Σε χώρες ομογενοποιημένης και υποβαθμισμένης κουλτούρας, όπως η Ελλάδα, όλοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά με κάποιον και κανένας με την λογική και με το μυαλό του. Έτσι, δημιουργήθηκε ήδη η κατηγορία των «Δωνικών» και των «Αντιδωνικών». Κάπου στη μέση καιροφυλακτεί πάντα η πραγματικότητα που λέει ότι ο ΠΑΟΚ του Δώνη έως τώρα είναι αποτελεσματικός (6 νίκες και 2 ήττες), αλλά όχι θεαματικός.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι επαγγελματικό και πληρώνεται πρωτίστως ο προπονητής για να παίρνει αποτελέσματα, δεν είναι σε τσίρκο για να προσφέρει μόνο θέαμα. Είναι αυτονόητο ότι το ξεκίνημα με τρεις νίκες και μια ήττα στο πρωτάθλημα κρίνεται ικανοποιητικότατο, αφού κρατάει τον ΠΑΟΚ ψηλά στην βαθμολογία. Αυτό, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν για το επίπεδο θεάματος, πιστώνεται στον Δώνη. Του χρεώνεται, όμως, ο αποκλεισμός στην Ευρώπη, που εξισορροπεί την αξιολόγησή του.

Πειθαρχημένη ομάδα

Το χαρακτηριστικό του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη, που βελτίωσε την εικόνα της ομάδας, ήταν η πειθαρχία. Η μεσοαμυντική γραμμή σε επίπεδο τακτικής λειτούργησε καλύτερα, έκλεισε τους χώρους, δεν άφησε πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους για αμφισβητήσεις, οι γραμμές δεν είχαν μεγάλες αποστάσεις συνεννόησης, η μπάλα κυκλοφόρησε σωστά ιδίως στο πρώτο ημίχρονο και σ’ αυτό βοήθησε, βέβαια, και η ηρεμία που προσέφερε το γρήγορο γκολ.

Το δεύτερο ωραίο γκολ (με το οποίο ουσιαστικά «τελείωσε» το παιχνίδι) και η καλή απόδοση του Ρομπέρ, επιβεβαίωσαν ότι ο Γάλλος είναι των άκρων. Ή του ύψους ή του βάθους. Αγνοεί την σταθερότητα, την οποία χρειάζεται στην συνέχεια.

Η μεγάλη κλάση και η ποιότητα του Λαζάρ φάνηκε και στο τρίτο γκολ, ο Κλάους αποκτά ειδικότητα και στα πέναλτι με τις ψύχραιμες εκτελέσεις του, ενώ ο Λόρενς διακατέχεται από αυτοπεποίθηση και ηγετική στόφα.

Η τριάδα και τα λάθη

Η τριάδα Κουμαλό, Κατσικά, Κάτσε, που στηρίζει τον μεσοαμυντικό άξονα ήταν καλύτερη από άλλες φορές, αλλά έκανε και λάθη. Εάν δεν τα περιορίσει η ομάδα θα έχει πρόβλημα. Στα θετικά του Κάτσε, πάντως, καταγράφεται το έξυπνο πέναλτι που κέρδισε, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την νίκη.

Η επιμονή του Δώνη στην τοποθέτηση του Φωτάκη στην δεξιά πλευρά «αχρείστευσε» για δεύτερο συνεχόμενο ματς και την πλευρά και τον διεθνή μέσο. Για την επιστροφή του Ετό η διαπίστωση ήταν... ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Το ατού της συνοχής

Η νίκη στην Ξάνθη δεν έκανε τον ΠΑΟΚ ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη ομάδα απ’ ότι ήταν πριν. Το είπα από την αρχή της σεζόν ότι στο εξαιρετικά υποβαθμισμένο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα λογικά ο ΠΑΟΚ θα έχει μια αξιοπρεπέστατη πορεία εξαιτίας της ομοιογένειας που του προσδίδει η κοινή παρουσία χρόνων αρκετών παικτών στην ομάδα. Και μόνο αυτό το προϋπάρχουν ατού εάν συντηρήσει επιτυχώς ο Δώνης η χρονιά θα είναι θετική, διότι πέραν του Ολυμπιακού υπάρχει... το χάος.

Η αλλαγή του συστήματος σε 4-4-2 από τον Δώνη αλλοίωσε σε μερικά ματς αυτή την συνοχή, αλλά ήταν κάτι μεταβατικό. Κάθε καινούργιος προπονητής οφείλει να βάζει την δική του σφραγίδα και αυτό στην αρχή έχει κάποιες συνέπειες.

Κλείνοντας, μην ξεχνάμε, ότι παίκτες με την εμπειρία του Γκαρσία και του Σαλπιγγίδη σπανίζουν πλέον στο ελληνικό πρωτάθλημα και η επικείμενη επιστροφή τους θα ισχυροποιήσει σημαντικά την ομάδα του Δώνη. Εάν παίξουν, κιόλας, στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη θα είναι μεγάλο αβαντάζ για τον ΠΑΟΚ, αλλά οι ιατρικές εκτιμήσεις λένε πώς δύσκολα θα τα καταφέρουν.

Πηγή: contra.gr