Αρχισε να μαθαίνει πρόσωπα και πράγματα, να πείθεται πως μπορεί να τα καταφέρει και εδώ. Και τώρα μένει να πείσει τους υπόλοιπους πως με τη δουλειά και τη μεθοδικότητά του μπορεί να πετύχει αυτό που στα μάτια αρκετών ισούται με... θαύμα. Ο Λίνεν είναι αποφασισμένος να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, να επιχειρήσει μεγάλες ανατροπές και να έρθει σε συγκρούσεις, αν χρειαστεί. Αλλά πιστεύει ακράδαντα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνει την ΑΕΚ να μοιάζει ξανά με... ΑΕΚ.

Ο Λίνεν πριν έρθει καν στην Ελλάδα, είχε ορίσει το πλάνο ανασυγκρότησης. Αυτό που επιχειρεί αυτές τις ημέρες είναι να γνωρίσει τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα στην ΑΕΚ και να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές. Ωστόσο, το ήρεμο και χωρίς εντάσεις ύφος που εμφανίζει αυτό το διάστημα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα ανεχθεί καταστάσεις που δεν συμβαδίζουν με τη λογική του. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν άμεσες κινήσεις σε βάθος, ώστε στο φινάλε να βρει τους ποδοσφαιριστές που θα προσαρμοστούν και θα εμφανίσουν εντός γηπέδου τις σκέψεις του.

Αλλωστε, δεν υπάρχει χρόνος. Η ΑΕΚ έχει μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία, σε μια θέση που ντροπιάζει την ιστορία και τον κόσμο της. Εχοντας μάλιστα μπροστά μια τετράδα δύσκολων αναμετρήσεων (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό εκτός, Πλατανιά και Ολυμπιακό εντός), ο Λίνεν θα βάλει άμεσα το... μαχαίρι στο κόκαλο. Θα επιχειρήσει με συγκεκριμένα βήματα να φτάσει προς την... τούμπα και την ολική ανατροπή σκηνικού. Το «Goal» καταγράφει τα πέντε βήματα που έχει αποφασίσει ο Γερμανός τεχνικός για να βρει η ΑΕΚ τον δρόμο της και να φέρει τούμπα την κατάσταση, αρχής γενομένης από το σαββατιάτικο ματς της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ.

Βήμα 1: Η ανόρθωση της ψυχολογίας των παικτών
Πέρα από κάθε τεχνική ανάλυση, πριν από κάθε αγωνιστική διόρθωση, ο Λίνεν ξέρει πως πρέπει να βρει τρόπο για να ανεβάσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του, ειδικά των νεαρών που όντας άπειροι είναι και ευάλωτοι στα κελεύσματα που ηχούν στα αυτιά τους και έχουν παρασυρθεί από τον συνολικό κατήφορο της ομάδας. Ο Γερμανός μιλά συνεχώς προς τους παίκτες του, τους περιβάλλει με εμπιστοσύνη και τους δείχνει έμπρακτα -δίνοντας ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως- πως τους υπολογίζει σημαντικά. Στο χέρι τους είναι να αποδείξουν πως αξίζουν θέση στο δυναμικό της ΑΕΚ. Ο Λίνεν θα επιμείνει ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογίας, καθώς γνωρίζει πως από το μυαλό και το ηθικό θα έχει κερδίσει πολλά για το μέλλον.

Βήμα 2: Ο καθένας εκεί που μπορεί να δώσει περισσότερα
Η ομορφιά του ποδοσφαίρου και η επιτυχία στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκονται πίσω από απλά πράγματα. Να βρεθεί τρόπος ώστε ο κάθε παίκτης να αγωνίζεται στη θέση που γνωρίζει καλύτερα, εκεί που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την ομάδα. Ο Λίνεν δοκιμάζει πολλά τις πρώτες ημέρες (Αρκούδας δεξί χαφ, Φέτσης δεξί μπακ και στόπερ, Κοτσαρίδης αριστερό μπακ, Παυλής επιτελικός χαφ), αλλά παράλληλα επιχειρεί και τα προφανή όπως η χρησιμοποίηση του Κατίδη στον άξονα πίσω από τον φορ.

