Football Manager 2014: Πως δουλεύει ο editor

Από τις πρώτες του κιόλας εκδόσεις, το Championship Manager (σημερινό Football Manager) συνοδευόταν πάντοτε με έναν editor ώστε να μπορούμε ελεύθερα να αλλάζουμε τα στατιστικά ή τις πληροφορίες των παικτών, να προσθέτουμε και να αφαιρούμε ομάδες σε πρωταθλήματα, να μεταφέρουμε παίκτες από τη μία ομάδα στην άλλη κ.ο.κ. Ως manager game, το Football Manager στηριζόταν πάντοτε στη σωστή βάση δεδομένων. Τι παιχνίδι προπονητικής θα ήταν άλλωστε αν είχε λάθος στατιστικά. Προφανώς και θα έχανε τον ρεαλισμό του.

Η εταιρεία ανάπτυξης Sports Interactive έχει δημιουργήσει έναν editor που από την εποχή αλλαγής ονόματος σε Football Manager μέχρι και σήμερα, εξελίσσεται διαρκώς. Χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο γρήγορος, εύχρηστος και κυρίως επιτρέπει την αλλαγή δεδομένων χωρίς in-game σφάλματα. Διότι είναι ότι χειρότερο να πειράζεις τα δεδομένα παικτών και ομάδων στον editor, να τρως τις ώρες σου και μετά αφού κάνεις Start New Game και σπαταλήσεις…εβδομάδες, ξαφνικά να διαπιστώνεις ότι στο τέλος της πρώτης σεζόν υπάρχει bug, τα πάντα κολλάνε και θα πρέπει να κάνεις load την αρχική βάση παιχνιδιού γιατί αυτή που έφτιαξες είχε θέματα.

Τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν πλέον ξεπεραστεί και τώρα μπορούμε να πειράξουμε τον editor και να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι χωρίς να αγχωνόμαστε ιδιαίτερα για κάποια bugs ή crashes. Σήμερα θα αναλύσουμε πως μπορείτε να αλλάξετε δεδομένα στον editor. Μιας και πολλοί φίλαθλοι ομάδων θα θέλατε να δείτε τους συλλόγους σας σε μεγαλύτερη κατηγορία ή πιστεύετε ότι αδικούνται κάποιοι παίκτες σας, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε τις παρακάτω πληροφορίες.

Πως λειτουργεί
Για να τρέξετε τον editor ανοίξτε την εφαρμογή Steam (φυσικά θα πρέπει να έχετε το παιχνίδι αυθεντικό) και πηγαίντε στο μενού “Library/Tools/Football Manager 2014 Editor”. Κατεβάστε την εφαρμογή, τρέξτε την και αφού φορτώσει επιλέξτε πάνω αριστερά “File/Load Database”. Μετά το loading θα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον editor.

Για να αλλάξετε τα δεδομένα ενός παίκτη ή γυμναστή κάντε κλικ στο “Database/People” μετά γράψτε το όνομά του στην αναζήτηση και ύστερα διπλό κλικ στον παίκτη. Θα σας εμφανιστεί η καρτέλα του και στα αριστερά της οθόνης τα υπομενού όπου του αλλάζετε stats. Στο Player Data θα συναντήσετε διάφορα υπομενού “Attributes” όπου μεταβάλετε τα στατιστικά του. Αν είναι γυμναστής τότε τα πράγματα απλοποιούνται αφού σε αυτή την περίπτωση κάνετε κλικ στο “Person Data/Attributes”.

Αν θέλετε να κάνετε edit κάτι διαφορετικό όπως ομάδα, πρωτάθλημα κτλ τότε θα κάνετε κλικ πάνω αριστερά στο “Database”. Θυμηθείτε λίγο αυτή την επιλογή γιατί ο editor θα σας παραξενέψει λίγο στην αρχή όσον αφορά στην πλοήγησή του. Οι ομάδες βρίσκονται στο “Clubs”, τα πρωταθλήματα στο “Competitions” και τα γήπεδα στο “Stadium”. Σε κάθε σύλλογο αλλάζετε όλα του τα στοιχεία, από την χωρητικότητα του γηπέδου μέχρι και το αν θα είναι επαγγελματικό, ημι-επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό σωματείο. Η ΑΕΚ για παράδειγμα, καθότι στη Γ’ Εθνική εμφανίζεται ως ημι-επαγγελματική. Σπουδαίο ρόλο παίζει το Reputation της ομάδας, ένας αριθμός που αυξάνεται ανάλογα με το παγκόσμιο status της. Όσο υψηλότερος τόσο καλύτερους παίκτες μπορείτε να φέρετε στο σύλλογό σας. Από το υπόμενού “Staff and Players” μεταβάλλετε όλους τους παίκτες της ομάδας ή τους γυμναστές σας, καθορίζετε δανεικούς, μελλοντικές μεταγραφές, ακόμα και τις φιλικές ή εχθρικές σχέσεις με άλλους συλλόγους ή την λατρεία που έχουν βετεράνοι παίκτες για το σύλλογό σας.

Για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας πηγαίντε στο File/Save Editor Data As” και δώστε ένα όνομα αρχείου. Τις αλλαγές σας θα μπορέσετε να τις δείτε μόνο όταν κάνετε Start New Game κι επιλέξετε το αντίστοιχο όνομα αρχείου που δώσατε. Την default (προκαθορισμένη) βάση δεδομένων δεν θα πρέπει να την πειράζουμε για λόγους ασφαλείας. Θυμηθείτε πως η οποιαδήποτε μεταβολή στατιστικών προς όφελός σας λειτουργεί και ως cheat, οπότε…είναι καθαρά στην κρίση σας. Όσο για την επεξεργασία ενός save game θα μιλήσουμε για αυτό σε μελλοντικό άρθρο.

Καθίστε στον Πάγκο

[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.