Facebook Pixel Ο Μάης της ΑΕΚ
| 2011-05-17 10:01:00

Ο Μάης της ΑΕΚ

Ο Μάης της ΑΕΚ

Ο Γιάννης Ξενάκης γράφει στο blog του για την... αναγέννηση των "κιτρινόμαυρων".

Ο Δεκέμβρης του Χιμένεθ, είναι ο Μάης της ΑΕΚ. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, για μια ομάδα που αρχίζει να βρίσκει τα πατήματα της στον επίλογο μιας σεζόν αποτυχημένης.

Ο Μίτσελ νομίζω ότι έχει ως μεγαλύτερο προσόν τον τρόπο που μαρκάρει τόσο ατομικά (βάζει πολύ σωστά σώμα - πόδια χωρίς να τρέχει άσκοπα) όσο και τον χώρο. Επίσης, κινείται πολύ καλά χωρίς την μπάλα όταν την έχουμε αλλά νομίζω ότι εμφανίζει αδυναμία να κάνει παιχνίδι. Βέβαια αν έκανε και αυτό καλά τότε δεν θα τον αποκτούσαμε εύκολα. Είναι καλός πάντως για την ΑΕΚ.

Ο Δεκέμβρης του Χιμένεθ, είναι ο Μάης της ΑΕΚ. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, για μια ΑΕΚ που αρχίζει να βρίσκει τα πατήματα της στον επίλογο μιας σεζόν αποτυχημένης. Το -24 από την κορυφή, η αλλοπρόσαλλη πορεία με τις απίστευτες μεταπτώσεις και διακυμάνσεις είναι η αποτυχία. Το Κύπελλο γλύκανε τη διάθεση, με τα πλέι-οφ μπορεί να μπει το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Χιμένεθ, η αλήθεια είναι ότι άργησε πολύ, πειραματίστηκε αρκετά, είπε πολλά, πάρα πολλά, πρόταξε φτηνές δικαιολογίες μετά από αποτυχίες, παρουσίασε για μεγάλο διάστημα μια ΑΕΚ αποκρουστική. Αρκεί να θυμηθούμε, το σερί των κακών εμφανίσεων και αποτελεσμάτων στο ΟΑΚΑ. Με μιάμιση φάση σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι.

Όταν ανέλαβε τον Οκτώβριο και ξεκίνησε με το εμφατικό 4-0 στον Άρη ή (λίγο αργότερα) με το επιβλητικό “διπλό” στο Σπλιτ, εμφανιζόταν σχεδόν σίγουρος ότι μέσα στον Δεκέμβριο ο κόσμος θα δει “άλλη ΑΕΚ”. Μια ΑΕΚ που θα φέρει τη δική του σφραγίδα. Βιάστηκε με τα χρονοδιαγράμματα που έβαλε και όταν με τις σφαλιάρες προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα, ανέσυρε ένα κάρο από δικαιολογίες, φορτώνοντας τα στραβά και ανάποδα στον προκάτοχο, την ελλιπή προετοιμασία και τον ερασιτεχνικό σχεδιασμό της ομάδας ως προς τις λύσεις που θα μπορούσε να δώσει το ρόστερ.

Μέσα από τη δουλειά, μέσα από το ροτέισον στο οποίο είναι ...μανούλα ο Ισπανός και μέσα από την επιμονή στην τακτική, τον σχεδιασμό του παιχνιδιού, ήρθε η σταδιακή βελτίωση. Ο Χιμένεθ έκανε τους πειραματισμούς, απέρριψε ό,τι δεν του βγήκε και κράτησε αυτό που ταιριάζει πιο πολύ σε τούτη την ομάδα. Το 4-3-3 με το οποίο είχε ξεκινήσει φουριόζικα στο Χαριλάου και πιο πολύ το 4-2-3-1 τα άφησε στην άκρη.

Η ΑΕΚ άρχισε να παίρνει τα πάνω της, να πατάει πιο στέρεα και να γίνεται πιο ανθεκτική, πιο ¨σκληρή για να πεθάνει”, όταν ο Ισπανός καθιέρωσε την τριάδα Ντιόπ, Μάκου, Μίτσελ στον άξονα.

Όταν άρχισε να παίρνει πράγματα από την κλάση και εμπειρία του απαλλαγμένου (στο φίνις της σεζόν) από τραυματισμούς Πάπα-Μπούμπα.

Όταν ο Μάκος, πιο ώριμος από ποτέ, απολύτως συνειδητοποιημένος στον ρόλο του, γέμιζε με την παρουσία του το κέντρο (Δεν νομίζω ότι ο Κατσουράνης στο ξεκίνημα της καριέρας του στην ΑΕΚ, έκανε καλύτερα παιχνίδια από τον φετινό Μάκο, Η διαφορά τους είναι μια. Στο γκολ. Ο “Κατσουρ” τα έβαζε, ως αμυντικό χαφ. Ο Μάκος μετρά 67 επίσημες συμμετοχές με το “δικέφαλο” στο στήθος. Και κανένα γκολ...)

Και φυσικά ο Μίτσελ, για τον οποίο σημείωνα σε πρόσφατο κείμενο, ότι είναι η πιο πετυχημένη επιλογή του Χιμένεθ τον Γενάρη. Λίρα-εκατό. Κλασσικό “οχτάρι” που αμύνεται αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας με αριστοτεχνικό τρόπο το σώμα του, πασάρει έξυπνα και ξέρει να κινείται σωστά (και όχι άσκοπα) χωρίς την μπάλα. Ο Μίτσελ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ΑΕΚ το καλοκαίρι. Αν θα μπορέσει να τον κρατήσει του χρόνου. Με μετεγγραφή ή με παράταση δανεισμού, αν αυτό είναι εφικτό.

Σε τούτο τον άξονα προσθέστε την ήρεμη δύναμη, τον Δέλλα και τον εξαιρετικά βελτιωμένο εσχάτως Μανωλά που από την βραδιά του τελικού, είναι ο αμυντικός με τα πιο πολλά και πλέον αποτελεσματικά κοψίματα.

Ο Μήτρογλου, στις 20 Φεβρουαρίου είναι ο παίκτης που έβαλε το τελευταίο γκολ στην ΑΕΚ. Ως γηπεδούχος, η ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ. Σ' αυτούς τους 4 μήνες, η ομάδα έδωσε μαζί με τον τελικό (όπου ασφαλώς οι συνθήκες ήταν εντός έδρας) 8 παιχνίδια στην έδρα της. Και δεν “έφαγε” γκολ. Εκεί είναι η διαφορά. Σχεδόν σ' όλα τα ματς του τελευταίου τετραμήνου, η φιλοσοφία της ΑΕΚ ήταν μέσα από τη διάταξη του ρόμβου, την θωράκιση του κέντρου και την απελευθέρωση του Σκόκο, να κρατήσει μακριά από την εστία της τον αντίπαλο. Και δεν είναι μόνο ότι δεν “έτρωγε¨το γκολ. Δεν επέτρεπε στον αντίπαλο, ούτε ευκαιρίες να δημιουργήσει. Μια συνταγή που λειτούργησε παντού με κορύφωση τους δυο ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ, εκτός από τη μαύρη βραδιά στο Καραϊσκάκη. Το 6-0 είναι η κηλίδα της φετινής ΑΕΚ. Λεκές που θα καθαρίσει μόνον με την πάροδο του χρόνου, μέσα από επιτυχίες και διακρίσεις.

Στον “Μάη της ΑΕΚ” το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη βοήθεια από τους επιθετικούς. Τα γκολ τα έβαλαν οι άλλοι και όχι οι σέντερ φορ. Οι μεσοεπιθετικοί, οι χαφ και ο ...Δέλλας.

Ο Μπλάνκο είναι και δεν είναι στην ομάδα. Ψυχολογικά. Τον βλέπεις, όταν και όσο παίζει, ότι δεν του βγαίνει τίποτα. Έχει ανοίξει η πόρτα της εξόδου, είναι φευγάτος. Αν τον βάλει ο Χιμένεθ την Τετάρτη στην Τούμπα και θυμηθεί ότι έχει καλή σχέση με τα δίχτυα όταν απέναντι του είναι ο ΠΑΟΚ, θα είναι το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο προς τον κόσμο, μεγάλο κομμάτι του οποίου τον λάτρεψε.

Ο Μπαχά είναι το χαμένο στοίχημα του Χιμένεθ. Η αποτυχημένη επιλογή. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ψέξει γι' αυτό τον Ισπανό, σε καμιά ομάδα του κόσμου δεν “βγαίνουν” όλες οι μετεγγραφές. Τρέχει (παρά τα κιλάκια του), μαρκάρει, βγαίνει από τις πτέρυγες, ανοίγει διαδρομές, συμμετέχει στο παιχνίδι. Αλλά μέχρις εκεί. Η ΑΕΚ τον πήρε για σέντερ φορ. Και παγκοσμίως, όταν το σέντερ φορ σε 15 συμμετοχές (οι 9 στην αρχική ενδεκάδα), 896 λεπτά παρουσίας, έχει σημειώσει ένα και μοναδικό γκολ, ο απολογισμός είναι φτωχότατος. Να τα βάλει του χρόνου, αν του ανανεώσει την εμπιστοσύνη η ΑΕΚ; Χλωμό...

Την Τετάρτη είναι το πρώτο ματς-μπολ της ΑΕΚ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, για πρώτη φορά, στα πλέι-οφ. Με νίκη, έχω την αίσθηση ότι στέλνει ηχηρό μήνυμα, κόβει τα πόδια όλων και μόνον αν “αυτοκτονήσει” (στον Βόλο και με τον Παναθηναϊκό) θα πέσει από την κορυφή τούτου του μίνι-πρωταθλήματος. Με ισοπαλία, θα έχει και πάλι καλές πιθανότητες. Όπως και να ΄χει, ισχύει ότι σημειώναμε και τις προάλλες. Το μομέντουμ στα πλέι-οφ δείχνει ΑΕΚ. Στο χέρι της είναι να το επιβεβαιώσει. Και να το τελειώσει...

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags