Facebook Pixel Sportdog.gr | Αποκάλυψη Καλεντερίδη του σχεδίου της Τουρκίας στον Έβρο! (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2023-04-01 21:04:00

Αποκάλυψη Καλεντερίδη του σχεδίου της Τουρκίας στον Έβρο! (ΒΙΝΤΕΟ)

του Γεωπόλδου
Αποκάλυψη Καλεντερίδη του σχεδίου της Τουρκίας στον Έβρο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα είχε διαλυθεί η Ελλάδα, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής για το θέμα που προέκυψε με τον φράχτη στα σύνορα.

Τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ κατασκευή φρακτών στα σύνορά της, δείχνοντας τον φράκτη στον Έβρο, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο στρατηγικός αναλυτής αποκάλυψε το σχέδιο της Τουρκίας στην περιοχή και σημείωσε με νόημα για το έπος του Έβρου, την άνοιξη του 2020:

«Θα είχε διαλυθεί η Ελλάδα αν δεν αντιστεκόμασταν»

Το ρεπορτάζ

Πολιτική κόντρα για τον φράχτη στον Έβρο έχει ξεσπάσει με αφορμή και την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ κατασκευή φρακτών στα σύνορά της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε τους τόνους, καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και -εμμέσως και του κ. Παπαδημούλη για τον οποίο η ΝΔ έχει ζητήσει την αποπομπή του- με αφορμή την υποστήριξη τροπολογίας στην Ευρωβουλή για το επιχειρούμενο μπλόκο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση φρακτών.

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας η Ευρώπη πλέον έχει αλλάξει στάση και αποδίδει σημασία στην προστασία των συνόρων. Απευθυνόμενος στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες.. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη ημέρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Αλεξανδρούπολη για να υπογράψει την επέκταση του νέου φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων στον Έβρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι -όπως έχει τονίσει επανειλημμένως- και ευρωπαϊκά σύνορα.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι ο ίδιος και υποψήφιος στο νομό Έβρου, σε μία κίνηση ιδιαιτέρως συμβολική.

Στην κυβέρνηση, πάντως, σχολιάζουν συνολικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα της Μόριας επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο» , είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνίες υπέφεραν ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένιπτε τας χείρας αφήνοντας απροστάτευτο προσωπικό του Λιμενικού. Σχετικά με την τροπολογία Παπαδημούλη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «πρόθεση της αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό είναι να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση χάους επί των ημερών τους».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε με ανάρτηση στο Twitter τονίζοντας ότι πρόκειται για επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία υπερψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

«Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντί Σύριζα προπαγάνδα. Η δήθεν «τροπολογία Παπαδημούλη» είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε: «Θέλει τουλάχιστον θράσος να παρουσιάζεις μία πανευρωπαϊκή θέση ως περιθωριακή και μειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απέναντι στον κ. Μητσοτάκη δεν στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως θέλει να παρουσιάσει, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη: Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που απέρριψαν την πρόταση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ομάδες των Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Αριστερών και Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο που κατέθεσαν μαζί (ο καθένας με τον εισηγητή του) την πρόταση, καθώς και το μισό Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα- στο οποίο ανήκει η ΝΔ».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει ότι η Ευρώπη συζητά αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με μια νέα συμφωνία  επανεγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων με δίκαιο και αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με κοινές πολιτικές για το άσυλο, την υποδοχή και τις επιστροφές.

«Όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ Μητσοτάκη και την κα Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό», επισημαίνει.

Τα οφέλη της επέκτασης του φράκτη

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Για το έργο μίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ τις εμπειρίες τους μετέφεραν ο Αστυνόμος Γιώργος Τουρνάκης, που υπηρετούσε στο σημείο κατά τα γεγονότα του 2020, αλλά και η νεαρή συνοριοφύλακας Μαριάννα-Κατερίνα Βελικτσή, που μετέχει κάθε μέρα στις επιχειρήσεις για τη φύλαξη των συνόρων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: "Η επέκταση επιλέχθηκε να ξεκινήσει από την περιοχή του κεντρικού Έβρου, δίπλα στο ποτάμι υπάρχει πυκνό δάσος και αυτό διευκολύνει τους διακινητές των παράνομων μεταναστών, γι’ αυτό εδώ ήταν και είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags