Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές, λοιπόν, η πατρίδα έχει ανάγκη αυτούς που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να φυλάνε Θερμοπύλες. Αυτούς που δεν ζητάνε, αλλά προσφέρουν. Με ανιδιοτέλεια.

Ενας απ' αυτούς είναι ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο κατεξοχήν εκφραστής της γενιάς του Πολυτεχνείου. Με εξαιρετική αντιστασιακή δράση σαν φοιτητής. Οι τότε σύντροφοί του έχουνε να το λένε. Σε συνθήκες βαριάς παρανομίας, του είχαν δώσει να μοιράσει κάποια τεύχη της Πανσπουδαστικής. Βγήκε έξω για πέντε λεπτά για τσιγάρα όπως είπε και δεν τον ξαναείδε ποτέ κανένας. Ας μην πολυλογούμε όμως. Ο νυν και αεί σοσιαλιστής Στέφανος Τζουμάκας έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη της δημιουργίας του νέου κόμματος.

Ο Στέφανος σε δέκα λέξεις τα είπε όλα: «Η χώρα χρειάζεται μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση, που θα δώσει αγώνες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο». Το καλύτερο όμως ο Στέφανος το είχε αφήσει για το τέλος: «Ηρθε η ώρα να συμβάλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κόμματος, στην ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και στην ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος δημοκρατικού και προοδευτικού». Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τίτλος του κόμματος του Στέφανου Τζουμάκα θα έχει τον τίτλο ΠΑΣΟΚ ΟΣ. Κατά τα πρότυπα των ΚΚΕ μλ ή μλ ΚΚΕ. Δηλαδή ΠΑΣΟΚ ορίτζιναλ σοσιαλιστικό. Κι αν στον χώρο της πολιτικής ανατέλλει ένας νέος πράσινος ήλιος αισιοδοξίας, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το ποδόσφαιρο.

Κόντρα στην γκρίνια, τη μιζέρια και την εσωστρέφεια, υπάρχουν κάποιοι που βάζουν τα στήθια τους μπροστά και φυλάνε ποδοσφαιρικές Θερμοπύλες. Οπως ο μέγας Βοιωτός Ιωάννης Κομπότης. Εχουμε ξαναπεί άλλωστε ότι δύο μεγάλους άνδρες έχει βγάλει ο νομός Βοιωτίας. Τον Γιώργο Μάγκα στο κλαρίνο και τον Γιάννη Κομπότη στο ποδόσφαιρο. Τρίτος δεν υπάρχει. Ο Γιάννης το τελευταίο διάστημα δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια. Γύρναγε, στριφογύρναγε στο στρώμα, αλλά ο ύπνος δεν τον έπαιρνε με τίποτα: «Μα είναι δυνατόν; Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Ο ένας μετά τον άλλον να πυροβολάνε αυτό το έρημο το ποδόσφαιρο; Ο Αλαφούζος με τα τουίτ κι οι Μπακοκαϋμενάκηδες με τις ?αλητείες?. Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. ?Κάτι πρέπει να κάνω?» μονολογούσε ο Γιάννης. Και το έκανε.

Πήγε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ, όρθωσε το ανάστημά του και ύψωσε στεντόρεια τη φωνή: «Φέτος βλέπουμε μια καταστρατήγηση από όλους τους συναδέλφους, τους προέδρους των ομάδων που βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις εναντίον της Super League, εναντίον της ΕΠΟ. Και τι ποινές επιβάλλονται; Ανάκληση λέει. Βγαίνουμε, βρίζουμε, δημιουργούμε χιλιάδες προβλήματα και η ποινή είναι ανάκληση εντός 25 ημερών. Κι αυτό σημαίνει ότι τελειώσαμε; Οι ποινές πρέπει να είναι τέτοιες που να σκεφτόμαστε τι να πούμε».

Κάποιοι κακοήθεις βέβαια λένε ότι ο Κομπότης λειτούργησε σαν λαγός. Σαν αβανταδόρος που είχανε οι παπατζήδες της οδού Αθηνάς και των γύρω στενών. Για να περάσει δηλαδή η ποινή της αφαίρεσης τριών η έξι βαθμών σε όσους τολμάνε να θίξουν τα ιερά και τα όσια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ολα αυτά λοιπόν είναι αισχρές συκοφαντίες. Ο Γιάννης Κομπότης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήτανε έτοιμος να βάλει τα κλάματα από τη συγκίνηση, πήρε αυτή την ιστορική πρωτοβουλία για το καλό του ποδοσφαίρου. Και μόνο. Αυτά.

Επειδή στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς µε την κοινωνία, ασχολήθηκε το BBC

ΚΙ εδώ που τα λέµε, αν είσαι πρόσφυγας στη Γερµανία, τις βασικές ανάγκες σου τις έχεις καλυµµένες. Κοιµάσαι σε κάποιον καταυλισµό, τρως από το συσσίτιο που σου δίνουνε κι αν έχεις όρεξη δουλεύεις για ένα γιούρο την ώρα. Αν είσαι Ελληνας άνεργος, τι κάνεις; Και δεν λέµε να είσαι άνεργος για δύο ή για τέσσερις µήνες. Μιλάµε να είσαι άνεργος για δύο χρόνια και βάλε. Χωρίς επίδοµα και χωρίς ιατροφαρµακευτική περίθαλψη. Πόσα να είχε κάποιος στην άκρη; Πόσο να τον βοηθήσουνε οι στενοί συγγενείς του; Τι αβάντα να του κάνουνε οι φίλοι; Κάποια στιγµή όλα αυτά τελειώνουν κι ο καθείς µένει µόνος µε το πρόβληµά του. Και µιλάµε πλέον για ενάµισι εκατοµµύριο άνεργους χωρίς τους αυτοαπασχολούµενους. Χωρίς τους νέους που δεν έχουν ενταχθεί καν στην παραγωγή. Κι επειδή στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς µαζί τους, ασχολήθηκε το BBC. Για τα έξι χρόνια της κρίσης που γονάτισαν την Ελλάδα. Σε ό,τι έχει να κάνει δηλαδή µε το τεράστιο πρόβληµα της ελλιπούς ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων, που έχουν τεθεί στο περιθώριο από την οικονοµική κρίση. Με τους Ελληνες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, να έχουν στραφεί στη φιλανθρωπία. Με τους Γιατρούς του Κόσµου να εγκαταλείπουν τις τριτοκοσµικές χώρες και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Με τις εικόνες από τα φιλανθρωπικά ιδρύµατα στα δυτικά προάστια της Αθήνας να οµοιάζουν µε σκηνές από εµπόλεµες ζώνες και καταυλισµούς. Ετσι πάει. Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άλλα σοβαρότερα θέµατα ν' ασχοληθούν. Η δυστυχία των Ελλήνων αφορά µόνο τους ξένους.

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άλλα σοβαρότερα θέµατα ν' ασχοληθούν. Η δυστυχία των Ελλήνων αφορά µόνο τους ξένους

Αµείβονται µε 1,05 ευρώ την ώρα!

ΚΑΤΑ τα άλλα η ανθρωπότητα σε παγκόσµια κλίµακα επιστρέφει µε γοργά βήµατα στο παρελθόν. Οι εργασιακές σχέσεις στα επίπεδα δουλείας και στην καλύβα του µπαρµπα-Θωµά. Κι όχι σε τίποτα τριτοκοσµικές χώρες. Μιλάµε για την καρδιά της Ευρώπης. Τη Γερµανία και την πόλη Γκµουντ. Οι πρόσφυγες τους υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, προερχόµενοι από τις χώρες της Αφρικής, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, διαµένουν σε «καταφύγιο» και σύµφωνα µε τον δήµο εργάζονται εθελοντικά. Είναι µάλιστα υποχρεωµένοι να φοράνε κόκκινη µπλούζα µε το διακριτικό «SERVICE» (σ.σ. κάθε οµοιότητα µε τις στολές των κρατουµένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τυχαία και συµπτωµατική). Οι πρόσφυγες άλλωστε δεν προσφέρουν την εργασία τους δωρεάν. Αµείβονται από τους Γερµανικούς Σιδηρόδροµους. Και µε την ανώτατη µάλιστα αµοιβή σύµφωνα µε τη γερµανική νοµοθεσία, που µπορεί να έχει ένας πρόσφυγας, όταν εκκρεµεί η αίτηση χορήγησης ασύλου. Και η οποία είναι 1,05 ευρώ την ώρα! Η δουλειά που προσφέρουν κατά κύριο λόγο είναι η µεταφορά αποσκευών στον σιδηροδροµικό σταθµό της πόλης κάτω από τον ήλιο. Κάτι σαν τη δικιά µας τη Μανωλάδα δηλαδή, αλλά νόµιµο εκατό τα εκατό. Σκλάβοι µε νοµοθετική κάλυψη.

Αυτοί φέρανε τον Σαβιόλα και φωνάξανε τον κόσµο να τον δει. Εµάς µας φωνάξανε να βάψουµε τα κάγκελα.
-Γ. Καρδαράς

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς του διέφυγε του Ανδριανού να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφηµα στη Skoda;

Πηγή: Goal