Facebook Pixel Το Προμηθέας – Παναθηναϊκός είναι μια αρχή για τους Έλληνες φιλάθλους;
| 2017-01-24 16:44:00

Το Προμηθέας – Παναθηναϊκός είναι μια αρχή για τους Έλληνες φιλάθλους;

Το Προμηθέας – Παναθηναϊκός είναι μια αρχή για τους Έλληνες φιλάθλους;

Ο Απόστολος Αναστασόπουλος αναρωτιέται μήπως κάτι αλλάζει στην στάση και τη συμπεριφορά των φιλάθλων στα ελληνικά γήπεδα και επιτέλους μπορέσουμε σύντομα να παρακολουθούμε αγώνες με παρόντες φίλαθλους των δύο ομάδων.

Πρώτο θέμα έγινε το βράδυ του Σαββάτου η αναμέτρηση του Προμηθέα Πατρών με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League. Ο λόγος που «έπαιξε» τόσο ψηλά στις αθλητικές ιστοσελίδες η συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν ήταν μόνο η αξιομνημόνευτη προσπάθεια της πατρινής ομάδας που «έβγαλε» το λάδι στους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά και γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε κερκίδα επαρχιακού γηπέδου φίλαθλοι μεγάλης ομάδας χωρίς να υπάρχουν νεκρές ζώνες ή δυνάμεις των ΜΑΤ ανάμεσα στους φιλάθλους των δύο ομάδων.

Το τελευταίο έκανε εντύπωση σε όλη την Ελλάδα καθώς είχαμε αρκετά χρόνια να το συναντήσουμε σε ελληνικό γήπεδο. Ο Προμηθέας, λοιπόν, έκανε το πρώτο sold out του στην Α1 και σημείωσε το δικό του ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων. Γιατί; Μα φυσικά επειδή σαν ομάδα αποπνέει υγεία. Είναι ένας σύλλογος που αν και νεοσύστατος και «πρωτάρης» στα σαλόνια της πρώτης εθνικής κατηγορίας δείχνει πως «βαδίζει» σε διεθνή πρότυπα.

Χρησιμοποιώντας μικρά-μικρά τρικ πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων δίνει την αίσθηση σε όσους βρίσκονται στο γήπεδο πως παρακολουθούν ένα θέαμα επιπέδου. Παιχνίδια με το φωτισμό που θυμίζουν NBA, cheerleaders και μασκότ, βοηθούν στην ύπαρξη ενός γιορτινού κλίματος στις εξέδρες. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα οι πατρινοί φίλαθλοι να μην… ασχολούνται με το ποιοι βρίσκονται δίπλα τους, αλλά να κοιτάζουν εκεί που «πέφτουν» οι προβολείς, το παρκέ. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι, ακόμα κι αν έχουν ταξιδέψει στην Πάτρα με… περίεργες διαθέσεις, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Αποτέλεσμα; Η συνύπαρξη φιλάθλων δύο ομάδων, δίπλα-δίπλα, χωρίς αστυνομικές δυνάμεις που ο εξοπλισμός τους θυμίζει ιππότες τον μεσαίωνα και χωρίς κενά καθίσματα.

Θα μου πείτε, Προμηθέας – Παναθηναϊκός ήταν το παιχνίδι, όχι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ή Άρης – Παναθηναϊκός, όπως ο τελικός κυπέλλου που θα γίνει σε λίγες μέρες και ακόμα ψάχνουμε να δούμε που θα φιλοξενηθεί. Άποψη μου είναι πως δεν έχει σημασία ποιοι ήταν οι αντίπαλοι, αλλά το ότι έγινε η αρχή. Πλέον, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των φιλάθλων έχει αντιληφθεί πως για να υπάρξει ανάπτυξη στις ομάδες που τους προσφέρουν θέαμα, είναι αναγκαίο το σόου να γίνεται από τους αθλητές εντός παρκέ και όχι από τους οπαδούς εκτός.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμα οι διαχρονικές βεντέτες μεταξύ των οργανωμένων οπαδών των μεγάλων συλλόγων της χώρας, όμως η μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων των μεγάλων ομάδων, είναι δεδομένο πως όχι μόνο έχει πάρει το μήνυμα για το ποια συμπεριφορά πρέπει να υιοθετήσουν ώστε να παρακολουθούν όλο και καλύτερο θέαμα. Τα παραδείγματα τους τελευταίους μήνες είναι πολλά από την… παύση υβριστικών συνθημάτων στους περσινούς τελικούς στο μπάσκετ μέχρι την σαββατιάτικη συνύπαρξη στο «Δημ. Τόφαλος».

Ασφαλώς και υπάρχουν ακόμα οι «ανεγκέφαλοι» που θα πετάξουν ένα μπουκάλι ή θα βρίσουν ή θα προβούν σε οποιαδήποτε ανάρμοστη ενέργεια, όμως και που δεν υπάρχουν; Η λύση για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων είναι απλή και την έχουν οι ομάδες. Ήδη ο ΠΑΟΚ και ο Ατρόμητος έχουν τιμωρήσει φιλάθλους τους στο ποδόσφαιρο που πέταξαν αντικείμενα στο γήπεδο, όπως έκανε και ο Άρης στο μπάσκετ. Όσο συνεχίζουν οι ομάδες να στέκονται υπεύθυνες απέναντι στους φιλάθλους τους και τις αντίπαλες ομάδες, τόσο οι «κερκίδες» θα σέβονται τους αντίπαλους αθλητές και φιλάθλους. Έστω και υποχρεωτικά…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags