Ο Κώστας Φορτούνης φταίει που δεν έχει φανέλα βασικού στον Ολυμπιακό και όχι ο Πάουλο Μπέντο, σύμφωνα με όσα σχολίασε σε συνέντευξή του στο SportDog ο Βαγγέλης Βλάχος.

Ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής γνωρίζει άριστα τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, καθώς ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την απόκτησή του και τον ανέδειξε στον Αστέρα Τρίπολης.

Ο κύριος Βλάχος μάς ανέφερε πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει ο Kώστας Φορτούνης στα επίπεδα που γνωρίζουμε, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του, αλλά και στη φημολογία που υπάρχει για την παρουσία του στις προπονήσεις.

Ακόμα, μίλησε με άκρως κολακευτικά λόγια για τον Τάσο Μπακασέτα, τον οποίο επίσης έχει αναδείξει, λέγοντας ότι διαθέτει το πιο ισχυρό σουτ στην Ευρώπη, αλλά και σε όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Έδωσε ένα μικρό αβαντάζ για την κατάκτηση τού τίτλου στον Ολυμπιακό και αποκάλυψε ότι θεωρεί τον Μάρκους Μπεργκ λίγο πιο ψηλά από τους υπόλοιπους φορ στην Ελλάδα.

Kύριε Βλάχο πώς είδατε τις δύο πρώτες αγωνιστικές τού πρωταθλήματος;

"Είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, από την άποψη του θεάματος. Έχουμε τέσσερις μεγάλες ομάδες που διεκδικούν για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον τίτλο με τις ίδιες αξιώσεις και την ίδια δυναμική. Ο Πανιώνιος και τα Γιάννενα δείχνουν ακόμα τα δόντια τους, θα είναι στο προσκήνιο σαν ομάδες και φέτος. Βλέπουμε έναν Πλατανιά σε καλό mood, που παίζει πολύ καλα. Αρνητικό στοιχείο είναι η εμφάνιση της Τρίπολης, του Ατρομήτου και της Ξάνθης, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν βαρύτητα στο πρωτάθλημα. Μακάρι να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο το πρωτάθλημα, να υπάρχει θέαμα και να αναδειχθούν νέα ελληνόπουλα, που θα στελεχώσουν και την Εθνική ομάδα".

Θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάποια ομάδα τον τίτλο τού φαβορί για την κατάκτηση τού τίτλου;

"Είμαι από τους ανθρώπους που μιλάω ανοιχτά: Τα προηγούμενα χρόνια βάζαμε όλοι στοίχημα για τον αν ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Φέτος, όμως, αυτό δε φαίνεται να ισχύει: Οι υπόλοιποι συνδιεκδικητές του τίτλου έχουν κάνει καλές κινήσεις. Έφεραν ποδοσφαιριστές με εμπειρία και έχουν δημιουργήσει πλούσια ρόστερ, με τα τρία απαραίτητα στοιχεία για να κάνουν πρωταθλητισμό: Προσωπικότητα, ποιότητα και ποσότητα. Θεωρώ λοιπόν πως αρχίζουν με τις ίδιες αξιώσεις για τον φετινό τίτλο, αλλά ο πρωταθλητής είναι πάντα πρωταθλητής και όπως και να το κάνουμε ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό αβαντάζ".

Ανήκει το φετινό πρωτάθλημα στους σέντερ φορ;

"Είχαμε εικόνα του Μπεργκ, ξέρουμε ποιος είναι ο Κλάους Αθανασιάδης, όλοι είναι σίγουροι για το τι μπορούν να προσφέρουν ο Καρντόσο και ο Αλμέιδα στα καλά τους. Σε όλα τα πρωταθλήματα αυτή η θέση πληρώνεται καλά, γιατί οι ομάδες περιμένουν από τους επιθετικούς τους να κάνουν τη διαφορά. Ο Αλμέιδα έδειξε ποιος είναι στο πρώτο του ματς με την ΑΕΚ. Ο Κλάους είναι φορ που σκοράρει, αλλά δημιουργεί και για τους περιφερειακούς. Ο Καρντόσο θέλει ακόμα τον χρόνο του. Πιστεύω ότι ο Μπεργκ είναι σε θέση λίγο πιο πάνω από τους υπόλοιπους".

Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια μεταγραφή ως την πιο σημαντική του καλοκαιριού;

"O Aλμέιδα και ο Καρντόσο σίγουρα ξεχώρισαν, αλλά αν αφήσουμε απέξω τον Λεντέσμα θα είναι τεράστιο λάθος. Δε θα μείνω προσωποκεντρικά στον ΠΑΟΚ, που έκανε πολλές και καλές μεταγραφές. Σαν προπονητής όμως νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για την ποιότητα τού ρόστερ του ΠΑΟΚ, που ναι μεν είναι αυξημένη, αλλά θα ήθελα να είχε αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής με περισσότερο ειδικό βάρος. Ο ΠΑΟΚ είναι χαμηλών τόνων ομάδα, αλλά με έχει ενθουσιάσει από τότε που την ανέλαβε ο Βλάνταν Ίβιτς. Από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, που έφυγε ο Τούντορ, είδαμε άλλο πρόσωπο. Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, επιθετικό, σκοράρει με ευκολία και όλα αυτά οφείλονται στη δουλειά του Ίβιτς".

Ένα σοβαρό θέμα τής επικαιρότητας, είναι η αξιοποιήση τού Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό. Είστε ο προπονητής που τον ανέδειξε, τον ξέρετε πολύ καλά, ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;

"Για 'μένα είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν παίζει στον Ολυμπιακό. Γιατί κανένας προπονητής στον κόσμο δε θέλει να χάνει, άρα δε θέλει να αφήνει εκτός 11άδας τους καλύτερους. Ίσως φταίει ο Φορτούνης που δεν παίζει, αλλά είναι θέμα χρόνου να αποδείξει ότι οι αξίες δεν χάνονται. Γιατί αυτό το παιδί είναι αξία και εξαρτάται από τον ίδιο και μόνο να επιστρέψει όπως τον ξέραμε. Τώρα έχει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδείξει στον εαυτό του και στον προπονητή του ότι απλώς ήταν εκτός φόρμας για ένα διάστημα και σωστά έμεινε εκτός. Κατάλαβε τι έκανε λάθος και θα αποδείξει ποιος είναι. Αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κωστή, που κατά την άποψή μου φταίει ο ίδιος που δεν παίζει και όχι ο προπονητής του. Πρέπει να δικαιώσει όμως όλους όσους πίστεψαν σε αυτόν, γιατί είναι και μεγάλο κεφάλαιο για την Εθνική ομάδα".

Πώς είναι σα χαρακτήρας; Χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να επανέλθει;

"Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ ευαίσθητο παιδί. Το θέμα του στον Ολυμπιακό είναι θέμα χαρακτήρα και κάνω έκκληση να τον προσέξουν, για να μη χαθεί ένα σπουδαίο ταλέντο. Πρέπει να τον βοηθήσουν και να τον προσέξουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Ολυμπιακό, γιατί πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο παιδί".

Κυκλοφορεί ευρέως η φημολογία ότι δεν είναι ο παίκτης που θα ...σκιστεί στην προπόνηση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

"Μπορώ να μιλήσω μόνο για το διάστημα που τον είχα υπό τις οδηγίες μου στην Τρίπολη και σε αυτό το διάστημα σας διαβεβαιώνω ότι δεν ισχύει. Με εμένα δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Ο Κώστας παίζει με κλειστά τα μάτια και στις τέσσερις θέσεις από τα χαφ και μπροστά. Δούλευε πολύ και ήμουν ικανοποιημένος μαζί του".

Πλην του Φορτούνη, έχετε έναν αξιοζήλευτο αριθμό ποδοσφαιριστών που έχετε αναδείξει και έκαναν ή κάνουν σπουδαία καριέρα (Γιώργος Βακουφτσής, Σωτήρης Κυργιάκος κ.ά.). Τελευταίος είναι ο Τάσος Μπακασέτας. Πείτε μας δύο λόγια για τη δική του περίπτωση.

"Και ο Μπακασέτας είναι δικό μου παιδί, εγώ τον ανέβασα 16 ετών από τις ακαδημίες της Τρίπολης στην πρώτη ομάδα. Θεωρώ ότι έχει κάνει βήματα προόδου στην καριέρα του, από την ημέρα που τον ανέβασα στην πρώτη ομάδα. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης, ενώ μπορεί να παίξει και σα σέντερ φορ, όπως τον αξιοποιούσα εγώ. Διαθέτει το πιο ισχυρό σουτ στην Ευρώπη, είναι παιδί που είναι λαχείο για την ΑΕΚ. Θα τον εκμεταλλευτεί ο προπονητής του σε πολλές θέσεις, έχει πολλά να δώσει. Επειδή τον ξέρω και σα χαρακτήρα, είναι χαμηλών τόνων και πιστεύω πως μπορεί να καθιερωθεί στην ΑΕΚ και την Εθνική ομάδα και, αν είναι γερός, να κάνει και μεταγραφή στο εξωτερικό".

Τα δικά σας νέα ποια είναι; Υπήρχε κάποια επαφή, θα σας δούμε σε πάγκο ομάδας άμεσα;

"Περίμενα κάτι από το εξωτερικό που υπήρξε ενδιαφέρον. Από Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτα από τη Σούπερ Λιγκ. Είχα προτάσεις από τη Β'' Εθνική, αλλά δεν δέχθηκα να πάω. Ούτε ο Μουρίνιο είμαι, ούτε πλούσιος. Αλλά όλη η καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής ήταν στη Σούπερ Λιγκ και θέλω αυτό να το διατηρήσω".