Την άποψη ότι το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι... βουβό, εξέφρασε μέσω του SportDog ο Χρήστος Κοντός.

Ο πεπειραμένος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην επιστροφή τού διπρόσωπου Καπίνο στη Λεωφόρο, στον Φορτούνη που κινδυνεύει να γίνει Νίνης αν δεν προσέξει την καριέρα του, στον Ανσαριφάρντ που μπορεί να κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό, στη μάχη μεταξύ Ουζουνίδη και Βούζα, αλλά και στο θέμα τού νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, που βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Χρήστο, πώς περιμένεις αγωνιστικά το ντέρμπι της Κυριακής; Αλλά και σε επίπεδο οπαδών, καθώς υπάρχουν συστάσεις από την ΠΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

"Όσον αφορά τις συστάσεις προς τους οπαδούς, έχουμε τα δύο ματς που το ένα δεν έγινε ποτέ και το άλλο που το κέρδισε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο και μετά το έχασε στα χαρτιά. Οπότε όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Αγωνιστικά είναι από τα πιο βουβά ντέρμπι των τελευταίων ετών. Μικρή προσμονή, λίγη κουβέντα και από τους δύο. Οι οπαδοί και των δύο ομάδων είναι απογοητευμένοι, γιατί πηγαίνουν χάλια οι ομάδες τους. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει χάλια, δεν βλέπετε, ενώ και ο Παναθηναϊκός έχασε νωρίς τη δυναμική που είχε στην αρχή. Οπότε έφτασε ένα ντέρμπι που δεν είναι και βασικό θέμα συζήτησης. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, γιατί ακόμα και στο τάβλι όταν ακούς Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, έχει ενδιαφέρον".

Πώς περιμένεις την επιστροφή Καπίνο στη Λεωφόρο, για να παίξει όπως όλα δείχνουν βασικός;

"Εντάξει, ο Καπίνο δεν είχε προλάβει να δεθεί με την ομάδα και να γίνει ένας Μιχάλης Κωνσταντίνου, για παράδειγμα, που έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό και είχε πονέσει. Δε νομίζω να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, πέρα από τις κλασικές συνηθισμένες αποδοκιμασίες. Ξενίζει βέβαια αυτό το διπρόσωπο που παίζει ακόμα, καθώς από τη μία κυκλοφορούν ακόμα οι φωτογραφίες του που μπροστά από τη θύρα 7 να δείχνει το τριφύλλι στο στήθος και από την άλλη βγήκε και είπε όσα είπε όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Παιδιάστικα πράγματα αυτά, αλλά παιδί είναι ακόμα".

Πώς περιμένες τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι, μετά και τον αποκλεισμό από την Μπεσίκτας;

"Ο Ολυμπιακός είναι πολύ κακή ομάδα φέτος. Αν ψάξουμε να βρούμε από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι τώρα, ποια είναι καλά ματς που έπαιξε και μεγάλη μπάλα, είναι ζήτημα όλα κι όλα να είναι 3-4 ματς συνολικά. Θα μου πεις πώς γίνεται να έχει τέτοια βαθμολογική διαφορά στο πρωτάθλημα. Είναι ένα μυστήριο αυτό. Ήταν τυχερός και πήρε πολλά ματς που έπρεπε να είχε απώλειες, αλλά σε καμιά περίπτωση με την εικόνα του δεν δικαιούται ο Ολυμπιακός να είναι πρώτος και με τόσο μεγάλη διαφορά. Είναι ψευδαίσθηση. Αλλά έχει την τεχνογνωσία του πώς να κερδίζει τα ματς, κι έτσι τα πήρε. Αγωνιστικά όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα η διαφορά δυναμικότητας. Ο Ολυμπιακός έχει το know how στο να κερδίζει, πολλές φορές το κάνει μόνο με τη φανέλα του τρομάζει τους μικρότερους αντιπάλους και παίρνει ματς που μπορεί αγωνιστικά να μην τα είχε καταφέρει. Είναι η αίσθηση της παντοκρατοριάς που υπάρχει, αν και στο κρίσιμο σημείο Οκτώβρη - Νοέμβρη τα πήρε τα σφυρίγματα που έπρεπε να πάρει. Δεν είναι ομάδα φόβητρο ο Ολυμπιακός, ειδικά αυτή την εποχή που οι υπόλοιποι τρεις παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο. Θα φανεί και στη Λεωφόρο αυτό. Αλλά το πρωτάθλημα δεν κρίνεται από ένα ματς και ο Ολυμπιακός στα αποτελέσματα ήταν σταθερός μέχρι πριν από 1-1,5 μήνα".

Μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για την εξέλιξη του ντέρμπι; Σκορ κ.λπ;

"Τα ντέρμπι, ειδικά αυτά που είναι ιδιαίτερα εναντίον του Ολυμπιακού, θυμίζουν πάντα μία έγκυο γυναίκα πριν ανακαλυφθεί το υπερηχογράφημα: Κανείς δεν ήξερε τι θα γεννήσει. Σαν γενικό συμπέρασμα θα λέγαμε ότι όποιος από τους δύο τα τελευταία χρόνια έχει αισθανθεί υπεροχή και έχει βγάλει τη γλώσσα έξω, ότι θα ρίξει πολλά γκολ κ.λπ., συνήθως την πατάει. Του κόβεται η γλώσσα. Τώρα βέβαια είναι όλοι σε χαμηλούς τόνους, για τους λόγους που εξηγήσαμε πριν. Τι γλώσσα να βγάλει ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, με τη φετινή του πορεία; Έχει μπει σε μία λογική ο κόσμος του ότι σε μία χρονιά που δεν ήταν καλή, να κερδίσει τουλάχιστον το ντέρμπι για να έχει να λέει κάτι. Το μόνο κίνητρο είναι σε επίπεδο γοήτρου, αλλά για τον Παναθηναϊκό ισχύει επίσης ότι αν δεν πάρει αυτό το ματς και δεν προσέξει με το πρόγραμμα που έχει, μπορεί να μείνει ακόμα και εκτός πλέι οφ".

Ποια θα ήταν μία καλή 11άδα για τον Παναθηναϊκό;

"Η 11άδα που έχει πιο σταθερή απόδοση αυτό το διάστημα, είναι με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, Κουλιμπαλί και Χουλτ στα μπακ, Μολέδο και Κουτρουμπή στο κέντρο της άμυνας, Ζέκα, Κουρμπέλη, Βιγιαφάνιες, Εμποκού στα χαφ και μπροστά οι Μπεργκ - Κλωναρίδης. Πρόκειται για μία προφανή 11άδα, που έχει δουλέψει ο Ουζουνίδης"

Από τη μια πλευρά, στους παίκτες που μπορεί να κάνουν ζημιά, υπάρχουν Μπεργκ-Βιγιαφάνιες, από την άλλη Ανσαριφάρντ - Φορτούνης.

"Παλιά, ως οπαδός, πιο πολύ με τρόμαζαν σε αυτά τα ματς οι παίκτες που δεν τους πιάνει το μάτι σου, παρά οι προβεβλημένοι. Πιο πολύ πονούσε όταν έβαζε γκολ ο Βαΐτσης, παρά ο Αναστόπουλος. Έχουν κριθεί πολλά κρίσιμα ντέρμπι, που τα έχουν πάρει οι ομάδες με γκολ από εκεί που δεν το περίμενες. Αυτό συμβαίνει γιατί η μία ομάδα μπλοκάρει συνήθως καλά τα ατού της άλλης. Εντάξει, ο Μπεργκ είναι Μπεργκ αλλά εμένα μου αρέσει πολύ και ο Ανσαριφάρντ, δεν το κρύβω. Θεωρώ ότι αν τον βοηθήσει η τύχη, μπορεί να κάνει καλά πράγματα στον Ολυμπιακό. Ο Φορτούνης είναι πολύ κακός φέτος, κι αν δεν προσέξει μπορεί να έχει τη συνέχεια του Νίνη. Το ποδόσφαιρο δεν δίνει πολλές ευκαιρίες, εύκολα οι οπαδοί ξεχνάμε μία καλή σεζόν. Και θα είναι κρίμα για το παιδί, για αυτό λέω ότι πρέπει να προσέξει. Αν υποθέσουμε ότι η φετινή σεζόν είναι ψιλοχαμένη, από την άποψη ότι δεν υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την καλή περσινή, πρέπει την επόμενη να είναι καλός. Γιατί δυο κολλητές κακές σεζόν δεν βγαίνουν εύκολα από πάνω σου. Ο Ολυμπιακός μοσχοπούλησε όλες τις καλές μονάδες του. Οπότε θα ήταν κομματάκι βαρύ να χάσει, ας πούμε, με ένα γκολ που μπορεί να βάλει ο Φιγκέιρας, για παράδειγμα, ή ο Ντα Κόστα, που είναι παίκτες που δεν το έχουν. Πέρσι ο Παναθηναϊκός έχασε με γκολ του Ντα Κόστα, στο 87ο λεπτό, που είναι αργός παίκτης και δεν τον πηγαίνω καθόλου".

Πώς βλέπεις τη μάχη των πάγκων, ανάμεσα σε Μαρίνο Ουζουνίδη και Βασίλη Βούζα;

"Και οι δύο προπονητές δεν ξέρουν από ντέρμπι τέτοιου επιπέδου, αλλά σαφέστατα ο Ουζουνίδης έχει μακρά προπονητική διαδρομή σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ. Βρίσκεται λίγους μήνες σε πάγκο μεγάλης και ιστορικής ελληνικής ομάδας, κι αυτό είναι το πρώτο του ντέρμπι τέτοιου επιπέδου. Ιδιαίτερο ματς, αλλά είναι περισσότερο ψημένος από τον Βούζα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχω την αίσθηση ότι οι προπονητές παίζουν μικρότερο ρόλο από ότι σε άλλα ματς, με αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας. Κι αυτό γιατί το παιχνίδι πηγαίνει περισσότερο στο πάθος από τους παίκτες, γιατί ξέρουν ότι πρέπει να κερδίσουν αυτό το ματς οπωσδήποτε. Οπότε τους οδηγεί η δίψα τού κόσμου σε τέτοιο ντέρμπι".

Χρήστο, μια τελευταία ερώτηση πέρα από το αγωνιστικό, αλλά παναθηναϊκής επικαιρότητας: Πώς βλέπεις τις εξελίξεις στο θέμα του νέου γηπέδου;

"Κόντρα σε κάποιους φίλους του Παναθηναϊκού, πιστεύω ότι αν η ομάδα θέλει να έχει μέλλον πρέπει να φύγει από τη Λεωφόρο. Δεν μπορεί ένα τόσο παλιό γήπεδο, να στηρίξει μία ομάδα που θέλει να μεγαλώσει. Όσο κι αν μακιγιάρεις μία γριά 100 ετών, θα είναι πάντα μία γρια 100 ετών. Πρέπει να φτιάξει νέο γήπεδο, οπουδήποτε μέσα στην Αθήνα. Όπου γης και πατρίς. Ένα γήπεδο σύγχρονο, λειτουργικό, ασφαλές, που να μπορεί να εγγυηθεί καλύτερη συνέχεια. Αν θα είναι στον Βοτανικό, αν θα είναι στο Γουδί, αν θα είναι στο Ελληνικό, δεν με ενδιαφέρει και τόσο.
Είναι νωρίς, βέβαια,να μιλήσει κάποιος για την ταμπακιέρα, στο θέμα του γηπέδου. Αυτό που ξαφνιάζει ευχάριστα είναι ότι έχει γίνει μία διεργασία πολύ καιρό πριν, που κρατήθηκε μυστική. Κι αυτό είναι καλό, είναι δείγμα σοβαρότητας ότι κρατήθηκε μυστική για τόσο καιρό η επαφή του Ερασιτέχνη με την Πολιτεία. Βέβαια στο Γουδί μπορεί κάποιοι να θυμηθούν ότι υπάρχει η καρέτα - καρέτα, ότι περνάνε φλαμίνγκο, ότι θέλουν να φτιάξουν το νέο κήπο της Εδέμ. Όλα αυτά θα τα θυμηθούν κάποιοι. Τα γνωστά προβλήματα θα τραβήξουμε κι εκεί, ίσως μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Βοτανικό γιατί η ευρύτερη περιοχή θεωρείται προστατευμένη. Δεν ξέρω πώς μπορεί να ξεμπλοκάρει νομικά, αλλά αν ξεμπλέξει με το νομοθετικό πλαίσιο, το υπόλοιπο κομμάτι είναι το πιο εύκολο. Αν σκεφτούμε ότι για ένα γήπεδο 35 χιλ. θέσεων θα χρειαστούν, χοντρά-χοντρά 60 εκ. ευρώ, αναλογούν κάπου 2 χιλ. ευρώ για κάθε θέση. Σε 20 χρόνια, θα τα φέρει πίσω αυτά τα λεφτά, με 100 ευρώ τον χρόνο έσοδα από την κάθε θέση".