Όλα ήταν πανέμορφα στην παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η ομάδα του Δικέφαλου αετού φρόντισε ώστε η 6η Νοεμβρίου, στα επίσημα αποκαλυπτήρια της “Αγιά Σοφιάς” να είναι πραγματικά ξεχωριστή ημέρα για την ενωσίτικη οικογένεια. Η εκδήλωση ήταν άριστα οργανωμένη, το κλίμα ήταν πολύ θετικό, σχεδόν πανηγυρικό (χάρη στην παρουσία και τη γηπεδική ατμόσφαιρα που δημιούργησε μερίδα οργανωμένων )και η παρουσία ανθρώπων που το όνομά τους συνδέεται με την ομάδα και δύσκολα τους βλέπει κανείς να βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο, άφησε μία γλυκιά γεύση. Η ΑΕΚ αρχίζει να βρίσκει ξανά το κύριο συστατικό της, αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της ύπαρξης της και μεσαίο γράμμα στο όνομά της, την Ένωση.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό που μαγνήτισε το ενδιαφέρον και στο τέλος συγκίνησε τους πάντες, ήταν το βίντεο (με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά) που προβλήθηκε, το οποίο είχε αναφορές στην ιστορία του παλιού γηπέδου, αλλά και λεπτομέρειες των σχεδίων του νέου, με ψηφιακή αναπαράσταση της “Αγιά Σοφιάς”. Το θέαμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Τα σχέδια είναι ομολογουμένως πρωτοποριακά. Όταν με το καλό χτιστεί το γήπεδο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο και γιατί όχι για το παγκόσμιο. Ο λόγος; Θα αποτελέσει όχι μόνο Κέντρο Αθλητισμού, αλλά και Πολιτισμού και ιστορικής, μνήμης του προσφυγικού Ελληνισμού.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Ειδικά για τον κόσμο της ΑΕΚ η προοπτική επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο κάνει πιο γλυκά τη διαδρομή της επιστροφής της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία και τις επιτυχίες. Όπως λέει και ο λαός, από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπονοείται πως αυτά που ειπώθηκαν στην παρουσίαση των σχεδίων της Αγιά Σοφιάς είναι λόγια του αέρα. Ίσα-ίσα τα βήματα που έχουν γίνει εκ μέρους της διοίκησης της ομάδας για το γηπεδικό ζήτημα, είναι πολύ προσεκτικά!

Αυτό όμως που πρέπει να προβληματίσει, έστω και λίγο, τον κόσμο της ΑΕΚ είναι ότι ενώ δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών, “επικοινωνήθηκε” ότι το 2015-2016, τη σεζόν, που η ομάδα θα επιστρέψει στη Super League το γήπεδο θα είναι έτοιμο. Ο ίδιος ο Project manager της “Αγιά Σοφιάς”, Δημήτρης Ανδριόπουλος δεν θέλησε να κάνει λόγο για επίσημες ημερομηνίες, διότι στην Ελλάδα, όπως επισήμανε, υπάρχουν απρόοπτα. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014 .

Δηλαδή, αν ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη του επόμενου έτους (και με βάση ότι θα διαρκέσουν 19 μήνες), η Ένωση θα παίζει γηπεδούχος στη Φιλαδέλφεια σε 2 χρόνια; Μάλλον όχι... ( αν κάνετε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι για να παίξει η ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν 2015-2016 Φιλαδέλφεια θα πρέπει τον Μάρτιο που μας έρχεται να αρχίσουν τα έργα). Συν τοις άλλοις, παρά τις δημόσιες εξαγγελίες (του κ. Σγουρού περί κλειδωμένων 20 εκατ. ευρώ) κανείς δεν δίνει ουσιαστικές εγγυήσεις στον Δικέφαλο, ότι η χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας θα ισχύσει ακόμα κι αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα...

Το θετικό είναι ότι και ο μπροστάρης της προσπάθειας αναγέννησης της ΑΕΚ, ο κ. Μελισσανίδης, εν αντιθέσει με το... πανηγυρτζίδικο κλίμα που αναπαράγεται μέσω πρωτοσέλιδων, είναι πιο συγκρατημένος. «Καλές οι μακέτες, τα σχέδια και οι φωτογραφίες, σημασία έχει όμως να δούμε το γήπεδο χτισμένο», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση. Ο ηγέτης της Ένωσης ήρθε στα λόγια μας. Δηλαδή ότι το συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει να αποτελέσει άλλο ένα γήπεδο... μακέτο, όπως είχε ειπωθεί από πρώην πρωθυπουργό της χώρας μας. Τέτοια ειδικά, έχει φάει με το κουτάλι η ενωσίτικη οικογένεια. Από το 2002 μέχρι και σήμερα, χορτάσαμε παρουσιάσεις σχεδίων και περιηγήσεις με virtual reality σε γήπεδα.

Ας ελπίσουμε (και το ευχόμαστε από καρδιάς) ότι αυτή τη φορά, η ΑΕΚ θα αποκτήσει το σπίτι της.

ΥΓ: Η αλησμόνητη ατάκα του πρωθυπουργού που σας λέγαμε...