Βήμα 3: Αξιολόγηση και δραστική μείωση του ρόστερ 
«Το βασικό είναι ότι θέλω να δω όλους τους παίκτες, γιατί πρέπει να πάρω κάποιες αποφάσεις για να μειωθεί ο αριθμός των ποδοσφαιριστών. Δεν γίνεται να δουλέψεις με 30 παίκτες. Οταν δουλεύεις με 30 παίκτες τι να δεις; Δεν μπορείς να τους βλέπεις όλους, να ασχολείσαι μαζί τους και να διορθώνεις τα λάθη τους. Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι να δουλέψω το πολύ με 24 ποδοσφαιριστές συν τους τερματοφύλακες» ήταν τα λόγια επιβεβαίωσης του Εβαλντ Λίνεν στην πληροφορία που σας είχαμε μεταφέρει μετά την πρεμιέρα του στα Σπάτα. Ο Λίνεν -όπως και κάθε προπονητής- δεν μπορεί να δουλέψει σωστά με τους 35 ποδοσφαιριστές που αριθμεί αυτήν τη στιγμή το ρόστερ της πρώτης ομάδας. Με δεδομένο, μάλιστα, πως κάποια παιδιά αναμφίβολα δεν είναι έτοιμα για τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, είναι προτιμότερο να ενταχθούν στο δυναμικό της ομάδας Νέων και από εκεί να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Βήμα 4: Δημιουργία αγωνιστικής ταυτότητας
Ο Λίνεν περιμένει την επιστροφή των διεθνών και προσδοκά στην ταχεία αποθεραπεία των τραυματιών (κυρίως των Φούντα και Κατσικοκέρη) έτσι ώστε να έχει στη διάθεση του όλους τους παίκτες. Με αυτήν την προϋπόθεση, επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να προσδώσει στην ΑΕΚ συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Είναι δεδομένο πως επιθυμεί μια ομάδα με ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, που θα μπορεί να ελέγχει την μπάλα και να παίρνει αποτελέσματα. Ακόμα κι αν αυτό στην αρχή συνεπάγεται να... κλέβει αποτελέσματα, δεδομένων των προβλημάτων που έχει η ΑΕΚ και του δείκτη δυσκολίας που κρύβουν τα ονόματα των προσεχών αντιπάλων της.

Βήμα 5: Η επιλογή της ιδανικής διάταξης για να υπάρχει ουσία και θέαμα
Οπως κάθε προπονητής με πείρα, ο Εβαλντ Λίνεν δεν επιχειρεί μέσα σε μια νύχτα να αλλάξει όσα μάθαιναν οι παίκτες του επί τρεις και πλέον μήνες. Ετσι κι αλλιώς, η φιλοσοφία του Γερμανού δεν συνάδει με τη «συστηματολαγνεία» αλλά με την εύρεση της ιδανικής διάταξης, μέσω της οποίας η ΑΕΚ θα συνδυάζει ουσία (αποτελέσματα) και θέαμα (ωραίο ποδόσφαιρο). Για την αρχή, ο Λίνεν διατηρεί με πίστη το 4-2-3-1 που «φορούσε» κατά κύριο λόγο η ΑΕΚ επί Βλάχου και προσπαθεί να μοιράσει τους παίκτες ανάλογα με τη θέση που μπορούν να προσφέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές πως αν δεν πειστεί πως έτσι η Ενωση θα βρει λύσεις και μπορεί να αναπτυχθεί και να αμυνθεί καλά με έμφαση στα άκρα, είναι διατεθειμένος να το αλλάξει. Δεν πρόκειται να επιμείνει στα άκρα, αν δεν... έχει άκρα. Συν τοις άλλοις, μπορεί να επανέλθουν παίκτες -όπως ο Φούντας στα χαφ-, κάτι που ενδεχομένως θα θέσει τις βάσεις για μετατροπή σε 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή. Αυτά, όμως, θα τα κρίνουν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο.

Πηγή: Goal