Facebook Pixel Ξέσπασμα: «Αντέχω άλλα 10 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, αρκεί να δω την Αγιά Σοφιά»
| 2017-04-02 12:00:00

Ξέσπασμα: «Αντέχω άλλα 10 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, αρκεί να δω την Αγιά Σοφιά»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
 Ξέσπασμα: «Αντέχω άλλα 10 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, αρκεί να δω την Αγιά Σοφιά»

Πασίγνωστος τραγουδοποιός που ύμνησε τον Δικέφαλο τα λέει χύμα και τσουβαλάτα με αφορμή το αθηναϊκό ντέρμπι. Γιατί καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα;

Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ακούσει πολλά τραγούδια που αναφέρονται στην ομάδα τους, από τον ύμνο που τραγουδά ο Μίμης Παπαϊωάννου μέχρι το “μια αγάπη έχω στην καρδιά” που ακουγόταν επί προεδρικής θητείας Ντέμη Νικολαΐδη. Ένα όμως άσμα από αυτά ανασύρει μνήμες και φέρνει στο νου το παλιό γήπεδο και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτό το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου της Ένωσης στέκεται μιλώντας στον SportDog ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος ερμήνεψε τη «Φανέλα με Δικέφαλο» (άκουσε το στο βίντεο που ακολουθεί).
 

Η ΑΕΚ έχει 23 χρόνια να γευτεί τη χαρά ενός πρωταθλήματος και όμως ο γνωστός ερμηνευτής και τραγουδοποιός υπογραμμίζει τη σημασία της ανοικοδόμησης του γηπέδου. «Δεν με ενδιαφέρει να μείνω χωρίς πρωτάθλημα για άλλα 10 χρόνια, αρκεί να δω το γήπεδο», παραδέχεται στον σκύλο, o οποίος τον συνάντησε στο Hollywood. Όχι του Λος Άντζελες αλλά της Καλλιθέας, το οποίο βρίσκεται επί της πλατείας Δαβάκη, στην άνοδο της Θησέως. Παράλληλα εξέφρασε την καχυποψία του για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα ορισμένων αγώνων. «Είμαστε κλάσεις πίσω από άλλα πρωταθλήματα», υπογραμμίζει και στέλνει ένα πολύ ωραίο μήνυμα προς όσους έχουν κάνει τη νίκη αυτοσκοπό. «Αφήστε το άθλημα να παιχτεί. Μάθετε να χάνετε, να διαχειρίζεστε τα άσχημα συναισθήματα», προτείνει σε φίλους του Ολυμπιακούς.

Κουβέντα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός δεν ήθελε να ανοίξει. «Δεν με νοιάζει. Το έκαναν έτσι το ποδόσφαιρο που δεν βλέπεται. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Πηγαίνουμε στο γήπεδο για να βλέπουμε την... άρρωστη τη θεία μας στο νοσοκομείο», αναφέρει με χιούμορ, σε μία συνέντευξη που θα σας κάνει να προβληματιστείτε, αλλά και να γελάσετε! Το γιατί θα το μάθετε στο τέλος των απαντήσεών του.

Δείτε αποσπασματικά τί δήλωσε:
 

Την ΑΕΚ πως τη βλέπεις φέτος;

«Βλέπω συνολικά το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο την ΑΕΚ. Αναλογικά όμως είναι καλύτερη από τις άλλες χρονιές, επειδή έχει ένα καλό ρόστερ και ήρθε μία ηρεμία. Δεν την κυνηγάει αυτό το πράγμα, να προσπαθεί να φανεί, να δείξει ότι μπορεί. Δείχνει, ότι έχει δοθεί εμπιστοσύνη στους παίκτες που έχει. Γι'αυτό και τα πάει καλά».

Δηλαδή δεν αγχώθηκες καθόλου, όταν δεν έρχονταν αποτελέσματα, κυρίως την περίοδο που στον πάγκο ήταν ο Μοράις;

«Εμένα γενικώς η ΑΕΚ με έχει αγχώσει. Γιατί δεν ήταν η ΑΕΚ που ήταν πριν από πολλά χρόνια. Η ΑΕΚ είναι πάρα πολύ μεγάλη ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάθε χρόνο, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη. Αλλά γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή. Εγώ νιώθω, ότι το ποδόσφαιρο συνολικά πάσχει. Δεν επικεντρώνομαι στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό. Βλέπω, ότι κάποιοι έχουν τα... σχοινάκια και τα κουνάνε (σαν τις μαριονέτες)».

Δεν βλέπεις να φτιάχνονται τα πράγματα; Να εξισορροπούνται, τώρα, με τη φαινομενική αποδυνάμωση του Ολυμπιακού;

«Όχι. Δεν υπάρχει αποδυνάμωση του Ολυμπιακού. Εγώ νιώθω, ότι το ποδόσφαιρό μας είναι πολλές κλάσεις πίσω απ' όλα τα άλλα πρωταθλήματα. Ακόμα και το ελβετικό είναι καλύτερο από το δικό μας. Και εμένα 19 στους 20 φίλους μου είναι Ολυμπιακοί. Πειραιώτης είμαι. Αλλά ρε φίλε, άφησε το άθλημα να παιχτεί. Μάθε να χάνεις, να διαχειρίζεσαι τα άσχημα συναισθήματα».

  

Τους άρεσε να κερδίζουν συνέχεια

Ειπώθηκε σε στραβά αποτελέσματα του Ολυμπιακού, φέτος, ότι ο κόσμος της ομάδας του Πειραιά έχει αυτό το μειονέκτημα, δεν έχει μάθει να χάνει και να διαχειρίζεται τις ήττες. Δεν είναι οξύμωρο αυτό, όταν στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τρία αποτελέσματα;

«Δεν τους αρέσει, αλλά τους άρεσε να κερδίζουν συνέχεια. Δεν έχουν αναρωτηθεί, πως γίνεται να τους ευνοεί η τύχη 19 στις 20 φορές; Δεν γίνεται. Ένα ζάρι να ρίξεις, μία στις έξι πιθανότητες έχεις. Είναι απλά τα πράγματα. Απλά δεν τους βολεύει. Δεν τους νοιάζει. Υπάρχουν φίλοι μου που το αντιμετωπίζουν με χιούμορ. Και εγώ έτσι το βλέπω. Το ποδόσφαιρο είναι από τα δευτερεύοντα πράγματα το ομορφότερο».

Που οφείλεται αυτή η αρνητική κατάσταση στο ποδόσφαιρο, κατά τη γνώμη σου;

«Εγώ θεωρώ, ότι ο καθένας που μπαίνει στο ποδόσφαιρο, το κάνει για παραγοντιλίκι. Δεν αγαπά το άθλημα. Πέρασαν κάποιες εποχές που η Β-Γ Εθνική ηταν στο στοίχημα και οι πρόεδροι συνωστίζονταν για να πάρουν μία ομάδα. Αν αυτήν τη στιγμή απαγορεύσει η Πολιτεία να είναι οι ελληνικές ομάδες στο στοίχημα, κανείς δεν θα θέλει να είναι παράγοντας σε ομάδα. Αυτό λέει πολλά. Από ζούνε οι πρόεδροι σε ομάδες που πηγαίνουν 1000 οπαδοί μόνο, για να δούνε την ομάδα τους; Μην κοροϊδευόμαστε! Όλοι έχουν γίνει πλούσιοι στο ποδόσφαιρο μέσα από το στοίχημα».

«Είναι μεγάλη αδικία για την ΑΕΚ»

Γήπεδο πας καθόλου;

«Δεν πηγαίνω, όπως παλιά. Στην ΑΕΚ έχω πάει δύο παιχνίδια φέτος. Με τον ΠΑΟΚ έπαιξε λίγο ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθή αυτά τα αποτελέσματα. Είμαι πολύ καχύποπτος πλέον. Αν αρχίσουμε και πηγαίνουμε στο γήπεδο με οτιδήποτε γίνεται, είναι σαν να αποδέχεσαι μία κατάσταση. Σιγά σιγά ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στο γήπεδο, ακόμα και αν είναι πρώτη. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το μέλημα της ΑΕΚ, είναι να φτιάξει το σπίτι της.

Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Όχι το πρωτάθλημα. Εγώ δεν γκρινιάζω. Δεν με ενδιαφέρει και για άλλα 10 χρόνια να μη δω πρωτάθλημα. Αρκεί να δω το γήπεδο! Έχουν περάσει 4 χρόνια από την παρουσίαση των σχεδίων. Πλέον θέλω να δω το γήπεδο! Όσον αφορά τα εμπόδια που δημιουργούνται συνεχώς, το έχω ξαναπεί, ότ αν η ΑΕΚ δεν γκρέμιζε το 2003 το Νίκος Γκούμας, σήμερα θα έπαιζε ακόμα εκεί. Η ΑΕΚ ήταν εκεί πριν από εμάς. Αν δεν έβγαινε τότε η άδεια κατεδάφισης ακόμα θα ήμασταν εκεί. Θέλουμε το γήπεδο, να πηγαίνουμε να βλέπουμε την ομάδα μας και να στηρίζεται στις δυνάμεις της.

Είναι πολύ μεγάλη αδικία, μία ομάδα που είχε δικό της ιδιόκτητο γήπεδο, αυτήν την στιγμή να μην έχει χώρο να παίξει. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στα άλλα αθλήματα. Γιατί όπως γνωρίζετε και το μπάσκετ αντιμετωπίζει προβλήματα. Μου έρχονται μνήμες, από τότε που έσκαψαν τη Νέα Σμύρνη, για να μην παίξει η ΑΕΚ. Είναι τρομερά πράγματα αυτά. Της πάνε κόντρα. Είμαι της άποψης, ότι η ΑΕΚ προϋπήρχε όλων αυτών στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι σαν να γκρεμίστηκε ένα προσφυγικό σπίτι, για να φτιαχτεί ένα αναβαθμισμένο και καλύτερο. Της ΑΕΚ το σπίτι έπεσε και δεν την αφήνουν να χτίσει άλλο».

Υπάρχει μία αίσθηση στον κόσμο της ΑΕΚ, όλα αυτά τα χρόνια, ότι η Πολιτεία στέκεται τροχοπέδη σε αυτό το όνειρο της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια...

«Ποια Πολιτεία; Είναι ανύπαρκτη. “Δεν υπάρχει κράτος μαντάμ”, που λέει και ο Αμπαζής. Κυβερνούν, όπως στα μεγάλα καπιτιλαστικά κράτη, οι δέκα οικογένειες. Τα συμφέροντα αυτών εξυπηρετούνται. Ποιο κράτος; Διαχειριστές είναι. Όσοι φαίνονται είναι μπροστάρηδες άλλων».

«Από το φίλιππος μέχρι το αλογομούρης υπάρχει διαφορά»

Προανέφερες παραπάνω κάτι για αληθή και μη αληθή αποτελέσματα. Μπορείς να αποσαφανίσεις τί θέλεις να πεις, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις;

«Γίνονται πάρα πολύ. Πήγα να δω την ΑΕΚ με τα Γιάννινα. Μας ισοφάρισε ο ΠΑΣ με γκολ οφσάιντ. Ή στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έβαλε γκολ στο 90' από μία φάση, η οποία προήλθε από λάθος υπόδειξη. Θέλω να σου πω, ότι έχει αδικηθεί η ΑΕΚ ή μπορεί να έχει ευνοηθεί, δεν ξέρω. Αλλά γίνονται κάποια πράγματα που αναρωτιέσαι, τί γίνεται. Σε κάποιες ομάδες συμβαίνει συνέχεια η ατυχία και σε κάποιες γίνεται... επίτηδες; Με ό,τι περικλείει αυτό που σας λέω, χωρίς να θέλω να περιπλέξω καταστάσεις. Το πρωτάθλημα δεν πρέπει να χειραγωγείται. Νιώθω, ότι οι παράγοντες ασελγούν στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός, αλλά έχει πάψει να είναι παιχνίδι. Είναι σαν να λέμε, ότι οι ιπποδρομίες είναι το άλλοθι αυτών που αγαπούν τα άλογα. “Είμαι φίλιππος και πηγαίνω και πηγαίνω να βλέπω ιπποδρομίες” λένε κάποιοι. Εντάξει, από το φίλιππος μέχρι το αλογομούρης υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Όταν λοιπόν εμείς, γενικά, αρχίζουμε και λέμε, να πάρουμε να πρωτάθλημα, να πάρουμε ένα παιχνιδι, να μην το πάρουν μόνο οι παίκτες, αλλά να πάρει και η διοίκηση ένα ματς, ε όχι, αυτό δεν το θέλω. Να το πάρουν με την αξία τους».

Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει στην περίπτωση της ΑΕΚ, η οποία έχει χάσει αρκετά παιχνίδια φέτος, από διαιτητικά λάθη, άσχετα αν δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες, λόγω της κακής εικόνας της ομάδας...

«Ναι, έχει γίνει όμως σε άλλες ομάδες. Βλέπουμε κάποια παιχνίδια τις τελευταίες αγωνιστικές, από ομάδες που ξαφνικά άρχισαν να θυμίζουν... Μπαρτσελόνα. Ρίχνουν 4άρες, 3άρες και αναρωτιέσαι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αναξιόπιστο. Η καλύτερη ομάδα για μένα φέτος είναι η Μπόρνμουθ (10η στην Πρέμιερ Λιγκ, 33 βαθμούς). Αυτή βλέπω φανατικά, μέσω streaming στο ίντερνετ, εδώ και τέσσερα χρόνια. Από πέρσι που ανέβηκε έκοψα να βλέπω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ήμουν από παλιά».

