Facebook Pixel Sportdog.gr | «Κάνουν κακό στον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να μιλήσω» - «Το λάθος είναι...» - Φοβερή ατάκα για Μαρινάκη!
| 2018-03-10 09:55:00

«Κάνουν κακό στον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να μιλήσω» - «Το λάθος είναι...» - Φοβερή ατάκα για Μαρινάκη!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Κάνουν κακό στον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να μιλήσω» - «Το λάθος είναι...» - Φοβερή ατάκα για Μαρινάκη!

Ο Ηλίας Υφαντής στο sportdog.gr για τα γενέθλια του Θρύλου.

Στις 10 Μαρτίου 1925 ιδρύθηκε η ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα στον Πειραιά και τον ελληνικό αθλητισμό. Χάρη στις νίκες και τους τίτλους του αποδόθηκε το προσωνύμιο «θρύλος». Σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια γεννήθηκε στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, από 33 ιδρυτικά μέλη, με πρωτεργάτες τους αδερφούς Ανδριανόπουλου, ο Ολυμπιακός. Στην ιστορική συνέλευση ο Νότης Καμπέρος ανακοινώνει το όνομα της ομάδας και ο Μιχάλης Μανούσκος, ο πρώτος πρόεδρός της, το ολοκληρώνει με την προσθήκη του «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».

Πότε, όμως, ονομάτηκε... Θρύλος; Ήταν τη δεκαετία του '50, όταν η παρέα των Ανδρέα Μουράτη, Γιώργου Δαρίβα, Ηλία Ρωσίδη, Θανάση Μπέμπη, Μπάμπη Κοτρίδη, Μπάμπη Δρόσου, Κώστα Καραπατή, Σάββα Θεοδωρίδη, Ηλία Υφαντή, Θανάση Κίνλεϊ, Στέλιου Ψύχου κατάκτησε έξι διαδοχικά πρωταθλήματα και τέσσερα νταμπλ (τα τρία εκ των οποίων συνεχόμενα). Έτσι, η λέξη «Θρύλος» έγινε συνώνυμη του Ολυμπιακός στα αθλητικά γεγονότα της Ελλάδας.

Έναν από τους... θρύλους εκείνης της ομάδας έχει την τιμή να φιλοξενεί το sportdog.gr για τα γενέθλια του Ολυμπιακού. Ο λόγος για τον Ηλία Υφαντή (αριστερά στη φωτό), ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζος και φοβερός «κανονιέρης» της εποχής. Ο παλαίμαχος επιθετικός μίλησε για τη στιγμή που σημάδεψε την ομάδα διαχρονικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σήμερα, τα λάθη της χρονιάς και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράλληλα, έστειλε ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους τους Ολυμπιακούς για το πρωτάθλημα. 

Τι σημαίνει για σας ο Ολυμπιακός;

«Για μένα ο Ολυμπιακός είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου. Εγώ δύο αγάπες έχω τη γυναίκα μου και τον Ολυμπιακό, γι' αυτόν δίνω και τη ζωή μου και γι' αυτό είμαι πάντα δίπλα του».

Πώς γίνατε Ολυμπιακός;

«Ήμουν Ολυμπιακός από μικρό παιδί, γιατί η συνοικία της Αγίας Σοφίας, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον Πειραιά, ήταν βαμμένη. Ο πατέρας μου και τα αδέρφια μου ήταν Ολυμπιακοί. Ήταν φυσικό επόμενο να ακολουθήσω ερυθρόλευκα βήματα».

Έχετε εικόνα από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της ομάδας. Πώς έγινε μεγάλος ο Ολυμπιακός;

«Πάντα είχε στις τάξεις του μεγάλους παίκτες. Ανδριανοπουλέοι, Βάζος, Βαγιακάκας. Αυτοί ήταν πριν το 1940. Μετά ήρθαν Συμεωνίδης, Χατζησταυρίδης και έφτιαξαν μία ομάδα που έπαιρνε πρωταθλήματα όχι όμως συνεχόμενα. Από το '51 και μετά άρχισε ο Ολυμπιακός να δυναμώνει. Εκείνη την εποχή έκανε την εξαετία των σερί πρωταθλημάτων. Το πιο σπουδαίο απ' όλα, λόγω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει από μία εφταετία τίτλων ο Κόκκαλης με τον Μαρινάκη, είναι ότι ο Ολυμπιακός τότε έκανε και τέσσερα νταμπλ. Το ρεκόρ του είναι ακατάρριπτο. Μόνο στην εποχή τη δικιά μας έγινε αυτό, ποτέ ξανά».

Πιστεύετε ότι αυτή η εποχή δημιούργησε το dna των φιλάθλων του Ολυμπιακού που διψούν για συνεχόμενους τίτλους και διακρίσεις;

«Ασφαλώς. Ρωσίδης, Σούλης, Γκιόκας, Κοτρίδης, Μπέμπης, Ιωάννου, Δρόσος, Δαρίβας, Μουστακλής, Υφαντής, Κοκκινάκης, Χριστόπουλος, όλοι αυτοί οι παίκτες δημιούργησαν τη μεγάλη ομάδα, κατά τη δική μου, υποκειμενική άποψη, του Ολυμπιακού».

Πιστεύετε ότι αυτή είναι διαχρονικά η σημαντικότερη επιτυχία του Ολυμπιακού;

«Δεν θέλω να περιαυτολογήσω. Η εξαετία ήταν η μεγαλύτερη στιγμή γιατί δεν έχει ξαναγίνει. Και δεν θα το καταφέρει ποτέ ξανά κανείς».

Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας του Ολυμπιακού;

«Ο Ολυμπιακός είχε τη μεγάλη τύχη στην ιστορία του να έχει περίφημους προέδρους. Ανδριανόπουλος, τα αδέρφια Γκούμα, Γουλανδρής, Νταϊφάς, Κοσκωτάς, Κόκκαλης, Μαρινάκης. Ο Κόκκαλης ήταν ο άνθρωπος που πήρε τα πρώτα εφτά σερί πρωταθλήματα και έφτιαξε ομαδάρα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πρόσφερε πάρα πολλά στον Ολυμπιακό. Αποσύρθηκε και επιλογή του ήταν η έλευση του Βαγγέλη Μαρινάκη που ήταν η καλύτερη που μπορούσε να γίνει. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος Ολυμπιακός. Είναι ένας νέος άνθρωπος σε πολύ υψηλό επίπεδο ναυτικών επιχειρήσεων. Συνέχισε του πατέρα του τη διαδρομή. Πήρε και αυτός εφτά συνεχόμενα πρωταθλήματα με μία ομάδα καταπληκτική στη διαδρομή αυτή. Αν δεν έχεις σωστή ομάδα δεν μπορείς να παίρνεις πρωταθλήματα».

«Κάποιοι κάνουν κακό στον Ολυμπιακό»

Ο φετινός Ολυμπιακός πώς σας φαίνεται;

«Δεν είναι κακός. Στον φετινό Ολυμπιακό όμως έχουν κάνει κάποιοι άνθρωποι κακό. Δεν μπορώ να κατονομάσω, γιατί το πρωτάθλημα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Είναι λάθος να κάνω κριτική εις βάρος ανθρώπων που πραγματικά φταίνε, δεν πρόσεξαν και έφτασαν τα πράγματα εκεί που είναι. Αυτά ένας σωστός και αντικειμενικός, με γνώση τα καταγράφει μετά τη λήξη του πρωταθλήματος».

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η δυναμική των αντιπάλων δίνει μεγαλύτερη αξία στον νικητή;

«Ασφαλώς. Η δυναμική των αντιπάλων του Ολυμπιακού του έδωσαν και τη μεγάλη αξία όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Όταν παίζεις με ομάδες μεγάλης αξίας έχει και αξία η επιτυχία σου».

Σας ερωτώ γιατί υπάρχει μία μερίδα οπαδών που έχουν δει μόνο νίκες και επιτυχίες, αλλά στις ήττες αμφισβήτησαν την αξία του αντιπάλου τους. Ειδικά φέτος που η χρονιά ήταν περίεργη...

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά τα πράγματα. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν, αντίπαλο, καμία άλλη ομάδα. Εγώ προσπαθώ να κάνω σωστή κριτική, να καυτηριάζω τα πράγματα που δεν μου αρέσουν σε οποιαδήποτε ομάδα, ακόμα και στη δικιά μου. Τα λάθη δεν τα δέχομαι. Αλλά ρεζίλι δεν γίνομαι. Δεν μπορώ, δεν είμαι αυτού του επιπέδου. Ένας Ολυμπιακός πρέπει να είναι υπερήφανος για την ομάδα και μόνο με αυτήν πρέπει να ασχολείται. Έτσι μπορεί να προσφέρει».

«Λάθος οι πολλοί προπονητές»

Οπότε δεν συμφωνείτε ότι η φετινή πορεία του Ολυμπιακού οφείλεται στη διαιτησία και σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες;

«Στο θέμα διαιτησίας μπορείς να κάνεις μία κουβέντα. Στους εξωαγωνιστικούς δεν δίνω καμία σημασία. Γιατί αν ασχοληθώ μαζί τους θα τους δώσω αξία, την οποία δεν την έχουν και ο νοών νοείτο. Ο Ολυμπιακός είχε φέτος ένα λάθος. Έκανε αλλαγή προπονητών. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω».

«Δεν πρόκειται να ξαναδούμε Μαρινάκη»

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο του Ολυμπιακού;

«Θέλω να παρακαλέσω και να πω ότι το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχει ακόμα δρόμο. Έχουν γίνει εκπλήξεις στο παρελθόν με πρωταθλήματα που είχαν την ίδια βαθμολογική διαφορά με το σήμερα. Θέλω σοβαρότητα, υπευθυνότητα, το κεφάλι κάτω, να κερδίσουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να τα κερδίσουμε. Αν δεν προκύψει να πάρουμε τον τίτλο, έχει καλώς. Θα το κάνουμε με ψηλά το κεφάλι. Αυτή είναι η διαφορά του Ολυμπιακού με τις άλλες τις ομάδες. Επίσης, ολοι οι Ολυμπιακοί να προσέχουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Όλοι να είναι κοντά του και μαζί του. Άλλον πρόεδρο, Ολυμπιακό, σαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν πρόκειται να ξαναδούμε».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags