Για την ιστορία του αγώνα να σημειώσουμε ότι η Εθνική μας άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Μπουγαίδη, ισοφαρίστηκε με κεφαλιά του Αφόμπε, ενώ ο Λυκογιάννης πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης το νικητήριο γκολ με μια όμορφη «λόμπα».

Στο τελικό της Κυριακής (15/7, 21:30) η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει μια εκ των Ισπανία ή Γαλλία, με τον βασικό μας τερματοφύλακα Καπίνο να απουσιάζει λόγω της (μάλλον άδικης) κόκκινης που δέχθηκε στον σημερινό αγώνα.

Το DNA της ομαδικής προσπάθειας

Οι «μικροί» της Εθνικής έδειξαν στον σημερινό αγώνα ότι έχουν στο DNA τους στοιχεία όμοια με εκείνα της Εθνικής Ανδρών. Οι αλληλοκαλύψεις των παικτών μας στην άμυνα ήταν σεμιναριακού επιπέδου και ουσιαστικά αποτέλεσαν τον σημαντικότερο παράγοντα για την νίκη, σε έναν αγώνα όπου η Ελλάδα αναγκάστηκε να παίξει με 10 παίκτες για 70 λεπτά (!). Αν θέλαμε να συνοψίσουμε την τακτική του Κώστα Τσάνα – λαμβάνοντας υπ’όψιν το αριθμητικό μειονέκτημα από την αποβολή του Καπίνο – αυτή θα περιελάμβανε:

Τοποθέτηση των παικτών πίσω από τη μπάλα
Εκδήλωση ορθολογικών αντεπιθέσεων, με μεταφορά της μπάλας στα άκρα και κυρίως στον Γιαννιώτα
Εκτέλεση όλων σχεδόν των στημένων από τον Σταφυλίδη, ακόμα και από μακρινές αποστάσεις
Αλληλοκαλύψεις στα πλάγια από τους Γιαννιώτα και Λυκογιάννη
Σωστές αποστάσεις της τελευταίας αμυντικής γραμμής, τόσο όσον αφορά το βάθος της άμυνας όσο και των αποστάσεων μεταξύ των παικτών
Η αμυντική νοοτροπία των Ελλήνων διεθνών ήταν εντυπωσιακά ώριμη για την ηλικία των παικτών, όπως επίσης και η ψυχραιμία που επέδειξαν σε ένα τόσο κρίσιμο και δύσκολο αγώνα.

Οι πρωταγωνιστές

Κώστας Σταφυλίδης

Ο αριστερός πλάγιος μπακ του ΠΑΟΚ, Κώστας Σταφυλίδης (18 ετών), ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής μας. Ο Σταφυλίδης ήταν άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα με τους Άγγλους να μην μπορούν να αναπτυχθούν από τη πλευρά του. Παρόλο που δεν μπόρεσε να κινηθεί (όσο θα ήθελε) στην επίθεση λόγω του αριθμητικού μειονεκτήματος, απείλησε αρκετές φορές με τις στημένες μπάλες που εκτέλεσε: άλλωστε το πρώτο γκολ προήλθε από την εκτέλεση κόρνερ του Σταφυλίδη και την κεφαλιά του Μπουγαίδη.

Η ποιότητα των εκτελέσεων του Σταφυλίδη είναι πολύ υψηλού επιπέδου, αφού έχει την ικανότητα να δίνει στη μπάλα πολλά «φάλτσα» και με μεγάλη ταχύτητα, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη μπάλα σε επικίνδυνα σημεία στην αντίπαλη περιοχή. Ακούγεται εύκολο… αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι.

Γιάννης Γιαννιώτας

Ο εξτρέμ του Άρη, Γιάννης Γιαννιώτας (18 ετών), αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των αντεπιθέσεων της ομάδας μας. Η δυνατότητα που έχει να κερδίζει τον αντίπαλό του με πρόσωπο στην εστία, έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να κρατήσει την κατοχή, να κερδίσει φάουλ (και χρόνο) καθώς και να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους στα πλάγια.

Εκτός από τα προφανή προσόντα του στον τομέα της τεχνικής και της ταχύτητας, ο Γιαννιώτας προσέφερε σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα λόγω της πολύ καλής φυσικής κατάστασής του, πρεσσάροντας διαρκώς και ντουμπλάροντας τον αντίπαλο του δεξιού μας πλάγιου μπακ.

Ρος Μπάρκλεϊ

Από την πλευρά των Άγγλων, ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε ήταν ο μέσος της Έβερτον, Ρος Μπάρκλεϊ (18 ετών). Αν και η άμυνα της Ελλάδας ήταν πολυπρόσωπη, οι κινήσεις του Μπάρκλεϊ με τη μπάλα ανάμεσα σε 2 και 3 αντιπάλους ήταν εντυπωσιακές και οι μόνες που προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στους αμυντικούς μας. Κινήθηκε κυρίως από την αριστερή πλευρά και κατάφερε με κλειστές και «κοφτές» ντρίπλες να κερδίσει αρκετές μονομαχίες έξω από την περιοχή της Ελλάδας.

Ο Μπάρκλεϊ είχε την προηγούμενη σεζόν 9 συνολικά συμμετοχές με την Έβερτον, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάρτιν Κίον δήλωσε για τον νεαρό Άγγλο ότι: «Ο Μπάρκλεϊ θα γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει δει αυτή η χώρα».

Συμπέρασμα

Η ιστορία με τους νεαρούς Έλληνες παίκτες έχει καταντήσει πλέον γραφική… Τα τελευταία 15 χρόνια οι Εθνικές ομάδες κάτω των 19 και κάτω των 21 ετών έχουν σημειώσει πολλές επιτυχίες και αναμφισβήτητα συγκαταλέγονται στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η αξιοποίηση των παικτών αυτών από τους συλλόγους τους δυστυχώς δεν συμβαδίζει με την αντίστοιχη από Αγγλικούς, Ισπανικούς, Γαλλικούς ή Γερμανικούς συλλόγους, με άμεσα (αρνητικά) αποτελέσματα:

μειωμένη αξία πώλησης, λόγω έλλειψης παραστάσεων από σημαντικούς αγώνες σε μικρή ηλικία
απώλεια από το σύλλογο του αγωνιστικού πάθους και της «άγνοιας κινδύνου» που συνοδεύει τους νεαρούς αθλητές και
άσκοπη σπατάλη χρημάτων για την αγορά παικτών από το εξωτερικό με συνήθως… ανεπαρκές και άγνωστο βιογραφικό.
Η λύση σε αυτό το… αιώνιο πρόβλημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται να μην μπορεί να δοθεί από τις διοικήσεις και τους παράγοντες. Είτε γιατί εμπλέκονται «υπόγεια» και αδιαφανή συμφέροντα (γνωστά ως μίζες), είτε διότι οι ξένοι προπονητές εμπιστεύονται παίκτες από τα πρωταθλήματα που έχουν εργαστεί, κάτι που είναι απολύτως λογικό και αποδεκτό.

Εκτός από την παρούσα οικονομική κρίση που αναγκάζει τις ομάδες της χώρας μας να στραφούν στους νεαρούς παίκτες, κλειδί στην αναστροφή αυτής της κακής συνήθειας είναι ο απλός φίλαθλος και η απαίτησή του να επενδύσει η αγαπημένη του ομάδα στα τμήματα υποδομής. Ας ελπίσουμε ότι η ποδοσφαιρική μας κουλτούρα θα εξελιχθεί και μαζί θα συμπαρασύρει τους προέδρους και τους παράγοντες των ομάδων της Superleague και Football League…

Πηγή: overlap.gr