Facebook Pixel O ελληνικός αθλητισμός των διακρίσεων
| 2012-05-30 13:15:00

O ελληνικός αθλητισμός των διακρίσεων

O ελληνικός αθλητισμός των διακρίσεων

Παρά την κρίση, κολύμβηση, γυμναστική και χάντμπολ χάρισαν στην Ελλάδα χαμόγελο. Άξιοι εκπρόσωποι της χώρας που αντιμάχεται τις αντιξοότητες της εποχής είναι οι πρωταθλητές της.

Συνεχώς αποδεικνύουν στους ξένους πως σε μια χώρα που δοκιμάζεται, υπάρχουν πολλοί σε πολλούς τομείς που κρατούν τη σημαία της ψηλά. Αφθονες ήταν οι επιτυχίες τις τελευταίες ημέρες σε κολύμβηση, ενόργανη γυμναστική, συγχρονισμένη κολύμβηση, πόλο και χάντμπολ.

Οσα έγιναν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, ξεπερνούν και αυτή τη φαντασία μας. Η Ελλάς, με την απίθανη συγκομιδή 1 χρυσού και 5 χάλκινων μεταλλίων, κατέλαβε την 8η θέση. Επισήμανση: Στις προηγούμενες 30 διοργανώσεις είχε πάρει 1 χρυσό, 3 ασημένια και 6 χάλκινα. Δικαιολογημένος, λοιπόν, είναι ο θαυμασμός που εξέφρασαν οι ξένοι. Τις τελευταίες ημέρες, χάλκινα κατέκτησαν οι Γιάννης Δρυμωνάκος στα 400 μ. μεικτής με 4.14.41 (πανελλήνιο ρεκόρ), Νέρι Νιανγκουάρα στα 50 ελευθέρως με 24.93 (ρεκόρ) και Παναγιώτης Σαμιλίδης στα 50 προσθίως με 27.64. Στα 50 ελευθέρως κατέπληξε ο Κρίστιαν Γκολομέεβ (4ος με 22.22), ενώ η Νόρα Δράκου αναδείχθηκε 5η με 25.05. Στα 1.500 η Μαριάννα Λυμπερτά τερμάτισε 6η με 16.36.97 και η Θεοδώρα Γιαρένη 7η με 17.01.57. Η ομάδα 4x100 μεικτής (Αρ. Γρηγοριάδης, Σαμιλίδης, Στ. Δημητριάδης, Ι. Καλάργαρης.) αναδείχθηκε 6η με 4.37.24.

Εντύπωση στο κόσμο της ενόργανης γυμναστικής κάνουν οι επιτυχίες των Ελλήνων. Στους Ευρωπαϊκούς, για πρώτη φορά η Ελλάς είχε τέσσερις αθλητές σε τελικούς, παρά την εχθρική στάση των κριτών. Ο Λευτέρης Κοσμίδης πρώτευσε στο έδαφος, ενώ ο Βλάσης Μάρας αναδείχθηκε 3ος στο μονόζυγο. «Αγωνίζονται μόνο με το ελληνικό φιλότιμο. Δεν δέχονται να είναι οι... φτωχοί θεατές, γιατί έχουν δυνατότητες να είναι πρωταγωνιστές, παρά τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες δουλεύουμε», μας είπε ο αρχιπροπονητής, Δημήτρης Ράφτης. Ο Κοσμίδης εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα κι αιφνιδίασε τους κριτές. Αυτό είχε συνέπεια να δεχτούν μειώσεις οι Ελληνες που ακολούθησαν. Ιδιαίτερα ο Λευτέρης Πετρούνιας, που έχει το καλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο στους κρίκους, παρά την καλή εκτέλεση, κατετάγη 5ος. «Οταν μπαίνει στη μέση η ανθρώπινη κρίση, δεν μπορώ να πω κάτι. Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των ξένων. Εκπλήσσονται που πάμε σε αγώνες και δεν τους αρέσει να πρωταγωνιστούμε», είπε. Ο Μάρας δήλωσε αφοσιωμένος στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς, αλλά προβληματισμένος από τη στάση της Πολιτείας απέναντι στον αθλητισμό, ενώ ο Λευτ. Κοσμίδης τόνισε: «Ευτυχώς που η ομοσπονδία κατάφερε να βρει χρήματα. Διαφορετικά δεν θα αγωνιζόμασταν. Ο αθλητισμός κάνει την Ελλάδα υπερήφανη». Ο Βασίλης Τσολακίδης κατετάγη 6ος στο δίζυγο.

Εξαιρετικές ήταν οι εμφανίσεις και των κοριτσιών στους Ευρωπαϊκούς συγχρονισμένης κολύμβησης. Η Δέσποινα Σολωμού αναδείχθηκε 4η στο σόλο, μαζί δε με την Ευαγγελία Πλατανιώτη πήραν την 5η θέση στο ντουέτο. Την 4η θέση κατέλαβε και η ομάδα του «κόμπο» (συνδυασμός σόλο, ντουέτου και ομαδικού), που αποτελούσαν οι Σολωμού, Πλατανιώτη, Ευαγγελία Κουτίδη, Ευαγγελία Παπάζογλου, Αννα-Μαρία Αλεξανδρή, Βασιλική Αλεξανδρή, Ειρήνη Αλεξανδρή, Γιάννα Γκεοργκίεβα, Μαρία Αλζιγκούζη-Κομινέα και Μικαέλα Παναγιωτοπούλου. Τέλος, στο ομαδικό η πολύ νεανική εθνική ομάδα (Σολωμού, Πλατανιώτη, Κουτίδη, Παπάζογλου, Α. -Μ. Αλεξανδρή, Β. Αλεξανδρή, Ειρ. Αλεξανδρή, Γκεοργκίεβα) κατετάγη 6η.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags