Facebook Pixel Η δικαιοσύνη των ...Κινέζων
| 2011-08-15 11:39:00

Η δικαιοσύνη των ...Κινέζων

Η δικαιοσύνη των ...Κινέζων

Πολλοί αναρωτιούνται αν οι αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, αποτελέσει την αφορμή για να οικοδομηθεί εκ νέου όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού.

Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Θα μπορούσε να διατυπωθεί το ερώτημα παραλληλίζοντας το δογματικό «η κρίση γεννά ευκαιρίες», μόνο που ανάλογες αναλύσεις οι οποίες αφορούσαν στην οικονομική κρίση, θύμιζαν περισσότερο εικοτολογίες και σχέδια επί χάρτου, μνημεία αοριστολογίας.

Πριν από λίγες ημέρες, η τουρκική εφημερίδα «Millyet» φιλοξενούσε ένα άρθρο σχετικά με την υπόθεση των «στημένων» στη γειτονική χώρα. Σημειώνω μερικά αποσπάσματα:

Η δοκιμασία και η ταλαιπωρία του τουρκικού ποδοσφαίρου λόγω ευρέως φάσματος περιπτώσεων στημένων αγώνων, είναι «τίποτα» σε σύγκριση με τις περιπτώσεις νοθείας αγώνων στα ασιατικά πρωταθλήματα σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες. «Οι επικεφαλής διοικήσεων ποδοσφαιρικών ομάδων στην Κίνα συνελήφθηκαν όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο, λόγω συμμετοχής τους σε στημένα παιχνίδια.

Οι περισσότερες από τις στοιχηματικές αγορές στην Ασία είναι παράνομες», δήλωσε ο γνωστός σε όλους μας Καναδός δημοσιογράφος Declan Hill, ερευνητής και συγγραφέας του μπεστ σέλερ πια «The Fix: Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα», στην Κωνσταντινούπολη όπου ήταν καλεσμένος σε διάλεξη σχετικά με το θέμα. «Κακό, όπως αναφέρεται στην Τουρκία μπορεί να είναι, δεν είναι όμως... τίποτα σε σχέση μ' αυτό που συμβαίνει στα ασιατικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου», είπε.

Ο Hill και άλλοι εμπειρογνώμονες πήραν μέρος σε ένα συνέδριο με θέμα «Παγκόσμια γεγονότα για στημένα παιχνίδια», το οποίο διοργανώθηκε από την ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας και παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης πάνω σε ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό, την «Euro Asia Sports», η οποία δραστηριοποιείται στην Τουρκία. «Είναι τόσο διεφθαρμένοι στην Κίνα, ώστε δύο ομάδες πληρώνουν το ίδιο ποσό σε διαιτητή για να τον δωροδοκήσουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τη... δικαιοσύνη του», δήλωσε ο Rogan Taylor, πρόεδρος του Ομίλου Βιομηχανίας του Ποδοσφαίρου και καθηγητής Διοίκησης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο Taylor δήλωσε ότι «το τουρκικό ποδόσφαιρο βιώνει μία πολύ σοβαρή κρίση. Ωστόσο η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να καθαρίσει από πάνω έως κάτω το σπίτι σας. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, όπως ποδοσφαιριστές, χορηγοί, παράγοντες διοικήσεων, ακόμη και δημοσιογράφοι», είπε ο Taylor, «όμως, το βασικό σημείο στη δικαστική διαδικασία είναι να διατηρηθεί μέχρι τέλους διαφανής. Από την άποψη της δημόσιας συνείδησης, η διαφάνεια στην υπόθεση θα διαγράψει τα ερωτηματικά από το μυαλό των ανθρώπων. Γιατί μέχρι τώρα, ό,τι συνέβαινε, κρατούνταν μυστικό πίσω από μια κουρτίνα».

Ο Hill είπε ότι «το στήσιμο των αγώνων είναι παγκόσμιο πρόβλημα», επισημαίνοντας περιπτώσεις νοθείας «ακόμη και στον... Καναδά όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι το δημοφιλέστερο άθλημα της χώρας». Ο δημοφιλής Ιταλός δημοσιογράφος Oliviero Beha, που πρωταγωνίστησε με την αρθρογραφία του στις αποκαλύψεις του «Calciopolis», σχολίασε ότι «η Ιταλία έχει κάνει ελάχιστα για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο παρά το περίφημο “Calciopolis” το 2006, όταν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, η Γιουβέντους, είχε υποβιβαστεί κατηγορία και έχασε πρωταθλήματα εξαιτίας του στησίματος των αγώνων.

Στην Τουρκία», συνέχισε, «όταν ξέσπασαν τα σκάνδαλα με τα στημένα παιχνίδια, το πρωτάθλημα αναβλήθηκε από την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για έναν μήνα. Αλλά στην Ιταλία δεν έγινε τίποτα από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Το πρωτάθλημα αναβλήθηκε μόλις για μία ημέρα. Κι ακόμη δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Η Ιταλία δεν θα έπρεπε να περιμένει τόσο πολύ για να αποδώσει δικαιοσύνη, όφειλε να κάνει περισσότερα», κατέληξε.

Συμπέρασμα: η κρίση των «στημένων» μοιάζει πολύ με αυτό που στην παγκόσμια οικονομία ονομάζουν συστημική κρίση. Δεν είναι ούτε τουρκικό, ούτε ελληνικό, ούτε ιταλικό, αλλά θεσμικό πρόβλημα. Οταν τα περίφημα funds τζογάρουν δισεκατομμύρια σε CDs ποντάροντας σε χρεοκοπίες κρατών, το να επενδύσεις στοιχηματικά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εκλαμβάνεται ως δεδομένο.

Η μοναδική διαφορά είναι ότι στο ποδόσφαιρο εξαρτάται από εμάς εν πολλοίς να αποφύγουμε μνημονιακές τακτικές, που αν εφαρμοστούν θα ισοπεδώσουν τη βιομηχανία θεάματος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι στο χέρι όλων μας να το αποφύγουμε...

Πηγή: Εξέδρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags