Facebook Pixel Γιατί δεν είπε ΠΑΟΚ ο Σαβιόλα
| 2013-08-07 10:15:00

Γιατί δεν είπε ΠΑΟΚ ο Σαβιόλα

Γιατί δεν είπε ΠΑΟΚ ο Σαβιόλα

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για τις αλήθειες που «πονάνε» και εξηγεί τους λόγους που ο κατακερματισμένος Παναθηναϊκός διατηρεί την παράδοση ως αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού...
 

Όσο κι αν το φέρνουν βαρέως οι φίλοι Μακεδόνες, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και μαζί τους ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς, ώσπου να αποτελέσουν το κατ’ ουσίαν αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα που θα ανεβάσουν επίπεδο, που θα αυξήσουν το αγωνιστικό κύρος τους, με αποδείξεις και γεγονότα, ο δικέφαλος του βορρά θα εξακολουθεί να ασχολείται με τους Πειραιώτες, όχι όμως και εκείνοι μαζί του. Είναι μια αλήθεια αυτό και όπως κάθε τι πραγματικό και «ωμό», δεν μπορεί παρά να... πονά, να ενοχλεί, να θυμώνει, αλλά έτσι είναι.

Πάρτε για παράδειγμα την επιθυμία Σαβιόλα, σε μια περιστροφή του λόγου του, κατά την επίσημη παρουσίαση του, ως μέλος της «ερυθρόλευκης» ομάδας και του ελληνικού πρωταθλήματος: «Θέλω να βάζω γκολ στον Παναθηναϊκό για να δίνω χαρά στον κόσμο μας» είπε ο Αργεντινός, δείχνοντας «φτιαγμένος» να νικά τον κατ’ εξοχήν, παραδοσιακό «εχθρό» του πρωταθλητή.

Δεύτερος ο ΠΑΟΚ πέρυσι στη Λίγκα, «Ευρωπαίος» ο ΠΑΟΚ, με ευμάρεια στα ταμεία του και απαλλαγμένος από χρέη, με προοπτική ανόδου και καθιέρωσης σε τροχιά πρωταθλητισμού. Την ίδια εποχή που ο Παναθηναϊκός ανοίγει την αυλαία της νέας σεζόν, χωρίς... ποδοσφαιρικό διαβατήριο, μετρημένες και συγκεκριμένου, μικρού πλαφόν μεταγραφές και, φυσικά, ένα ακόμα μικρότερο καλάθι στόχων από τους «ασπρόμαυρους». Παρόλα αυτά το βάρος της φανέλας εξακολουθεί να διαθέτει τη γοητεία του, παρά την... ελαφρότητα του «είναι» του και να αποτελεί κίνητρο ακόμα και για έναν διάσημο άσο των γηπέδων, ο οποίος έχει φάει με το κουτάλι τα κλασικά ντέρμπι στην καριέρα του.

Σίγουρα «διαβασμένος» ο Σαβιόλα, δε λέω, ωστόσο το... ποίημα με τη μεγάλη απήχηση δεν χάνει την πράσινη απόχρωση, γιατί άλλο ο «χαλίφης» και άλλο ο... ΠΑΟΚ στη θέση του χαλίφη. Με την ανάλογη επικοινωνιακή τακτική, ζήσαμε όλο αυτό το καλοκαίρι, διάφορα πικρόχολα σχόλια από τη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο αποκλειστικά τον Ολυμπιακό. Πληροφορηθήκαμε από νέα αποκτήματα του δικεφάλου, ότι η επιδίωξή τους ήταν να γίνουν κάτοικοι Τούμπας, αδιαφορώντας για (δήθεν) κρούσεις των «ερυθρολεύκων», άσχετα αν ουδέποτε αυτοί ενδιαφέρθηκαν για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές!

Οι κατά φαντασία και οι χειροπιαστές μεταγραφές

Και, βέβαια, όταν ο Ολυμπιακός έχει εν τέλει τη δυνατότητα να προσφέρει συμβόλαια και να βάζουν τις υπογραφές τους σ’ αυτά, ένας Σαβιόλα, ένας Ντομίνγκες, ένας Βάις και όταν μια τεράστια Λίβερπουλ και ένας πολύ μεγάλος Στίβεν Τζέραρντ, καλούν τους νταμπλούχους Ελλάδας να τους τιμήσουν στο ιστορικό «Άνφιλντ», σε ένα φιλικό-σταθμό, σαν αυτό του περασμένου Σαββάτου, ο Ιβάν Σαββίδης αναγκάζεται να... μοιράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, πουλώντας χωρίς κόστος, ειδήσεις μονάχα για εντυπωσιασμό του αδαούς πλήθους. Και, κάπως έτσι, μάθαμε για μυθώδεις προτάσεις και φανταστικές προσεγγίσεις σε... Ροναλντίνιο-υς, Μπερμπάτοφ, Ντρογκμπά-δες. Οι οποίοι, ατυχώς όμως, δεν... ξύπνησαν ένα πρωί διακόπτοντας το νυχτερινό τους όνειρο και είπαν να φορέσουν τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Γιατί, λέει, τους απώθησε το... «κόκκινο κατεστημένο» στην Ελλάδα που σαρώνει τους τίτλους. Ασχέτως βεβαίως, αν αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο της δρέψης δάφνης από την μόνη ομάδα που επενδύει και σπρώχνει αγόγγυστα χρήμα, για να δελεάζει σούπερ σταρ σαν τον Σαβιόλα τώρα, τον Ριβάλντο, τον Ζιοβάνι, τον Καρεμπέ, κλπ. Ώστε, αυτά τα «ιερά τέρατα» να θέλουν, πράγματι, να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Και, αυτοπροσώπως πια, όταν βρίσκονται στη χώρα μας, να λένε τα πράματα με το όνομά τους και τις αλήθειες που δεν καταπίνονται τόσο εύκολα, όσο τα επικοινωνιακά «χαπάκια» ορισμένων λαϊκιστών «λεφτάδων»...

Υ.Γ.: Στο σημερινό φιλικό με την Άντερλεχτ, το ένα και μοναδικό ενώπιον του κοινού του Ολυμπιακού, που περιμένει εναγωνίως να δει ιδίοις όμμασι «Σαβιόλα και σία», να αποθεώσει όλα τα νέα αποκτήματα της ομάδας - μια στιγμή που συμπίπτει και με την επίσημη πρόβα της καινούργιας φανέλας η οποία θα έχει αποτυπωμένο το ιστορικά μοναδικό τετράστερο ρεκόρ - όλοι περιμένουν να δουν ένα φύσει «ερυθρόλευκο» επιθετικό πρόσωπο. Οπότε κάθε άλλο παρά εντύπωση θα μου έκανε – και μάλλον το λογικότερο είναι – να παρατάξει στο βασικό σχήμα ο Μίτσελ το μεγαλύτερος μέρος του οπλοστασίου των κυνηγών του. Και φαντάζομαι, μια 11άδα με Τσόρι, Σαβιόλα, Μήτρογλου και Βάις. Τετράδα πρώτης γραμμής κρούσης.

Υ.Γ.1: Με περίσσευμα πρωτοκλασάτων παικτών στο ρόστερ είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν αδικίες από παιχνίδι σε παιχνίδι. Όπως αυτή με τον Ολαϊτάν, που έμεινε – μετά τη Λίβερπουλ – για δεύτερο συνεχόμενο φιλικό εκτός αποστολής, παρότι κέρδισε σημαντικούς πόντους με τις εμφανίσεις του (και την επαφή με τα δίχτυα) στα τεστ του δεύτερου σταδίου προετοιμασίας. Σάμπως του Φετφατζίδη που δεν επιλέχτηκε για την αποστολή που βρέθηκε στο «Άνφιλντ», τι ήταν; «Δικαίωση»;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags