Facebook Pixel Η σημασία των αξιών κι η τελευταία παράσταση
| 2012-05-18 13:05:00

Η σημασία των αξιών κι η τελευταία παράσταση

Η σημασία των αξιών κι η τελευταία παράσταση

Τα πρόσωπα αλλάζουν, έτσι είναι η ζωή, όμως αυτό που μένει είναι η ομάδα, το παρόν και το μέλλον της. Γράφει ο Κώστας Μπότσαρης.

Στο ΟΑΚΑ γράφηκε η αρχή και το μεγαλύτερο μέρος του επίλογου μιας ολόκληρης εποχής. Ενός κύκλου που άνοιξε πριν από πέντε χρόνια κι όπως σε όλα τα πράγματα που υπάρχουν σ αυτήν τη ζωή έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το κλείσιμό του. Μετά τους Κονσεϊσάο, Μουσλίμοβιτς, Βιτόλο, Κοντρέρας, Βιεϊρίνια, ίσως για τελευταία φορά ν αγωνίστηκαν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και οι Χαλκιάς, Λίνο, Τσιρίλο, Γκαρσία, Ιβιτς.

Το πρώτο και πιο σημαντικό δυσάρεστο είναι πως αυτή η ποδοσφαιρική παρέα που έδωσε πολλές, ξεχωριστές χαρές στους φιλάθλους του «Δικεφάλου» δε γεύτηκε τη χαρά ενός τίτλου που αναμφίβολα άξιζε. Το δεύτερο είναι πως η τελευταία εικόνα που μένει δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστη. Ηττα από την ΑΕΚ με 2-0 και μια μετέωρη τελευταία αγωνιστική πράξη που δίνει τη δυνατότητα κατάκτησης της δεύτερης  στην καλύτερη  ή της τέταρτης  στη χειρότερη θέσης των πλέι οφ.

Οσοι αισθάνονται την ανάγκη να τους πουν ένα τελευταίο «αντίο» έχουν την ευκαιρία να το πράξουν την προσεχή Κυριακή στον αγώνα με τον Ατρόμητο, έστω κι αν οι περισσότεροι από αυτούς αν όχι όλοι θα είναι στις κερκίδες της Τούμπας. Τα πρόσωπα αλλάζουν, έτσι είναι η ζωή, όμως αυτό που μένει είναι η ομάδα, το παρόν και το μέλλον της. Για το πως έφτασε ως εδώ τη φετινή σεζόν θα πούμε περισσότερα μετά την Κυριακή, να τελειώσουν με το καλό οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και χρόνο θα έχουμε.

Το μοναδικό που μπορώ ν αναφέρω τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πως σε μια τέτοια χρονική στιγμή, όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, οι δυνάμεις έχουν εκλείψει και το ... «καθαρό» μυαλό σπανίζει το σύνολο δίνει λύσεις όταν το κάθε μέλος του δίνει το 101% των δυνατοτήτων του. Αν σπάσει έστω κι ένας κρίκος η αλυσίδα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δη όταν ο κρίκος αυτός είναι από τους πιο σημαντικούς.

Οι μεγάλες προσωπικότητες δείχνουν τον δρόμο κι οι υπόλοιποι ακολουθούν, αυτοί που χαρακτηρίζονται ως οι βασικές αξίες μιας ομάδας. Γι αυτό κι αμείβονται ανάλογα. Είτε αυτές βρίσκονται εντός των γραμμών του γηπέδου είτε εκτός. Η λέξη - «κλειδί» σε μια ομάδα είναι η «διαχείριση». Γι αυτό και οι πιο επιτυχημένοι προπονητές έχουν αρκετή δόση ... ισορροπίας στη λογική και τη συμπεριφορά τους απέναντι στις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Εκτός κι αν αυτοί στους οποίους απευθύνονται είναι σταθερές ποδοσφαιρικές αξίες, σε απόλυτα επαγγελματικές συνθήκες λειτουργίας ομάδας με συνέπεια κι ακρίβεια, έχοντας τη δυνατότητα ν απαιτήσουν τόσο από τη διοίκηση όσο κι από τους παίκτες τους.

Οταν, λοιπόν, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου ... προσαρμόζεσαι και προσπαθείς. Διαφορετικά δηλώνεις αδυναμία κι αποχωρείς με το κεφάλι ψηλά. Ειδάλλως συμβαίνουν όλα αυτά που συνέβησαν σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν με γνωστά τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα. Βέβαια από ... άλλοθι ένα σωρό, μόνο που η ουσία μετράει. Οταν κάποιος γνωρίζει τί τον περιμένει προετοιμάζεται για να μπορέσει ν αποφύγει το «κακό». Προφυλάσσεται όσο μπορεί και πασχίζει για να τα καταφέρει, κανόνας που δεν έχει εξαιρέσεις για τα μέλη μιας ομάδας. Διαφορετικά είναι άξιος της μοίρας του και αρκείται στην εκτόξευση κατηγοριών προς πάσα κατεύθυνση πλην του εαυτού του.

Βέβαια οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος εξελίσσεται κι η εμπειρία οδηγεί σε σοφιστείες που λειτουργούν ως κάλυψη δια παν ενδεχόμενο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε κουβέντες όχι επειδή τις ενστερνίζονται αλλά καλού κακού, ως ανάχωμα για να μην ξεχειλίσει κανένα ποτάμι απογοήτευσης και δεν υπάρξει η ψευτοασπίδα του «εγώ το είπα». Η αυτοκριτική παραμένει όνειρο απατηλό και το δάκτυλο που καταδεικνύει το εύκολο «θύμα» εύκολα προτάσσεται.

Είναι σπουδαίο έως μοναδικό πράγμα η αγάπη. Προϋποθέτει σεβασμό, αυτογνωσία, ειλικρίνεια, ρεαλισμό και αντοχές. Και το σημαντικότερο; Δεν περιορίζεται σε πρόσωπα. Μπορεί να είναι προς το επάγγελμα, προς μια απλή συνήθεια, προς μια ... ομάδα. Αγνή και γνήσια αγάπη, μόνο που για να βγει ένα τέτοιο υπερπολύτιμο συναίσθημα προϋποθέτει αγνότητα και γνησιότητα στην ψυχή του ανθρώπου. Ας κρίνει ο καθένας από τον εαυτό του και θα καταλάβει. Εκεί όπου διοχετεύει τα πιο αγνά του συναισθήματα είναι διαφορετικός έως μοναδικός. Ενα διαφορετικό προσωπείο αντιμετωπίζουν όλοι και όλα τα υπόλοιπα που έρχονται σ επαφή μαζί του. Αυτά τα ... ολίγα σε γενικό επίπεδο, σε ειδικό από εβδομάδα.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους ...

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags