28/06/16 - 19:56

Συνθετικά ναρκωτικά κυκλοφορούν νόμιμα στη Θεσσαλονίκη!

Αρνητική πρωτιά στη χρήση συνθετικών κανναβινοειδών, τα οποία, ως αρωματικά χώρου, κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά, κατέχει η Θεσσαλονίκη.  

Συνθετικά ναρκωτικά κυκλοφορούν νόμιμα στη Θεσσαλονίκη!
47.038views 0shares

Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών αυτών των ουσιών, οι οποίοι απευθύνονται για εξάρτηση στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Τα συγκεκριμένα αρωματικά χώρου, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά και κοστίζουν 3-5 ευρώ, είναι συνθετικές ουσίες, που αντιγράφουν τη δομή του μοριακού τύπου της κάνναβης, αλλά είναι πιο επικίνδυνα. Τόσο η κάνναβη, όσο και τα συνθετικά κανναβινοειδή ενοχοποιούνται για μεγάλη εμφάνιση ψυχώσεων. Η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε ουσία χρησιμοποιείται, με στόχο να αλλάξει την ψυχολογική και συναισθηματική διάθεση, ενοχοποιείται για την εμφάνισης εξαρτητικών συμπεριφορών» επισημαίνει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος «ΑΡΓΩ», κλινικός ψυχολόγος Στυλιανός Γκιουζέπας.

Αναφέρει ακόμη ότι και όταν αυτά τα αρωματικά χώρου κηρύσσονται ως παράνομα και κατάσχονται, αυτοί που τα παράγουν τροποποιούν τη χημική τους σύνθεση και τα διαθέτουν ξανά στην αγορά.

Ο κ. Γκιουζέπας συσχετίζει τη σημαντική αύξηση των μελών - εξυπηρετούμενων με κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη, που προσεγγίζουν τον Σταθμό Καθοδήγησης και την Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα του προγράμματος, με τη σημαντική αύξηση πώλησης, εμπορίας και χρήσης συνθετικών κανναβινοειδών, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

«Το σημαντικό ποσοστό ανεργίας που παρατηρείται στα μέλη, τα οποία ολοκληρώνουν το ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ", σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, καταδεικνύει την αναγκαιότητα εξεύρεσης νέων προτάσεων στον χώρο της επαγγελματικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων ατόμων, καθώς η εργασιακή αποκατάσταση αποτελεί και έναν σημαντικό δείκτη ενίσχυσης και διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος» επισημαίνει ο κ. Γκιουζέπας.

Το Πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» παρείχε στη διάρκεια του 2015 υπηρεσίες σε 628 άτομα, εκ των οποίων οι 246 είχαν πρόβλημα εξάρτησης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2015 πραγματοποιήθηκαν στον Σταθμό Καθοδήγησης του προγράμματος 841 θεραπευτικές ομάδες δίωρης διάρκειας, τρεις φορές την εβδομάδα, στις οποίες μετείχαν 174 χρήστες νόμιμων ή παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, με μέσο όρο παραμονής στις ομάδες τους τέσσερις μήνες. Το 81,1% των μελών- εξυπηρετούμενων ήταν άντρες και το 18,9% γυναίκες, στην πλειονότητά τους ηλικίας από 18-34 ετών. Το 52% ήταν χρήστες οπιούχων, το 27% κάνναβης, το 14% έκαναν πολλαπλή χρήση ουσιών, το 6% κοκαΐνης και το 1% υπνωτικών/ηρεμιστικών. Το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των χρηστών, με κύρια ουσία την κάνναβη, το ποσοστό των οποίων έφτασε στο 27%, ενώ το 2010 ήταν 10%.

«Το ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ" αποτελεί μία ολοκληρωμένη, ποιοτική, αλλά και οικονομικά συμφέρουσα θεραπευτική πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 636.088 ευρώ. Παρά την περιστολή του προϋπολογισμού κατά 30% από το 2010 και την απώλεια τους 1/3 των εργαζομένων από το 2013 δεν προέβη σε καμία περιστολή των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες» αναφέρει ο κ. Γκιουζέπας.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου (ώρα 19.00 μ.μ.), στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (πλακόστρωτο πλησίον Βασιλικού Θεάτρου), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιείται η εκδήλωση «Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη. Έλα να το φωνάξουμε μαζί». Βασική επιδίωξη της εκδήλωσης είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε σειρά αθλητικών εκδηλώσεων (αγώνας τρεξίματος περίπου 10χλμ - προπονητικού χαρακτήρα, ποδηλασία, rollers), αλλά και πολιτιστικών δρώμενων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