Facebook Pixel Και τώρα τι γίνεται;
Μπάσκετ
| 2016-01-22 16:36:00

Και τώρα τι γίνεται;

Και τώρα τι γίνεται;

Οι κακοτεχνίες του φετινού Παναθηναϊκού δεν αποκαλύφθηκαν τώρα. «Φώναζαν» από την αρχή της σεζόν, παρά τις δυο νίκες επί του Ολυμπιακού. Το θέμα είναι τι γίνεται από δω και πέρα. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

Δεν ήταν «εκτός προγράμματος» και «εκτός λογικής» η ήττα του Παναθηναϊκού από τη Λοκομοτίβ – τέτοια ήταν η εντός έδρας ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα. Δυο φορές είχε ήδη χάσει φέτος από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, εκτός έδρας είναι αδύναμος (όπως ήταν και πέρυσι) ο Παναθηναϊκός, οι Ρώσοι είναι μια ομάδα που μπορεί να σε σκοτώσει αν βρεθεί σε καλή μέρα και η ομάδα του Τζόρτζεβιτς έχει ένα σωρό σκαμπανεβάσματα εδώ και πολύ καιρό.

Το πρόβλημα για μένα λοιπόν δεν είναι τόσο η συγκεκριμένη ήττα, αφού δεν ήταν στις ράγες η ομάδα για να πει κάποιος ότι εκτροχιάστηκε, όσο η εικόνα μέχρι τώρα και κυρίως το από δω και πέρα. Διότι έρχεται το ντέρμπι στο ΣΕΦ που θα κρίνει την πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας και επίσης ο δρόμος για την οκτάδα είναι ακόμα ανοιχτός, με το πλεονέκτημα έδρας φυσικά να έχει πετάξει.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα; Προλαβαίνει να βελτιώσει αισθητά την αγωνιστική του εικόνα; Μέχρι τη Δευτέρα και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πολύ δύσκολα, στην Ευρωλίγκα σαφώς και έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του. Μόνο που όποια προσθήκη γίνει στο ρόστερ, θα εμφανιστεί στο παρκέ στο δεύτερο γύρο του Top-16 και κανείς δεν ξέρει μέχρι τότε τι νίκες και ήττες θα έχει γράψει το κοντέρ. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν έρθει ένας παίκτης ή και δυο, παίκτες καλοί που θα προσαρμοστούν γρήγορα και θα βοηθήσουν από το πρώτο ματς, ο Παναθηναϊκός μέχρι τότε κινδυνεύει να έχει χάσει την πρωτιά στην Α1 και παράλληλα το τρένο πρόκρισης για την οκτάδα της Ευρωλίγκας.

Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν αναλυθεί πολλάκις: ο προπονητής είναι αξιόλογος, μπορεί να γίνει κάποια στιγμή top-class, αλλά μαθαίνει ακόμα στην καθημερινή τριβή με έναν σύλλογο – που δεν είναι ένας απλός σύλλογος αλλά ένα τεράστιο μέγεθος. Τις επιτυχίες που έχει σημειώσει σαν προπονητής, τις έχει σημειώσει σαν προπονητής της Εθνικής Σερβίας, που είναι μια εντελώς διαφορετική μπασκετική ζωή σε σχέση με έναν σύλλογο. Κι από κει και πέρα, το ρόστερ έχει χτυπητές κακοτεχνίες, «κακοφτιαξιές» που δεν βγήκαν τώρα στο φως αλλά φάνηκαν από το ξεκίνημα της σεζόν και όποιος ξέρει έστω και λίγο μπάσκετ, δεν έβαλε κάτω από το χαλί τα «σκουπίδια» επειδή ο Παναθηναϊκός κέρδισε δυο φορές τον Ολυμπιακό: υπάρχει πρόβλημα στο ασόδυο, υπάρχει έλλειμμα στο 4-5 για έναν γοργοπόδαρο ψηλό, ο Παππάς έλειψε και λείπει πολύ, Κούζμιτς και Πάβλοβιτς είναι κατώτεροι των απαιτήσεων, από τον Ραντούλιτσα παίρνεις πολλά μπροστά αλλά χάνεις πολλά πίσω όταν δεν τον θωρακίζεις με ένα τεσσάρι που μπορεί να μακιγιάρει τις αδυναμίες του, οι μικροί δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς. Πράγματα πολυσυζητημένα, ασθένειες για τις οποίες δεν έχει βρεθεί γιατρειά από τότε μέχρι τώρα, προβλήματα που δεν λύνονται από την επιστροφή Μποχωρίδη και γίνονται μεγαλύτερα μετά τη θλάση του Παππά, πάνω που έδειχνε ότι μπορούσε να επιστρέψει στα περσινά του στάνταρντς σιγά – σιγά.

Ο Παναθηναϊκός θα πάει στο ΣΕΦ για να παίξει με έναν Ολυμπιακό που δείχνει καλύτερος, που παίζει στην έδρα του και μπροστά στο κοινό του, που διψάει για ρεβάνς από τις δυο ήττες και θέλει το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς. Πάει στο ΣΕΦ μέσα στην αμφισβήτηση και τη γκρίνια, με 1-3 στο Top – 16, με πρόστιμο από τον διοικητικό ηγέτη, με μέτριο μπάσκετ, με χτυπητά προβλήματα τα οποία προφανώς έχει διαβάσει ο καλός κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος. Πάει ψάχνοντας ένα μεγάλο ματς, μια μεγάλη νίκη, που μπορεί να του αλλάξει την ψυχολογία, που μπορεί να του δώσει ξανά ώθηση, για να κυνηγήσει ό,τι καλύτερο μπορεί πλέον στην Ευρωλίγκα. Έστω και με «κακοφτιαξιές», έστω και χωρίς προσθήκες, έστω και με παίκτες κομβικούς σε μέτρια ή κακή κατάσταση.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Γιώργο Μπαρτζώκα για την πολύ καλή δουλειά που κάνει στη Λοκομοτίβ και την τρίτη του φετινή νίκη επί του Παναθηναϊκού. Συγχαρητήρια και σε όλους τους φίλους του Ολυμπιακού, που τον αποθεώνουν ξανά από το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντα τον πίστευαν, ποτέ δεν τον έκραξαν, ουδέποτε «απαίτησαν» να απολυθεί μετά την ήττα στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς και αυτοί που είχαν πάει μετά από εκείνη την ήττα για να υποδεχθούν την αποστολή της ομάδας τους, «είναι απ” το χωριό, δεν τους ξέρεις»…

Πηγή: sportit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags