Facebook Pixel Το περιβόητο άρθρο 99
| 2012-07-14 14:02:00

Το περιβόητο άρθρο 99

Το περιβόητο άρθρο 99

Σημείο τριβής και έντονης διαμάχης αποτελεί η σκέψη για την υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 99. Γιατί διαφωνούν οι παράγοντες των Κίτρινων και ποιοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται για το ενδεχόμενο μίας νέας περιπέτειας.

Έντονες είναι οι ενστάσεις που εκφράζονται για το ενδεχόμενο υπαγωγής της ομάδας στο άρθρο 99. Άπαντες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και οι νομικοί που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής δεν καταλήγουν με ευκολία σε συμπέρασμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν και των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργήσει.

Σε τι περιπέτειες μπαίνουν οι Κίτρινοι εφόσον επιλέξουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες; Το AllAboutARIS σας παρουσιάζει τους κινδύνους του πτωχευτικού άρθρου.


Ο τρόπος υπαγωγής

Καταρχήν, υπάρχουν δύο τρόποι για να μπει μια εταιρία στο άρθρο 99. 1ον: Καταθέτεις αίτηση για το άνοιγμα της διαδικασίας στο δικαστήριο, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η επιχείρηση, το προσωπικό που απασχολεί, τα περιουσιακά της στοιχεία, οι οφειλές της, με ειδική μνεία των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και προοπτικές ανασυγκρότησής της. Μόνο εφόσον το δικαστήριο πιθανολογήσει ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης, αποφασίζει το άνοιγμα της διαδικασίας ορίζει μεσολαβητή, ο οποίος έχει ως αποστολή τη σύναψη συμφωνίας (εντός δύο μηνών) μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του. 2ον: Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον καταφέρει, μέσω εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές του, να καταλήξει στην υπογραφή της συμφωνίας μαζί τους.
Για να υπάρξει έγκυρη συμφωνία, πρέπει αυτή να υπογράφεται από (τουλάχιστον) το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο ποσοστό πρέπει να περιλαμβάνεται και το 40% των εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Το σημείο-κλειδί για τους «κίτρινους» είναι πως για τον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις όλων των πιστωτών, άρα και του Δημοσίου, γεγονός που στην περίπτωση του Αρη συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο, δεδομένων των υπέρογκων οφειλών της προς την εφορία και το ΙΚΑ.
Αν εν τελικά συναφθεί η συμφωνία, υποβάλλεται προς επικύρωση στο δικαστήριο, το οποίο ωστόσο είναι πιθανόν να μην την επικυρώσει, εφόσον πιθανολογήσει ότι η επιχείρηση δεν είναι, παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, βιώσιμη.


Οι κίνδυνοι

Συγχρόνως, υπάρχουν ακόμη δύο σημεία... επικίνδυνα για τον Αρη. 1ον: Οι πιστωτές που ΔΕΝ υπογράψουν τη συμφωνία, έχουν δικαίωμα ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (κατάσχοντας την περιουσία του) μετά από τρεις μήνες. 2ον: Ακόμη κι αν όλα κυλήσουν ομαλά για τον Αρη, θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει ένα συγκεκριμένο ποσό στους πιστωτές. Αν δεν μπορέσει να πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις, τότε κατευθείαν και χωρίς να έχει στη διάθεσή του κάποιο ένδικο μέσο... πτωχεύει.

Πηγή: allaboutaris.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags