Facebook Pixel Για ποιό λόγο άραγε να συνέβη το απίστευτο αλλά αληθινό 1-2;
| 2016-08-04 17:36:00

Για ποιό λόγο άραγε να συνέβη το απίστευτο αλλά αληθινό 1-2;

Για ποιό λόγο άραγε να συνέβη το απίστευτο αλλά αληθινό 1-2;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί για τις αιτίες που οδήγησαν σε έναν αναπάντεχο -βάσει εικόνας- αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Άγιαξ

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν στη θεωρία ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Δεν ανήκω σ’αυτούς, αλλά πολύ θα ήθελα να μας εξηγήσουν γιατί συνέβη χθες στην Τούμπα αυτό το απίστευτο αλλά αληθινό 1-2 και γιατί ο ΠΑΟΚ έχασε μια πρόκριση που την άξιζε πέρα για πέρα, σύμφωνα με την εξαιρετική απόδοση που είχε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και τη θαυμαστή αμυντική λειτουργία του η οποία δεν επέτρεψε στον Αγιαξ να δημιουργήσει ούτε μία ευκαιρία σε όλο το παιχνίδι.

Εγώ αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Να φαίνεται μικρή ομάδα ο Αγιαξ μπροστά στον ΠΑΟΚ, αλλά να κερδίζει και να προκρίνεται, πετυχαίνοντας δύο γκολ χωρίς καμία ευκαιρία. Το πέναλτι δόθηκε σε μια ανύποπτη στιγμή χωρίς να υπάρχει φάση, ενώ το δεύτερο γκολ έρχεται σε μια «αναμπουμπούλα», με ένα σουτ που ήταν το μοναδικό αξιόλογο των παικτών της ολλανδικής ομάδας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα...

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί ο ΠΑΟΚ έμεινε με την πίκρα του αποκλεισμού, ενώ θα έπρεπε να πανηγυρίζει μια θριαμβευτική νίκη και μια μεγαλειώδη πρόκριση; Ισως το μέλλον δώσει την απάντηση. Ισως τον περιμένουν στιγμές δόξας στο Γιουρόπα Λιγκ. Ισως έπρεπε να συμβεί αυτό για να «χαλυβδωθεί» μια ομάδα που τώρα σχηματίζεται και δείχνει ότι έχει τα φόντα να πετύχει πολλά. Ισως κάτι έπρεπε να διδαχθούν οι παίκτες.

Προτιμώ την τελευταία εξήγηση. Οταν αρχίζει το ματς με τον καλύτερο τρόπο και προηγείσαι αμέσως, όταν «βραχυκυκλώνεις» τον αντίπαλο και δεν του επιτρέπεις να απειλήσει, όταν τον «τσακίζεις» στις αντεπιθέσεις, όταν επωφελείσαι από τα λάθη του και όταν δημιουργείς κλασικές ευκαιρίες, πρέπει να σκοράρεις, να ξανασκοράρεις και να τελειώσεις το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με 4-0, αλλά δυστυχώς χάθηκαν οι τρεις κλασικές ευκαιρίες από τον Κλάους και τον Σάκχοφ. Η πρώτη του Κλάους από καθαρή ατυχία, γιατί ο τερματοφύλακας του Αγιαξ αποκρούει την μπάλα χωρίς καν να καταλάβει πώς την απέκρουσε. Η δεύτερη του Κλάους γιατί ενώ σκέφτηκε να σουτάρει, έκανε δεύτερη σκέψη, προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα στον Ροντρίγκες και τελικά έκανε κάτι ενδιάμεσο, που ούτε πάσα ήταν, ούτε σουτ. Και η τρίτη του Σάκχοφ γιατί από το σημείο του πέναλτι περίπου σούταρε άουτ ενώ είχε φάτσα – κάρτα όλη την εστία μπροστά του.

Οταν, λοιπόν, χάνεις τόσο καλές ευκαιρίες, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να το πληρώσεις. Ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε χθες όχι γιατί ήταν σπουδαίος ο Αγιαξ, αλλά γιατί βοηθήθηκε από την τύχη. Στο δοκάρι του Μυστακίδη φάνηκε ότι το πράγμα θα... στραβώσει. Και στράβωσε αμέσως μετά με το απροσδόκητο και κρύο δεύτερο γκολ του Αγιαξ. Αυτή την εξέλιξη δεν την περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι παίκτες του. Και όμως. Αντί να διασυρθούν από τον ΠΑΟΚ, πανηγύρισαν την πρόκριση.

Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν το σοκ ο Βλάνταν Ιβιτς και οι παίκτες του. Ψύχραιμα, ήρεμα, με αξιοπρέπεια και με ψηλά το κεφάλι. Σίγουροι για τον εαυτό τους, σίγουροι για τις δυνατότητες της ομάδας και αποφασισμένοι να μην τους πτοήσει αυτός ο αποκλεισμός.

Δικαιούνται να είναι αισιόδοξοι, γιατί πείθουν με με τις εμφανίσεις τους. Και με τις καλές τους εμφανίσεις επιτρέπουν και στους οπαδούς του ΠΑΟΚ να είναι αισιόδοξοι για μια πετυχημένη φετινή χρονιά. Τα συνθήματα πίστης και αφοσίωσης, αμέσως μετά τη λήξη του χθεσινού αγώνα, δείχνουν ότι ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθεια, ότι ευχαριστήθηκε από την καλή απόδοση και ότι πίστεψε στις δυνατότητες αυτής της ομάδας. Εδειξε ότι είναι αποφασισμένος να τη στηρίξει σταθερά και ίσως αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από τη χθεσινή πικρή βραδυά...

ΥΓ. Μια βαθιά υπόκλιση σε όλη τη Θύρα 4. Ολα τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί ήταν συγκλονιστικά. Παρέσυραν και το υπόλοιπο γήπεδο σε μια φοβερή ατμόσφαιρα επί 90 λεπτά. Η Τούμπα ήταν χθες «βγαλμένη» από τα παλιά.

Αυτός ο ΠΑΟΚ αρέσει και πείθει

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από μια υποδεέστερη ομάδα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα εσωτερικά της ομάδας. Ο Ολυμπιακός αρχίζει τη σεζόν με τον χειρότερο τρόπο. Ο ΠΑΟΚ την αρχίζει, παρά τον αποκελεισμό, πολύ όμορφα, με δύο εξαιρετικές εμφανίσεις κόντρα στον μεγάλο Αγιαξ. Η ευκαιρία για την «υπέρβαση» στο ελληνικό Πρωτάθλημα «φωνάζει» πριν καν αρχίσει.

Αυτός ο φετινός ΠΑΟΚ έχει τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο. Να αξιοποιήσει τις δικές του δυνάμεις και να επωφεληθεί από τις αδυναμίες του ανταγωνιστή του. Πιστεύω ότι ένας καλός ΠΑΟΚ μόνο τον Ολυμπιακό θα έχει ανταγωνιστή. Ούτε ο Παναθηναικός, ούτε η ΑΕΚ μπορούν να ακολουθήσουν.

Αν το πιστέψουν οι παίκτες του και αν συνεχίσουν αυτές τις καλές εμφανίσεις δεν αποκλείεται να βρεθούν επικεφαλής της κούρσας από το ξεκίνημά της. Αν το πιστέψουν, ίσως κατορθώσουν να ανατρέψουν τη μονότονη κατάσταση που επικρατεί στο Πρωτάθλημα όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο ΠΑΟΚ αρέσει και πείθει. Πρώτοι πρέπει να εμπιστευθούν την αξία της ομάδας και να την υποστηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους οι ίδιοι οι παίκτες... 

Metrosport

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags