Όντας γεννημένος το 1972, όταν η Εθνική είναι να αντιμετωπίσει την Γαλλία, το μυαλό μου αυτομάτως πάει όχι στον θρίαμβο, στο έπος του 2005 με το "βάλτο αγόρι μου" του Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά στο θρυλικό ματς του Εκεντρεβίλ. Σχεδόν 26 χρόνια πριν, όταν μετά από τρεις παρατάσεις είχαμε κερδίσει με 130-126, σε ένα ματς, που ήταν για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 1986.

Θυμάμαι ότι το άκουγα στο ράδιο εκείνο το παιχνίδι και κόντεψα να το σπάσω από την αγωνία μου. Ο Νίκος Γκάλης ήταν ασταμάτητος για μία ακόμη βραδιά με 43 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έξοχος και στις δύο άκρες του γηπέδου (21 πόντοι) με τον Δημήτρη Κοκολάκη να κάνει πάρτι κάτω από τα δύο καλάθια, έχοντας εκτός των άλλων 21 πόντους. Προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης και βοηθός ο Χρήστος Ιορδανίδης....

Εν πάσει περιπτώσει, πάμε στα "φρέσκα κουλούρια", στο ματς, που θα γίνει την Πέμπτη και που θα κριθεί το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια των ημιτελικών. Οι πολλοί έχουν φαβορί την Γαλλία και οι λόγοι, που το κάνουν, δεν είναι αδικαιολόγητοι. Είναι, όμως, πως βλέπει ο καθένας το μπάσκετ.

Οι τρικολόρ έχουν Πάρκερ, έχουν Μπατούμ, έχουν Νοά, έχουν Ντιαό, έχουν ποιότητα, αλλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ παίζει το σύνολο, όχι οι μονάδες. Και η Ελλάδα έχει εξαιρετικές μονάδες, όχι τόσο ισχυρές όσο της Γαλλίας, αλλά έχει να αντιπαραθέσει κι άλλα όπλα. Όπως μυαλό, τακτική, ελληνική ψυχή. Συν τοις άλλοις, τους έχουμε πάρει τον αέρα χρόνια ολόκληρα και αυτό είναι κάτι, που πιθανόν να μετρήσει.

Ο Ζούρος και τα παιδιά του είναι ήδη επιτυχημένοι. Αλλά δεν λέει κανείς όχι στην υπέρβαση, που είναι η είσοδος στην εξάδα. Η συμμετοχή, δηλαδή, στην διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν κερδίσουμε τους Γάλλους τα καταφέραμε. Αν όχι, θα δώσουμε την μάχη μας με τον ηττημένο του Σερβία-ΠΓΔΜ ή Ρωσία. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε χαμένοι. Δεν έχουμε την ποιότητα προηγούμενων χρόνων και διοργανώσεων, αλλά είμαστε κωλοπετσωμένοι. Και στην πολύ καλή μας μέρα (που δεν την έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής), μπορούμε πολλά.

Μακάρι το βράδυ της Πέμπτης να θυμηθούμε τις εμφανίσεις μας στα φιλικά. Η πρόκριση σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μακριά....

Πηγή: sday.gr