Όποιος θα υποστήριζε πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ ότι οι Σκοπιανοί θα έφταναν στην οκτάδα και οι Φιλανδοί (που μπήκαν την τελευταία στιγμή από το παράθυρο), θα έχαναν την είσοδο στις λεπτομέρειες, θα κουνούσε το κεφάλι και θα τον ρωτούσε: «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;…».

Σε καμία περίπτωση δεν συγκέντρωναν περισσότερες πιθανότητες από τη δευτεραθλήτρια κόσμου Τουρκία, τη Γερμανία, την Κροατία η ακόμη και την Ιταλία, που, όλες, πήραν πρόωρα το δρόμο της επιστροφής. Όπως και να το κάνουμε δεν είναι καλύτερες ομάδες. Απλώς ευνοήθηκαν από τις συγκυρίες.

Ας όψεται λοιπόν η …τύχη, με τον καταρτισμό των ομίλων, γιατί αν η Γερμανία, για παράδειγμα, ήταν σε άλλο όμιλο, το όνειρο του Ντιρκ Νοβίτσκι για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα παρέμενε ζωντανό. Και το κυριότερο, θα συνεχίζαμε να τον απολαμβάνουμε. Με τον πρωταθλητή του ΝΒΑ, η τελική φάση στο Κάουνας, θα είχε σίγουρα άλλη λάμψη.

Πάντως θα προτιμούσα (και φαντάζομαι πολλοί ακόμη) τη Φιλανδία στην προημιτελική φάση, που έδειχνε να διασκεδάζει το κάθε παιχνίδι της και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Φυσικά αν προκρινόταν, θα ήταν εύκολη λεία για την Ισπανία, αλλά επειδή θα αποτελούσε εύσημο για τους Σκανδιναβούς να παίξουν απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης, θα βλέπαμε ένα ελεύθερο μπάσκετ με μεγάλο σκορ.

Ενώ τώρα, θα δούμε τη Σλοβενία με σαφώς πιο ποιοτικούς παίκτες, να συγκρατούνται από τα χαλινάρια του Μάλκοβιτς. Να προσπαθεί ο «Μπόζα» να χαλάσει το παιχνίδι των Ισπανών και να καυχιέται –αν και χαμένος στο τέλος- ότι κατέβασε την παραγωγικότητα της ομάδας του Σκαριόλο. Επιτυχία του που κράτησε τη Φιλανδία στους 60 πόντους… Πάντως, με τέτοιο ρόστερ, η Ομοσπονδία της Σλοβενίας δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερη επιλογή με την ανάθεση της ομάδας στον Μάλκοβιτς. Ας πρόσεχαν…

Ρωσία - Σερβία και Ελλάδα - Γαλλία, είναι τα ζευγάρια που πάνω τους πέφτουν οι προβολείς την Πέμπτη. Είναι οι προημιτελικοί με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί για την Ισπανία και τη Λιθουανία, η πρόκριση θεωρείται διαδικαστική υπόθεση, με αντιπάλους τη Σλοβενία και τα Σκόπια, αντίστοιχα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα χαλάσει το «καρέ» από τον όμιλο της σφαγής, που άφησε έξω από το χορό τη Γερμανία και την Τουρκία.

Όμως από τον «εύκολο» όμιλο, η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση σε κομβικά σημεία των Ευρωμπάσκετ. Αν και για την φετινή ελληνική ομάδα θα υπάρχει και μία δεύτερη ευκαιρία στο 5-8, αφού παραμένει πρωταρχικός στόχος της το πλασάρισμα στην εξάδα, που δίνει τη συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά. Συνεπώς, περισσότερο άγχος θα έχουν την Πέμπτη οι «πουρκουάδες», όπως αποκαλούσε τους Γάλλους ο Γιάννης Ιωαννίδης, παρά οι παίκτες του Ηλία Ζούρου.

Πίεση η ελληνική ομάδα θα νιώσει, αν χάσει την Πέμπτη και θα είναι υποχρεωμένη το μεσημέρι της Παρασκευής να αντιμετωπίσει τον ηττημένο της συνάντησης Ρωσίας - Σερβίας. Το καλύτερο σενάριο για μας αλλά και για τους Σέρβους, θα ήταν να νικούσαν χθες τα Σκόπια τη Ρωσία, να έπαιζαν την Πέμπτη με τον «Ντούντα» και να έστελνε (στην περίπτωση ελληνικής ήττας από τους Γάλλους) τους Σκοπιανούς απέναντί μας στο πιο κρίσιμο ματς για τη συμμετοχή στο προοπλυμπιακό.

Όμως το τρίποντο του Μόνια στην εκπνοή, άφησε ανεκπλήρωτη την επιθυμία της Σερβίας που προτιμούσε για αντίπαλο τα Σκόπια, παρά τη Ρωσία, αλλά και την ευκαιρία για ρεβάνς της Ελλάδας στο «στραβοπάτημα» της πρώτης φάσης στο Αλίτους.

Πηγή: sentragoal.gr