Facebook Pixel Απ' όλα, χωρίς κρεμμύδι
| 2013-02-12 20:45:00

Απ' όλα, χωρίς κρεμμύδι

Απ' όλα, χωρίς κρεμμύδι

Απολαυστικός Σταύρος Κόλκας στον sportdog! Γράφει για Ολυμπιακό, Σπάθα και τους βοηθούς του που έπαιξαν... στόπερ, για τα επεισόδια του Ελληνικού, για Άρη και φυσικά για ΠΑΟΚ.

Είπα να μην γράψω πάνω στην φάση που η μπάλα καίει, έτσι ώστε ψύχραιμος να μετρήσω τις αντιδράσεις όλων γύρω από αθλητικά δρώμενα της χώρας. Είναι αλήθεια πως η φάση έχει γίνει πολύ διασκεδαστική.

Σε απόδοση 2.50 βρίσκουμε στη vistabet το διπλό του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ

Ας ξεκινήσουμε από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει πως με τις πρακτικές του στο τέλος θα τρώει μπινελίκι σε κάθε χωριό που πηγαίνει. Έβαλαν τον Σπάθα, έναν άνθρωπο που πλέον μου προσφέρει άπλετο γέλιο, να τον βοηθήσει να πάρει διπλό στη πρώτη του Μίτσελ. Βέβαια με τον Σπάθα ήταν και τα κοντάρια – οι βοηθοί ντε – που ήταν απίστευτα σταθεροί ως κεντρικοί αμυντικοί και όπως στον πρώτο γύρο, οι παίκτες του Αστέρα Τρίπολης αγανάκτησαν.
Ο Σπάθας έφυγε καροτσάκι από το γήπεδο, αλλά η δουλειά έγινε έστω και με λίγο άγχος. Η μοναδική απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν το τι θα γινόταν αν ο Μήτρογλου δεν το κάρφωνε στο 92΄. Ακόμη θα παίζανε.

Ήταν τόσο το άγχος του μεγάλου Πειραιώτη ευεργέτη της διαιτησίας – με οικογενειακή παράδοση μάλιστα – που το έληξε στο 4.50 ενώ είχε δείξει 5 λεπτά και ο Αστέρας που ήταν με παίκτη λιγότερο είχε τη μπάλα.

Αφήνοντας τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, πάμε στον μπασκετικό, εκεί που πιστεύω χωρίς δόση ειρωνείας πως οι Αγγελόπουλοι είναι άνθρωποι με ήθος. Δηλαδή ξεφεύγουν από τον μέσο Ολυμπιακό – μεγαλομέτοχο που στο διάβα του αισθάνεται την ανάγκη να ξεφτιλίσει τα πάντα αρκεί να γίνει η …δουλειά.

Εκεί, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, επιδόθηκαν σε μία κλοτσοπατινάδα εντυπωσιακή θα έλεγα για εμάς τους ουδέτερους παρατηρητές, αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά, υπήρξε τροπαιούχος και όλα καλά. Καταδικάζουμε ως αθλητικός κόσμος τα επεισόδια, αλλά δε μαμείς… δε πέθανε και κανένας.

Βέβαια, αυτό το μπουρδέλο που λέγεται ελληνικό κράτος, όταν τα δικά μας τα φυντάνια συναντήθηκαν με της ΑΕΚ στη Λαμία, προσφέροντας και αυτά εντυπωσιακό θέαμα είναι η αλήθεια, ο τελικός ουδέποτε έγινε – καλώς – και οι ομάδες τιμωρήθηκαν παραδειγματικά.
Ο ΠΑΟΚ μάλιστα, ως ΠΑΕ μάλιστα, δεν πήρε την συμφωνημένη επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ που έφτανε το 1,5 εκατ. ευρώ, κινδυνεύοντας να μην μπορεί να πάρει άδεια η Τούμπα για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας. Και αυτή η τιμωρία, είναι δικαιολογημένη.

Αλήθεια, το κράτος που θα πρέπει να κινείται μέσα σε πλαίσια ισονομίας, δεν πρέπει να αποσύρει τα χρήματα που δίνει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό από χορηγίες στη φανέλα; Επίσης, δεν πρέπει να αναθεωρήσει την επένδυση που κάνει μέσω ΕΡΤ, η οποία οδηγεί αυτές τις δύο ομάδες να λαμβάνουν τα δύο τρίτα της συνολικής επένδυσης στο πρωτάθλημα της Α1 που συμμετέχουν άλλοι δώδεκα;

Πάμε και στο δικό μας το μπάσκετ. Ο Μαγκράθ, έκανε αλητεία στον ΠΑΟΚ που πλήρωσε την διάθεσή του να βοηθήσει αθλητές που η πορεία τους είχε πάρει την κατιούσα. Ο ΠΑΟΚ καλά το πήγε, αλλά δεν υπολόγιζε το ότι ο παίκτης θα συμπεριφερθεί κατ αυτόν τον τρόπο. Κατανοούμε όλοι πως αν η Ζαλγκίρις του δίνει επτά και οκτώ φορές τα λεφτά του, ο παίκτης θα θέλει να πάει εκεί. Δεν είναι δυνατόν να μη το κάνει όμως μέσα από συζητήσεις και μέσα από διαδικασία που θα κρίνει ο ΠΑΟΚ που τον έχει πληρωμένο πως θα κινηθεί.

Επειδή μιλάμε πολλές φορές για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που έχει επέλθει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν υπάρχει. Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει, οι παράγοντές του μπορούνε για εκατό χιλιάδες ευρώ να αλλάξουν ακόμη και κανονισμούς του αθλήματος και έχουν δημιουργήσει ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων που ασχολούνται, το οποίο θα συρρικνώνεται κι  άλλο όσο περνάνε τα χρόνια.

Για να μη τα πολυλογώ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να τελειώσει μπασκετικά τον Μαγκράθ. Και αν είναι όντως πληρωμένος, μπορεί να το κάνει. Το αν μπορέσει να κυνηγήσει και τον ατζέντη του, είναι μία άλλη ιστορία. Μακάρι και να μπορέσει.

Επειδή την είδα ο ήρεμος παρατηρητής, μία φάση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ με έβγαλε από τα ρούχα μου όταν την αντιλήφθηκα με κρύο μυαλό. Είδα ξανά τη φάση του πέναλτι που ζήτησε ο ΟΦΗ. Και διαπίστωσα, πως οι παίκτες του Δώνη που ήταν στη φάση, όχι μόνο δεν πήγαν να μαζέψουν τη μπάλα από τα πλάγια που είχε βγει και την είχε αντίπαλος, αλλά περίμεναν από τον Κύζα να δώσει το πέναλτι που δεν ήταν. Συνέλθετε.

Στον αγώνα του Παναθηναϊκού, σας είχα προειδοποιήσει για την Ξάνθη από τότε που μου έκανε εμένα την κηδεία στη Τούμπα. Η πιο αστεία φάση βέβαια, είναι το πέναλτι και αποβολή που πνίγει ο … κορυφαίος διαιτητής της χώρας. Ο σχεδόν Θεός, Τάσος Κάκος. Απλά μας κούρασες, πήγαινε στο σπιτάκι σου αν είναι να σφυρίζεις σωστά όποτε γουστάρεις και όποτε όχι, να κάνεις δημόσιες σχέσεις.

Στα άλλα παιχνίδια της Κυριακής, δεν μπορώ να πω πως είχε κάτι που να με συγκλόνισε, ίσως και να μου διαφεύγει. Αλλά τη Δευτέρα, το ενδιαφέρον μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξαναπήρε τα πάνω του.

Στο Πλατανιάς – Άρης είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου αμυντικό να κάνει μπλογκ – άουτ στον τερματοφύλακα – συμπαίκτη του. Στη φάση του πρώτου γκολ του Πλατανιά. Επίσης, έζησα το σκηνικό να τρώει κόκκινη κάρτα ο Γιαννιώτας, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που κέρδισε ο ίδιος αποβολή τρεις φορές. Με την κίνηση «σολομός μόλις πιάστηκε από αρκούδα», ο Ναζλίδης πήρε την κόκκινη και έστειλε κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού την ομάδα του ανθρώπου που πρόσφατα παρουσιάστηκε για… 5η φορά, Γιάννη Μιχαλήτσου.

Η δραματική λεπτομέρεια της συγκεκριμένης φάσης, είναι πως στον αγώνα του πρώτου γύρου, μετά τον αγώνα, ο Ναζλίδης είχε δηλώσει Αριανός. Και αναρωτιόμουν εγώ ο μαλ… πως είναι δυνατόν μόνο σε αυτούς να υπάρχει αυτό το ταλέντο. Μα έχουν σχολή, τα μαθαίνουν από μικρά να το κάνουν. Είναι σαν τα κοριτσάκια που τα πηγαίνουν οι γιαγιάδες στα υπόγεια όταν είναι μικρά, τα μιλάνε για το γάμο και όταν γίνονται παρανυφάκια το μάτι τους γυαλίζει λες και έχουν πιει τριάντα σταγόνες LSD. Μια γυαλάδα που διατηρείται για δεκαετίες.

Και για να κλείσω με εμάς, οι θλάσεις του ΠΑΟΚ είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που κάποιοι πληρώνονται για να βρούνε τα αίτια. Το να πιάσω να αναλύσω μία επιστήμη και να ξεφύγω από την απλή καταγραφή πληροφοριών, είναι τουλάχιστον αντιεπαγγελματικό. Αυτοί που ασχολούνται ή έπαιξαν ποδόσφαιρο είκοσι χρόνια ή έκατσαν στα θρανία και διάβασαν πεντακόσιους τόμους σε καμιά δεκαριά χρόνια. Εγώ ένα ΙΕΚ έβγαλα και μάλλον για να δείξω ικανός, πρέπει να μειώσω τους παραπάνω και να πω την άποψή μου, έστω και αν αυτή δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Μέχρι στιγμής, η καταγραφή των δημόσιων τοποθετήσεων που έχουν γίνει για το θέμα, φέρνουν τη Μεσήμβρια στο πέναλτι και για κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις τον Δώνη και το επιτελείο του, αλλά και τον γιατρό.

Εγώ γιατρός δεν είμαι, ούτε γεωλόγος, ούτε γυμναστής.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags