Με έναν άριστο γνώστη τού βελγικού πρωταθλήματος, τον δημοσιογράφο Ντίνο Ανδριανόπουλο της εφημερίδας 1-2-Χ, μίλησε ο SportDog για να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τον Μπέσνικ Χάσι.

Ο Αλβανός προπονητής βρίσκεται στην κορυφή τής επικαιρότητας στο ρεπορτάζ τού Ολυμπιακού και τα στοιχεία που μάθαμε παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον...

"Του αρέσει να παίζει επιθετικά και να έχει πειθαρχία. Αλλά θυμίζει λίγο τον Μπέντο τόσο γιατί δεν βάζει καθόλου νερό στο κρασί του, δεν αλλάζει τις επιλογές του δηλαδή, όσο και επειδή χρησιμοποιεί νέα παιδιά. Βέβαια είχε και πολύ καλούς νεαρούς παίκτες όπως ο Τίλεμανς, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή από την Άντερλεχτ στη Μονακό", μας είπε αρχικά ο Ν. Ανδριανόπουλος και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

"Έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια στο Βέλγιο και ζει εκεί. Έχει τη βελγική νοοτροπία. Είναι Κοσοβάρος, όπως ο Κασάμι, αλλά περισσότερο έχει θητεία στην Ευρώπη. Στην Άντερλεχτ ξεκίνησε ως δεύτερος προπονητής και προωθήθηκε πρώτος. Όταν έφυγε από την ομάδα όμως, δεν είχε πια τη στήριξη της διοίκησης και των οπαδών, λόγω των αποτελεσμάτων. Ίσως η διοίκηση της Άντερλεχτ τον κράτησε περισσότερο από ό,τι έπρεπε, δεδομένου ότι οι οπαδοί ζητούσαν νωρίτερα την απομάκρυνσή του. Συνήθως χρησιμοποιεί το σύστημα 4-2-3-1, παίζει ψηλά και έχει δύο αμυντικά χαφ τρεχαντήρια. Στην Άντερλεχτ, όμως, είχε μεγάλα αμυντικά προβλήματα".

"Βλέπω τον Ρισβάνη βασικό"

Με βάση το ρόστερ που έχει σήμερα ο Ολυμπιακός, ποιους παίκτες πιστεύεις ότι θα αξιοποιούσε στο σύστημα που χρησιμοποιεί;

"Θεωρώ ότι την άμυνα θα την φτιάξει από την αρχή, αλλά θα δώσει την ευκαιρία στον Ρισβάνη να είναι βασικός. Στα αμυντικά χαφ, με βάση την εικόνα που έχει τώρα το ρόστερ, θεωρώ ότι θα χρησιμοποιούσε τους Ρομαό - Μάρτινς. Φορτούνη, Ελιουνούσι και Σεμπά στην τριάδα μπροστά τους και στην κορυφή τον Ανσαριφάρντ. Αλλά είμαστε ακόμα στην περίοδο πριν αρχίσει η ενίσχυση του Ολυμπιακού και, φυσικά, τα δεδομένα για την 11άδα αναμένεται να διαφοροποιηθούν".

Η θητεία του στην Άντερλεχτ μπορεί να τον βοηθήσει στην πίεση πρωταθλητισμού και ευρωπαϊκής καταξίωσης που υπάρχει στον Ολυμπιακό; Γιατί φαίνεται ότι πρώτο μέλημα είναι να βάλει την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

"Και στη Λέγκια για τον ίδιο λόγο πήγε πέρσι και έφυγε νύχτα, τον Σεπτέμβρη. Είναι ρίσκο για τον Ολυμπιακό η περίπτωσή του, γιατί οι Πειραιώτες αλλάζουν το γνωστό μοντέλο της Ιβηρικής που αξιοποιούν εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι αντέχει την πίεση, αν και η Άντερλεχτ δεν είναι στο μέγεθος του Ολυμπιακού. Παρόλα αυτά είναι η μεγαλύτερη ομάδα του Βελγίου, έχει κι εκείνη όσα πρωταθλήματα έχουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί, αλλά και έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα να την καθοδηγεί. Μοιάζει με τον Ολυμπιακό δηλαδή σε αυτά τα δύο σημεία. Το ζήτημα για τον Ολυμπιακό είναι πόσο γρήγορα θα καταφέρει να προσαρμοστεί".

"Σε ρήξη με τους οπαδούς, απέτυχε στη Λέγκια"

Είναι στοίχημα για τον Ολυμπιακό, δηλαδή, η περίπτωση του Χάσι;

"Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο στοίχημα και για τους δύο, τόσο για τον Χάσι όσο και για τον Ολυμπιακό. Στην Άντερλεχτ είχε θητεία για πολλά χρόνια ως βοηθός, ήξερε την ομάδα και τους παίκτες της, αλλά από ένα σημείο και μετά χάθηκε τελείως. Ήρθε και σε ρήξη με τους οπαδούς, που ζητούσαν στους αγώνες την απομάκρυνσή του και αυτό φάνηκε να τον επηρεάζει πολύ. Στον Ολυμπιακό που θα έχει λίγο χρόνο προσαρμογής, με την πίεση να δημιουργήσει ομάδα και να την βάλει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τι θα κάνει; Είναι στοίχημα για τον Ολυμπιακό ο Χάσι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρώτο (αντίστοιχο) πείραμα στη Λέγκια, απέτυχε".

"Γιατί έδιωξε τον Μιλιβόγεβιτς"

Με τον Μιλιβόγεβιτς τι είχε γίνει και έφυγε από την Άντερλεχτ επί των ημερών του;

"Είχαν έρθει σε ρήξη και τον είχε στείλει στην εξέδρα. Μετά από λίγο καιρό ο Μιλιβόγεβιτς έφυγε για τον Ολυμπιακό και ο Χάσι είχε δηλώσει ότι όσο ήταν εκείνος προπονητής στην Άντερλεχτ, ο Μιλιβόγεβιτς δεν θα έπαιζε ξανά στην ομάδα. Αργότερα, όταν είχε αρχίσει να παίζει στον Ολυμπιακό ο Σέρβος χαφ, ο Χάσι είχε δηλώσει ότι τον παρακολουθεί και χαίρεται για την πορεία του. Με τον Μιλιβόγεβιτς να απαντάει ότι δεν θα έφευγε ποτέ από την ομάδα, αν δεν τον έδιωχνε. Ενδεχομένως η κόντρα τους να είχε προεκτάσεις λόγων εθνικοτήτων, καθώς ήταν την περίοδο που είχε γίνει το επεισοδιακό παιχνίδι ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, στο γήπεδο της Παρτιζάν. Αλλά αυτό δεν πρέπει να ισχύει απόλυτα, γιατί με τον Μίτροβιτς που ήταν επίσης Σέρβος, είχε εξαιρετικές σχέσεις".

"Ακούγεται για τον ΠΑΟΚ πρώην παίκτης του"

Τι άλλο θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε για τον Χάσι, που να έχει ενδιαφέρον και να συμπληρώνει την εικόνα του;

"Έχει ενδιαφέρον ότι είχε συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τον Φράνκι Φερκάουτερεν, τον Βέλγο προπονητή που ρεπορτάζ τον θέλουν υποψήφιο για προπονητή στον ΠΑΟΚ. Οι δύο τους είχαν συνυπάρξει στην Άντερλεχτ, ως προπονητής-ποδοσφαιριστής".