Τί σε κέρδισε στην Μπόρνμουθ;

«Η αγωνιστικότητά της. Δεν παρατάει τα παιχνίδια. Τρέχουν σαν τρελοί. Μαρκάρουν με πάθος. Παίζουν αυτό το εγγλέζικο, το παλιό το ποδόσφαιρο. Στην Πρέμιερ Λιγκ οι ομάδες έχουν χαλάσει. Δεν παίζουν δηλαδή το κλασικό βρετανικό ποδόσφαιρο. Προσπαθούν να εξευρωπαϊστούν παίζοντας με συστήματα. Παλιότερα στην Αγγλία έπαιζαν για το θέαμα, με πολλά σουτ. Τώρα κρατάνε περισσότερο άμυνα. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή έχουν έρθει ξένοι προπονητές στην Αγγλία. Τη Μπόρνουθ τη γουστάρω επειδή πλησιάζει στα παλαιότερα προτυπα το στυλ της. Έχει και αυτοματισμούς. Αμυντικά όμως δεν προσέχει. Εδώ έριξε 3 στην Άρσεναλ και ισοφαρίστηκε στα... καπάκια».

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, πώς το βλέπεις;

«Δεν με νοιάζει. Ειλικρινά. Έχουν αρχίσει τα σενάρια για τα πλέι οφ. Το θέμα είναι ποιος θα βγει πρωταθλητής, στην Ελλάδα. Και Ευρώπη να βγω και να αποκλειστώ από τη Σεντ Ετιέν; Δεν με νοιάζει... Το έκαναν έτσι το ποδόσφαιρο που δεν βλέπεται. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Πηγαίνουμε στο γήπεδο για να βλέπουμε την... άρρωστη τη θεία μας στο νοσοκομείο. Σας το έχω ξαναπεί. Βλέπω πολύ εγγλέζικο. Ε όταν πάω να δω το ελληνικό, προσγειώνομαι και παθαίνω ένα πολιτισμικό σοκ. Δεν το θεωρούμε πια παιχνίδι. Όλα για τα αποτέλεσμα. Όταν σκέπτεσαι μόνο το βάθρο δεν είσαι αθλητής».

Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον κόσμο όπως ο Παπανδρέου το '81

Εκτός από συχνός αναγνώστης και σχολιαστής των κειμένων του SportDog, παρατηρούμε, ότι είσαι ιδιαίτερα ενεργός στο Facebook και τα χώνεις στην κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα...

«Θεωρώ, ότι αυτή η κυβέρνηση εξαπάτησε ένα αριστερό κίνημα, όπως τότε με τον Παπανδρέου το '81. Κάθε φορά που σε ένα κομμάτι γης σαν την Ελλάδα υπάρχει σε έξαρση ένα αριστερό κίνημα, πάντα θα βρίσκουν κάποιον που θα τους πάρει μαζί για να κάνει αυτό που λέμε... συντήρηση. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι συντήρηση. Δεν υπάρχει αριστερή κυβέρνηση. Αυτό που λένε αριστερή κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της αριστεράς. Γιατί δεν κυβέρνησε ποτέ η αριστερά. Και οι γιαγιάδες κυκλοφορούν στον δρόμο και λένε “τους είδαμε και τους αριστερούς”. Μα δεν κυβέρνησε ποτέ η αριστερά. Η αριστερά υποστηρίζει το λαϊκό κίνημα κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας».

Πόσο έχει πληγεί ο κλάδος σου τα τελευταία χρόνια;

«Πάρα πολύ. Με παίρνουν τηλέφωνα από παντού για συναυλίες και τους λέω “ευχαριστώ πολύ, δεν με συμφέρει”. Όταν το 60 με 70% πάει σε φορολογίες και ό,τι περισσέψει πάει σε όλους τους υπόλοιπους, τότε δεν συμφέρει να κάνεις συναυλίες».

Ο κόσμος που μπορεί να σε δει;

«Κάνω κάποιες εμφανίσεις στο Κρεμλίνο και στον Ιανό. Γενικά τον τελευταίο καιρό, είμαι περισσότερο σπίτι. Έχω αδειάσει τα συρτάρια και φτιάχνω τραγούδια. Αυτήν την εποχή τη θεωρώ δημιουργική, να ηχογραφήσω τα τραγούδια μου».

Πριν μας αποχαιρετήσει, ο Παντελής Θαλασσινός θέλησε να πει ένα ανέκδοτο, το οποίο είναι επηρεασμένο από την κρίση. Δείτε τον:
 

Για να μαθαίνετε τα νέα του Παντελή Θαλασσινού ακολουθείστε τον στο Facebook:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags