Ο «Κάρα» θέλει μία συμμετοχή, την οποία ίσως και να κάνει στο Euro 2012 αν προκριθεί η Ελλάδα, για να γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της Εθνικής μας και να έχει πια το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών σε όλες τις εθνικές ομάδες, διότι ο αρχηγός είναι και ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε όλες τις μικρές εθνικές, από την Παίδων με την οποία ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, τη Νέων, την Ελπίδων και την Ανδρών, τη φανέλα της οποίας φορά εδώ και 13 χρόνια, δηλώνοντας παρών σε μεγάλες διοργανώσεις, επίσημα και φιλικά παιχνίδια.

Ηταν 20 Αυγούστου 1999 όταν ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών στο φιλικό Ελλάδας - Ελ Σαλβαδόρ 3-0 στην Καβάλα με προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ. Από τότε ο αρχηγός της Εθνικής, που είναι ο τρίτος παίκτης που έχει ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές μαζί με τους Θοδωρή Ζαγοράκη (120) και Αγγελο Μπασινά (100), ζει και αναπνέει για αυτή την ομάδα και, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα, «η Εθνική είναι η ομάδα μου».

Ο «Κάρα» των Euro

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι μαζί με τον Κώστα Κατσουράνη οι δύο παίκτες από τους 23 που βρίσκονται στην Πολωνία που έχουν αγωνιστεί με την εθνική ομάδα στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων όπου προκρίθηκε η Ελλάδα. Ο «Κάρα» έχει παίξει στο Euro 2004, 2008 και 2012, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2005 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, που σήμερα στο παιχνίδι με τη Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει για 34η φορά ως αρχηγός της Ελλάδας (μόνο οι Ζαγοράκης και Αναστόπουλος έχουν φορέσει από την αρχή ενός αγώνα περισσότερες φορές από αυτόν το περιβραχιόνιο), ξεπέρασε στο ματς με την Τσεχία την Τρίτη τον Θοδωρή Ζαγοράκη σε συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (προκριματικά και τελική φάση), αφού έφθασε τις 37 και σήμερα πάει για την 38η, έναντι 36 του Θοδωρή Ζαγοράκη και 31 του Κώστα Κατσουράνη.

Η άλλη πρωτιά

Ο «Κάρα» γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1977 και από το 1992, δηλαδή σε ηλικία 15 ετών, παίζει στις εθνικές ομάδες. Το ντεμπούτο του το έκανε στο φιλικό με το Ελ Σαλβαδόρ το 1999, αλλά το πρώτο του από τα 8 γκολ που έχει πετύχει με την εθνική ομάδα σε 119 συμμετοχές το έβαλε στο πρώτο παιχνίδι του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Ελλάδας και αυτό συνέβη στο Ελσίνκι στο 5 Σεπτεμβρίου 2001, όταν η Εθνική μας ηττήθηκε 5-1 από τη Φινλανδία.

Μια άλλη πρωτιά του Γιώργου Καραγκούνη είναι πως από τις 119 συμμετοχές τις 83 έχει ως παίκτης μιας ομάδας, του Παναθηναϊκού, και είναι πρώτος και σε αυτή την κατηγορία, αφού μόνο ο Στέλιος Μανωλάς είχε 71 από τις συμμετοχές του στην Εθνική με την ΑΕΚ και ο Γιώτης Τσαλουχίδης 70 από τις δικές του με τον Ολυμπιακό.

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Γιώργος Καραγκούνης είναι από τους παλαιότερους παίκτες και εξ εκείνων που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές (ήταν τέταρτος στον σχετικό πίνακα πριν από την έναρξη της διοργάνωσης). Πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Καραγκούνης δεν είχε αγωνιστεί στον τελικό του Euro 2004 λόγω τιμωρίας, ούτε και εναντίον της Ρωσίας σε εκείνη τη διοργάνωση, αλλά έχει αγωνιστεί σε έναν άλλο ευρωπαϊκό τελικό, εκείνο με την Εθνική Ελπίδων, της οποίας ήταν αρχηγός το 1998, όταν ηττήθηκε στο Βουκουρέστι από την Ισπανία 1-0 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων και κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Πηγή: Goal