Facebook Pixel Μικροί «δράκοι» ι-δανεικοί για όλους!
| 2011-08-13 13:52:00

Μικροί «δράκοι» ι-δανεικοί για όλους!

Μικροί «δράκοι» ι-δανεικοί για όλους!

Η Πόρτο δεν έχασε όποτε επέλεξε Ελλάδα, ούτε όμως και οι δικοί μας. Με αφορμή τον Αντρέ Κάστρο, διαβάστε περιπτώσεις παικτών που ήρθαν ως δανεικοί από τους «δράκους»...

Η περίπτωση του Αντρέ Κάστρο δεν είναι ασφαλώς η μοναδική ποδοσφαιριστή που ανήκει στην Πόρτο και ετοιμάζεται να ζήσει την εμπειρία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι «δράκοι» την τελευταία δεκαετία έχουν προτιμήσει έξι φορές την ποδοσφαιρική αγορά της χώρας μας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την επιλογή τους, όπως ευχαριστημένες έμειναν και οι ελληνικές ομάδες που επέλεξαν τους πρωταθλητές Πορτογαλίας για να αποκτήσουν παίκτες με τη μορφή του δανεισμού.

Tο οξύμωρο είναι ότι ο πρώτος παίκτης που έκανε τη διαδρομή από το Οπόρτο στην Αθήνα ήταν και ο μοναδικός που πέρασε και δεν ακούμπησε (Φόλια), η συνέχεια εντούτοις ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι Αλβες και Ασουνσάο είχαν εξαιρετική παρουσία με τη φανέλα της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Και την επόμενη χρονιά καθιερώθηκαν στους «δράκους» πριν αποχωρήσουν λίγα χρόνια αργότερα, καταξιωμένοι πια, για τη Ζενίτ και την Ατλέτικο Μαδρίτης αντίστοιχα.

ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ... ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ!

ΑΝΤΟΝΙΟ ΦΟΛΙΑ

Πάντα υπάρχει μία εξαίρεση για να επιβεβαιώνει τον κανόνα. Και ο Αντόνιο Φόλια ήταν από τους παίκτες που λογίζονται ως «παλτά», αλλά υπήρχε εξήγηση. Ηρθε στη χώρα μας από την Πόρτο για την ΑΕΚ με τη μορφή του δανεισμού σε ηλικία 31 ετών, δείγμα ότι οι «δράκοι» δεν τον υπολόγιζαν για το μέλλον και απλώς ήθελαν να τον «ξεφορτωθούν».

Αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα τραυματισμού (το βιογραφικό του μόνο άσχημο δεν ήταν, καθώς είχε 26 συμμετοχές στην εθνική Πορτογαλίας και 5 γκολ!), που ήταν και η σημαντικότερη αιτία που κατάφερε να αγωνιστεί σε μόλις 9 παιχνίδια, εκ των οποίων μόλις το 1 ως βασικός.

Μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ, σκέτη απογοήτευση. Μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στην Πόρτο και απ' εκεί στην Πεναφιέλ, όπου έκλεισε την καριέρα του τρία χρόνια αργότερα...

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ... ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ

ΠΑΟΥΛΟ ΑΣΟΥΝΣΑΟ

Το καλοκαίρι του 2004, σε ηλικία 24 ετών, ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος Πάουλο Ασουνσάο έδωσε τη συγκατάθεσή του για να έρθει στη χώρα μας και την ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού από την Πόρτο. Προφανώς ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν πόσο σημαντική θα ήταν για την καριέρα του η συγκεκριμένη επιλογή.

Προερχόμενος από 34 συμμετοχές με τη Νασιονάλ Μαδέιρα και δίχως ούτε ένα ματς με την Πόρτο, ήρθε στη χώρα μας και έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

ΜΠΡΟΥΝΟ ΑΛΒΕΣ

Σε αντίθεση με τον Πάουλο Ασουνσάο, για τον οποίο η Πόρτο είχε δεχτεί να υπάρχει οψιόν αγοράς ανεξάρτητα εάν αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, οι Πορτογάλοι αρνήθηκαν να πράξουν ανάλογα στην περίπτωση του Μπρούνο Αλβες. Ισως επειδή τον πίστευαν περισσότερο, αν και δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη ομάδα προτού έρθει στη χώρα μας και την Ενωση. Δανεικός δινόταν στη Φαρένσε και τη Βοτόρια Γκιμαράες.

«ΛΑΜΨΗ» ΜΕ... ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΝΤΕΡ ΠΟΣΤΙΓΚΑ

Από πλευράς "ονόματος" και βιογραφικού ο Ελντερ Πόστιγκα ήταν μακράν η πιο "ηχηρή" περίπτωση ποδοσφαιριστή που ήρθε στη χώρα μας από την Πόρτο με τη μορφή του δανεισμού. Οντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που πήγε (και δεν έπιασε) σε ηλικία 21 ετών στην Πρέμιερ Λιγκ και την Τότεναμ.

Είχε το ελαφρυντικό ότι ήρθε για μόλις έξι μήνες, που στην ουσία ήταν λιγότεροι καθώς αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2008 σε ηλικία 26 ετών, αλλά επί της ουσίας δεν πιστοποίησε το δεδομένο ταλέντο του, μη βοηθούμενος και από τις συγκυρίες.

ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ... «ΤΖΑΚ ΠΟΤ»

ΑΝΤΕΛΙΝΟ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Η απόκτηση του Αντελίνο Βιεϊρίνια από τον ΠΑΟΚ αποδείχτηκε ως η πιο επιτυχημένη από τους παίκτες που έχουν έρθει την τελευταία δεκαετία από την Πόρτο στη χώρα μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελληνική ομάδα, διότι οι Πορτογάλοι δεν κέρδισαν και πολλά παρά μόνον ένα ποσοστό (33%) των δικαιωμάτων του. Αρχικά η Πόρτο δεν έβαλε οψιόν αγοράς στον Βιεϊρίνια και τον παραχώρησε απλώς δανεικό για ένα χρόνο.

ΝΤΟΡΒΑΛΙΝΟ ΑΛΒΕΣ ΜΑΣΙΕΛ «ΛΙΝΟ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ

Μαζί με τον Πορτογάλο Φόλια, ο Βραζιλιάνος Λίνο ανήκει στη μειοψηφία των παικτών που ήρθαν από την Πόρτο σε σχετικά προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία, συγκεκριμένα στα 31 του χρόνια. Στους «δράκους» ήταν αναπληρωματικός, έχοντας πέντε αγώνες μέχρι τον Γενάρη στο πορτογαλικό πρωτάθλημα πριν έρθει στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος, καθώς οι συγκυρίες και οι γνωριμίες του Φερνάντο Σάντος έπαιξαν το ρόλο τους για να έρθει στη χώρα μας.

Πηγή: goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags