Facebook Pixel Η πρώτη γνωριμία και η θέσπιση των κανόνων
| 2012-10-14 08:08:00

Η πρώτη γνωριμία και η θέσπιση των κανόνων

Η πρώτη γνωριμία και η θέσπιση των κανόνων

Πενήντα επτά ημέρες μετά τη γραπτή δήλωσή του για την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να παρουσιάσει εαυτόν, σκέψεις και σχέδια, μέχρις ενός σημείου, σε δυο χρόνους.

Γράφει ο Κ. Μπότσαρης...

Πρώτα στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και λίγες ώρες μετά στον απλό φίλαθλο της ομάδας που - πλέον – ηγείται. Η κάθε μια από τις τοποθετήσεις του διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και τίποτα δεν είχε επιλεγεί στην τύχη. Από το χώρο, το ντεκόρ, το πάνελ μέχρι και τα της εμφάνισής του επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που προερχόμενοι από το περιβάλλον του υποστήριζαν γνωρίζοντάς τον καλά ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο μεθοδικό που δεν αφήνει τίποτα, μα τίποτα στην τύχη.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου»;

«Ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς (σ.τ.μ. του Ιγνατίου) Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στο ελληνικό χωριό Σάντα της Γεωργιανής τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Εχει ενεργό κοινωνική, πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία. Ηταν βουλευτής της 4ης και 5ης Συνόδου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τον Ιούνιο του 2004, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων (ΑΓΟΟΡ), από το 2006 Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της 5ης Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Το 2012 ως επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας εντάχθηκε στο Συμβούλιο Διεθνικών Ζητημάτων, που λειτουργεί υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Εχει διανύσει τη διαδρομή από εργάτης έως διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες στη Νότιο Ρωσία επιχείρησης, η οποία έχει ενταχθεί στον Ομιλο, που ίδρυσε ο ίδιος με την ονομασία Agrokom Group και έδρα το Ροστόφ στον ποταμό Δον. Από το 2011 κατέχει το αξίωμα του Προέδρου του ΔΣ του Ομίλου Agrokom Group.

Εχει τιμηθεί με κρατικά παράσημα και διακρίσεις. Είναι υφηγητής οικονομικών επιστημών. Είναι παντρεμένος και μεγαλώνει δυο γιους. Το 2000 ίδρυσε το ‘Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ι. Ι. Σαββίδης’», αναφέρουν τα βιογραφικά στοιχεία του που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου και συμπεριλαμβανόταν σε φάκελο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μαζί με τη γραπτή του άποψη για την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας, τη στρατηγική ανάπτυξης της ομάδας και τις προοπτικές του ΠΑΟΚ, την άποψή του για το ποδόσφαιρο και την πολιτική, τη θέση του για τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς επίσης το μήνυμά του για το μνημόσυνο των οπαδών του ΠΑΟΚ, που ‘χάθηκαν’ το 1999.

Από την πρώτη φορά που ενδιαφέρθηκε για τον «Δικέφαλο», είχε ήδη προηγηθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρακολούθησης του ΠΑΟΚ από τον ίδιο και τους ανθρώπους του. Πάντα διακριτικά, δίχως να φαίνεται και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόταν ο ρυθμός πληροφόρησής του για τα τεκταινόμενα εντός και πέριξ της ομάδας., αργά αλλά σταθερά, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, αυτήν την οποία θα έκρινε αυτός πως το κλίμα θα είχε ωριμάσει για μια νέα απόπειρα εμπλοκής του, δίχως περιθώρια αποτυχίας αυτή τη φορά.  

Το πρώτο βήμα ήταν η δανειοδότηση της ΠΑΕ με τα δυο εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Μάιο. Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο πως από μέρους του, πέραν της ειλικρινής του διάθεσης να βοηθήσει την ομάδα, ήταν και μια πρώτη δοκιμή για όλους όσοι βρίσκονταν στη Μικράς Ασίας 1. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η παρουσία ενός εκ των συνεργατών του στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, του Αντόν Κοντάρεφ Το πλάνο του είχε τεθεί σε λειτουργία και με την ασφάλεια που του παρείχε η μεθοδικότητά του προχωρούσε. Τέλη Ιουλίου απέστειλε όλα εκείνα τα έγγραφα που απαιτούσε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στα κοινά του ΠΑΟΚ. Εχοντας λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, τοποθέτησε τη Μαρία Γκοντσάρεβα στα γραφεία της ΠΑΕ. Ενα από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται απόλυτα.

Ακολούθησε η γραπτή ανακοίνωση της 17ης Αυγούστου για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών με τη συμμετοχή στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτομάτως απεμπόλησε το μεγαλύτερο μέρος της δυσπιστίας που – δικαιολογημένα - συνόδευε μέχρι τώρα την κάθε περίπτωση όποιου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ομάδα και τις τύχες της. Διόλου τυχαία, απέφυγε τις μεγαλοστομίες και τις εμφατικές εμφανίσεις. Ηθελε να γνωρίσει καλά και διεξοδικά αυτό με το οποίο αποφάσισε να εμπλακεί τόσο ενεργά.

Μια ενημέρωση που προερχόταν και συνεχίζει να προέρχεται από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις με παράλληλη, δική του δράση σε άλλα επίπεδα για εξεύρεση λύσεων σε χρόνια θέματα που απασχολούν την ομάδα. Φτάνοντας στο σήμερα, η διπλή του εμφάνιση και οι τοποθετήσεις του προδίδουν βεβαιότητα, φανερώνουν σιγουριά. Πλέον γνωρίζει καλά και με λεπτομέρειες. Εχει συνθέσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών του παζλ και προχωρά με βήμα σταθερό και σίγουρο. Εχει πλάνο και δε φοβάται να το αποκαλύψει επειδή έχει διασφαλίσει τη δική του μεθοδολογία για να το πετύχει. Τα ερωτηματικά που έχει είναι λίγα και μάλλον αμελητέα ώστε να συνέχιζαν να τον κρατούν σε απόσταση, με στόχο να προφυλάξει τον εαυτό του και την ομάδα.

Μπορεί πλέον να μην «κρύβεται» αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι πρόθυμος ν’ ανοίξει όλα τα «χαρτιά». Ξέρει τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα και γι’ αυτό έδωσε ένα γενικό στίγμα χωρίς ν’ αποκαλύψει λεπτομέρειες. Κοινώς έθεσε τους κανόνες του παιχνιδιού, ως ισχυρός καθώς τέτοιος αισθάνεται και είναι, προετοιμάζοντας τους πάντες για τη συνέχεια. «Θ’ ακούσω οποιονδήποτε έχει να μου πει κάτι αλλά την οποιαδήποτε απόφαση θα είμαι εγώ αυτός που θα την πάρει», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ ανάμεσα στα πολλά που είπε ίσως τη μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε η φράση του: «Εγώ δε θα σας προδώσω ποτέ».

Από τη μια προέταξε ισχύ και λίγο μετά αντιπαρέβαλε ταπεινότητα: «Είμαι ένας από εσάς», επανέλαβε αρκετές φορές. Δήλωσε στήριξε στους κ.κ. Βρύζα και Δώνη αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως «όποιος χάσει την εμπιστοσύνη μου ‘τελειώνει’ την ίδια ημέρα». Τα λόγια του δεν ήταν … ήξεις – αφήξεις μα μια μορφή μηνυμάτων με την οποία θέλησε να επιστήσει την προσοχή πως άπαντες οφείλουν να είναι σ’ εγρήγορση κι αν έχουν μέσα τους οιανδήποτε μορφή εφησυχασμού να την αποβάλλουν άμεσα.
«Ομολόγησε» πως είναι επιχειρηματίας, πως δεν έχει βγάλει ούτε ευρώ επί ελληνικού εδάφους αλλά πως τον ενδιαφέρει πλέον να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. «Μπόλιασε» το σκληρό προφίλ ενός επιχειρηματία με το συναίσθημα της ελληνικής καταγωγής του και με τη σημασία που έχει για τον ίδιο ο ρόλος ενός προσφυγικού σωματείου όπως ο ΠΑΟΚ. Προειδοποίησε πως δε φοβάται να πολεμήσει, αν και δεν είναι αυτή η πρώτη του επιλογή. Είναι έτοιμος να εκσυγχρονίσει την Τούμπα, όμως από αύριο μπορεί να χρηματοδοτήσει με πενήντα εκατομμύρια ευρώ την ανέγερση νέου γηπέδου σε άλλο χώρο, της επιλογής του. Θέλει τον κόσμο δίπλα του, όχι όμως αυτούς που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους. Δίνει άλλοθι αλλά με όριο στον απλό φίλαθλο, δεν παραχωρεί το παραμικρό σ’ αυτόν που πληρώνεται από τον ίδιο για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Χρησιμοποίησε παραβολές, παραδείγματα, ρήσεις φιλόσοφων αναδεικνύοντας γνώση και σοφία. Βασικά στοιχεία μεταξύ άλλων στο προφίλ ενός ηγέτη.

Η κάθε σχέση χτίζεται αργά και σταθερά, μέσα από τα γεγονότα, τις πράξεις, τις αντιδράσεις. Ο κ. Σαββίδης είναι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Το τι θ’ ακολουθήσει και το ποιο θα είναι το μέλλον της νέας του ομάδας το γνωρίζει μόνον ο ίδιος ή έστω και κάποιοι απειροελάχιστοι, στενότατοι συνεργάτες του. Ζήτησε υπομονή από τον κόσμο, όπως κι ένας φίλαθλος του συνέστησε κι εκείνος να κάνει υπομονή με τον κόσμο. Κάτι νέο ξεκίνησε, ο ομογενής επιχειρηματίας προέτρεψε τους πάντες να μην ασχολούνται με το παρελθόν και σημείωσε πως: «Γράφουμε μαζί τις νέες σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ». Προς το παρόν λοιπόν, εκατέρωθεν υπομονή. Οπως άλλωστε είπε κι ο ίδιος: «Σας μαθαίνω και με μαθαίνετε».

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags