Facebook Pixel Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο για την παρακολούθηση των δασών live!
Life
| 2023-03-18 19:47:00

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο για την παρακολούθηση των δασών live!

του Γεωπόλδου
Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο για την παρακολούθηση των δασών live!

Τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο θέτουν σε δράση στο Μπουτάν για την παρακολούθηση της δασικής κάλυψης, του πληθυσμού της άγριας ζωής και των παράνομων δραστηριοτήτων λαθροθηρίας και υλοτομίας.

Για τον σκοπό αυτό, το γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στη χώρα και το Τμήμα Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων θα χρησιμοποιήσουν σύντομα ένα διαδικτυακό σύστημα που ονομάζεται SMART Connect. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του συστήματος, δασολόγοι και υπάλληλοι του Τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρακολουθούν εξαήμερη εκπαίδευση στην πρωτεύουσα.

Το SMART είναι ένα εργαλείο χωρικής παρακολούθησης και αναφοράς. Το SMART Connect αναφέρεται στην τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο. Θα βοηθήσει επίσης στον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται για τους δασοφύλακες ενώ βρίσκονται σε περιπολία και στην αποστολή άμεσης βοήθειας εάν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή καταστροφής ή κινδύνου.

«Ο κύριος λόγος για την καλή λειτουργία είναι γιατί πρώτον, με τη βοήθεια της WWF. έχουμε την επιβολή του νόμου. Είτε πρόκειται για παράνομη υλοτομία, είτε για θανάτωση ζώων ή λαθροθηρία, αυτές οι πράξεις, μαθαίνουμε πότε και πού συμβαίνουν αυτές οι πράξεις και τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Kinga Norbu, Ανώτερη Δασική Υπηρεσία Τμήματος Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων.

Το γραφείο της WWF στο Μπουτάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το σύστημα SMART για περιπολίες το 2013. Ωστόσο, οι δασολόγοι έπρεπε να συλλέγουν δεδομένα και να τα στέλνουν μέσω email στον επικεφαλής του τμήματος και στα γραφεία του πάρκου, κάτι που ήταν χρονοβόρο και απαιτούσε τεράστιους πόρους.

Έτσι, μέσω του SMART Connect θα μπορούν να ενημερώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εστίες στα αντίστοιχα γραφεία πάρκων και εμβέλειας. Αυτό αναμένεται να διασφαλίσει τη σωστή κατανομή των πόρων και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

«Το Μπουτάν είναι μια από τις καλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες αποτελεσματικής εφαρμογής SMART στον κόσμο και τώρα ελπίζουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, μεταβαίνοντας σε κυρίως διαδικτυακό σύστημα μέσω SMART connect. Ενώ τα δεδομένα φτάνουν στο διεθνές επίπεδο πολύ πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να λαμβάνουν αποφάσεις επί τόπου», δήλωσε ο Alexander Wyatt, Συντονιστής του Προγράμματος Εγκλήματος στην Άγρια Ζωή της Καμπότζης.

Αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο επιβολής του νόμου και πιλοτικά σε λίγες τοποθεσίες, το SMART δραστηριοποιείται τώρα σε πάνω από 1200 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Υπηρεσιών Πάρκων, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2022, η χώρα ανέφερε πάνω από 380 περιπτώσεις παράνομης αλιείας και σχεδόν 160 περιπτώσεις λαθροθηρίας.

Στο άρθρο πάντως που αλιεύσαμε από τοπικά ΜΜΕ, δεν αναφέρεται αν το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη πυρκαγιών μέσω της παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags