η τελευταία "υπόσχεση" του Κέλβιν Κίπτουμ: "Στο Ρότερνταμ, θα γκρεμίσω τον τοίχο των 2 ωρών"

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Η τελευταία "υπόσχεση" του Κέλβιν Κίπτουμ: "Στο Ρότερνταμ, θα γκρεμίσω τον τοίχο των 2 ωρών"

Για τις 14 Απριλίου είχε βάλει στόχο να κατεβάσει κι άλλο το εκπληκτικό 2.00’.35’’ που είχε πετύχει στις 8 Οκτωβρίου στο Σικάγκο, και που η Iaaf επικύρωσε μόλις την περασμένη Τρίτη. Για το καλοκαίρι ονειρευόταν ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ένα ακόμη του χρόνου, στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας. Αλλά το ταλέντο του, όπως και το νήμα της ζωής του χάθηκαν για πάντα, με τραγικό τρόπο σε μία μάζα από σίδερα.   

Άφωνος, ο κόσμος του στίβου αποχαιρετά τον 24χρονο Κενυάτη, κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, που σκοτώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον δρόμο Ελντορέτ- Καπταγκάτ, όταν το αυτοκίνητο που πιθανότατα οδηγούσε ο ίδιος, έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε σε δέντρο. Μαζί του έχασε τη ζωή του και ο προπονητής του, από τη Ρουάντα, Ζερβέ Χακιζιμάνα, ενώ ένας τρίτος επιβάτης, η Σάρον Κοσγκέι χαροπαλεύει στην εντατική του νοσοκομείου του Ελντορέτ.

 

Την τελευταία του συνέντευξη, αλλά και υπόσχεση την είχε δώσει στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην ιταλική εφημερίδα, «La Gazzetta dello Sport», με αφορμή τις αιχμές, τόσο του Αμερικανού σπρίντερ, Νόαχ Λάιλς, όσο του Αμερικανό- Σουηδού «Μόντο» Ντουπλάντις, κατόχου και των δύο, ανοικτού και κλειστού, παγκόσμιων ρεκόρ στο επί κοντό, προς την World Athletics που, για πρώτη φορά από το ’88, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς συμπεριέλαβε, ισάξια και τους τρεις μαζί: τον Λάιλς, τον Ντουπλάντις και τον Κέλβιν Κίπτουμ.

«Είναι μεγάλη μου τιμή, που μου δόθηκε η δυνατότητα να μοιραστώ μία τέτοια διάκριση με δύο τόσο σπουδαίους αθλητές», είχε σχολιάσει, με ταπεινότητα ο Κενυάτης σταρ προσθέτοντας ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να καταρρίψει, το δικό του, παγκόσμιο ρεκόρ στο δυσκολότερο, και πλέον επώδυνο των αθλημάτων.

 

Ενόψει Ρότερνταμ προετοιμαζόταν σκληρά, και καθημερινά σε υψόμετρο 2.500 της αγαπημένης του Κένυας, με 270χλμ την εβδομάδα βλέποντας ελάχιστα τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, τον 7χρονο Κάλεμπ, που γεννήθηκε όταν ο Κέλβιν ήταν μόλις 16 ετών («συνηθισμένο φαινόμενο, στα μέρη μας», είχε πει) και τον 4χρονο Πρέσιους.

Ήταν βέβαιος και για το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού, στο Παρίσι, ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος του ήταν το παγκόσμιο στίβου, του χρόνου στην Ιαπωνία. Δυστυχώς η μοίρα είχε εντελώς διαφορετικά, και τραγικά, σχέδια.              

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags