Facebook Pixel ΣΚΟΥΝΤΗΣ: «Πούλησε» μια νίκη που είχε στα χέρια του
| 2016-12-31 15:16:00

ΣΚΟΥΝΤΗΣ: «Πούλησε» μια νίκη που είχε στα χέρια του

ΣΚΟΥΝΤΗΣ: «Πούλησε» μια νίκη που είχε στα χέρια του

Στην ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν καλές ήττες, αλλά, διάβολε, αυτή που γνώρισε χθες στο Καζάν ο Παναθηναϊκός είναι κακή.

Κακή έγραψα; Επιεικής μου ακούγομαι. Πολύ κακή!

Στις εικόνες που βγάζουν οι διοργανωτές πριν από την έναρξη κάθε αγώνα με στιγμιότυπα από τις τελευταίες οδηγίες των προπονητών στα αποδυτήρια, ενίοτε εμφανίζονται και οι πίνακες πάνω στους οποίους τις γράφουν με μαρκαδόρους...

Εάν λοιπόν ο Τσάβι Πασκουάλ είχε επισημάνει τα βασικά «do's and don'ts», όπως κωδικοποιούν οι Αμερικανοί τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει», τότε με θλίψη του θα συνειδητοποίησε στη λήξη του αγώνα ότι τα πρώτα δεν τηρήθηκαν και τα δεύτερα δεν απεφεύχθησαν.

Κοινώς, μια τρύπα στο νερό που ήταν κιόλας πολύ παγωμένο!

Εκτός από το να κάνουν όλα αυτά που δεν έπρεπε στα τελευταία δώδεκα λεπτά, οι «πράσινοι» επιβεβαίωσαν απολύτως και με θλιβερό τρόπο την παροιμία που λέει «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι»: αυτό πρωτίστως έπρεπε να αποφύγει ο Παναθηναϊκός στην έδρα μιας ομάδας που προερχόταν από δυο νίκες, αλλά τζίφος!

Αφησε τους χωριάτες από το Ταταρστάν όχι μονάχα να ανέβουν στο κρεβάτι του, αλλά να... κατσικωθούν κιόλας στον σβέρκο του και το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Με το συμπάθιο, αλλά τώρα που μελετώ λεπτομερώς την εξέλιξη του αγώνα και το σκέπτομαι καλύτερα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτή η αδόκητη ήττα εκτός από κακή είναι και... χαζή!

Πού έγκειται η χαζομάρα ή -να το πω πιο κομψά- η αφέλεια του Παναθηναϊκού: στο γεγονός ότι πούλησε μπιρ παρά μια νίκη που του χαμογελούσε προκλητικά όταν προηγήθηκε με διαφορά 14 πόντων (40-54) και φαινόταν να μετατρέπει την υπόθεση σε τυπική διαδικασία που απαιτούσε χρηστή διαχείριση και όχι καμιά υπέρβαση.

Αμ δε; Οι Ρώσοι αντέδρασαν, εκμεταλλεύτηκαν την ύπνωση του Παναθηναϊκού, αξιοποίησαν όλα τα δώρα που τους πρόσφερε και ενώ βρίσκονταν στριμωγμένοι στα σχοινιά, αναθάρρησαν, ξέφυγαν από τον κλοιό και του προκάλεσαν αποπληξία!

Αυτό ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θα το αποκαλούσε «Εγκλημα και τιμωρία», αλλά θαρρώ πως στο χουνέρι το οποίο υπέστη ο Παναθηναϊκός ταιριάζει περισσότερο ο τίτλος του μυθιστορήματος του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν...

Το εννοώ αυτό, διότι από εκεί που ήταν ελεύθεροι και ωραίοι και μετρούσαν αντιστρόφως για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να κουβαλήσουν πίσω τη δέκατη νίκη τους, οι «πράσινοι» πιάστηκαν στα πράσα από τους Ρώσους που βαδίζοντας στα χνάρια της Κα-Γκε-μπε τους τους έστειλαν σούμπιτους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με φρικτά βασανιστήρια!

Πού αλλού έγκειται η εγκληματική αμέλεια του Παναθηναϊκού; Πρώτα απ' όλα στο γεγονός ότι στο τελευταίο πεντάλεπτο ο κορυφαίος σκόρερ της Ευρωλίγκας Κιθ Λάνγκφορντ, που είχε σαλπίσει κιόλας την αντεπίθεση της Ούνικς, όχι μονάχα δεν σκόραρε (και έμεινε στάσιμος στους ασφαλώς πολλούς, αλλά μέχρι τότε αναίμακτους 27 πόντους), αλλά έκανε ένα σουτ όλο κι όλο!

Δεύτερη εγκληματική παράλειψη; Η ανύπαρκτη άμυνα μέσα στη ρακέτα, που έδωσε το δικαίωμα στον Λατάβιους Γουίλιαμς να κάνει πάρτι και να υπερτριπλασιάσει τον μέσο όρο των πόντων του, βάζοντας (από τους 5,6 σε 15' ) 19 σε τριάντα λεπτά.

Στο πλαίσιο της αναπόδραστης επαγωγικής λογικής που λέει πως «το ένα φέρνει το άλλο» η ανισορροπία στην άμυνα προκλήθηκε από τις κακές επιθέσεις, κάποιες εκ των οποίων στερούνταν της στοιχειώδους λογικής: ο Παναθηναϊκός σούταρε τουλάχιστον τρία «air ball», δεν μπόρεσε να ακουμπήσει με αξιώσεις την μπάλα στη ρακέτα και χαράμισε κάμποσες ευκαιρίες να σκοράρει και να ρεφάρει τα αμυντικά προβλήματα του τα οποία επέτεινε ο άσημος, πλην έξοχος Ισπανός πόιντ γκαρντ Κουίνο Κολόμ.

Μ' αυτά και μ' αυτά πήγαν στράφι και το +14 και η εξαιρετική εμφάνιση του Νικ Καλάθη και οι προσδοκίες του Παναθηναϊκού να πετύχει την πέμπτη απανωτή νίκη του και να οπλιστεί με αυτοπεποίθηση εν όψει της καθόδου στο Νέο Φάληρο...

ΥΓ.: Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά όντως η τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία του μπάσκετ ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Δεν ξέρω ποια οδηγία έδωσε ο Πασκουάλ και εάν οι «πράσινοι» στόχευαν στην ισοφάριση ή στη νίκη, ωστόσο αυτό που έκανε ο Μάικ Τζέιμς (καθυστερώντας να λάβει απόφαση και προφανώς αιωρούμενος ανάμεσα στο να σουτάρει ο ίδιος ή να πασάρει την μπάλα, όπως και εντέλει έπραξε) ήταν όντως για τα... μπάζα!

Πηγη: εφημερίδα Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags