Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού στην εφημερίδα "Record":

Γνωρίζετε ότι έχετε προσφέρει χαρά στον ελληνικό λαό;

«Συνειδητοποιώ ότι μία ισχυρή Εθνική ομάδα έδωσε χαρά στον ελληνικό λαό. Μετά το παιχνίδι με την Κροατία πιστεύαμε ότι δώσαμε ένα αντίδοτο στην κρίση. Αισθανθήκαμε όλοι πολύ περήφανοι που βοηθήσαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου με την παρουσία μας στην τελική φάση μίας ακόμα διοργάνωσης. Επίσης, θέλαμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο που έχει πολλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα».

Η Ελλάδα τελείωσε τα προκριματικά χωρίς να χάσει. Όταν αναλάβατε την ομάδα πιστεύατε πως θα είχατε αυτό το αποτέλεσμα;

«Αν με ρωτάς για τα 16 παιχνίδια (10 επίσημα και 6 φιλικά) που έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό, αυτό πιστεύω πως δύσκολα θα επαναληφθεί. Αν με ρωτάς αν ήθελα να βοηθήσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε σου λέω ναι. Ήταν βαριά η κληρονομία, λόγω της παρουσίας που είχε πριν από εμένα ο Ότο Ρεχάγκελ στην ομάδα. Μιλάμε για μία ολόκληρη γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή είναι άμεση ανάγκη να ανανεωθεί και να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το μέλλον, που θα δώσει συνέχει στις επιτυχίες της προηγούμενης γενιάς. Είχα το πλεονέκτημα να γνωρίζω μόνο ίοχι μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον τρόπο που σκέφτονται οι Έλληνες οπαδοί. Περίμενα κάποια δυσκολία, αλλά η δουλειά του προπονητή στην Εθνική δεν έχει καμία σχέση με εκείνη σε έναν σύλλογο. Το πλάνο μου, το υπέβαλα πριν από έναν χρόνο, εγκρίθηκε από την ΕΠΟ, αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν αρκετό καιρό για να υλοποιηθούν».

Έχει σχέση με το οικονομικό η συγκεκριμένη καθυστέρηση του πλάνου σας;

«Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει σχέση με τις αποδοχές μου, αλλά με την οργάνωση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα σχεδιασμού που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα. Είναι ένα πλάνο που βρίσκεται στο ξεκίνημά του».

Αυτή η γενιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών μοιάζει με εκείνη του Euro 2004. Περνάτε περισσότερο χρόνο στο γραφείο ή στο γήπεδο;

«Την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα την Εθνική Ελλάδας αναρωτήθηκα: “Που θα πάω;”. Το πρώτο παιχνίδι (σ.σ.: με τη Σερβία στις 11/08/10) ήταν το κίνητρό μου, αλλά γρήγορα κατάλαβα πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για εμένα. Ήμουν στο στάδιο που ακόμα μάθαινα τον τρόπο εργασίας σε μία Εθνική. Σε δεύτερη φάση προσπάθησα να παρουσιάσω τα δικά μου δεδομένα στην ΕΠΟ. Διαπίστωσα πως δεν υπάρχει καλή οργάνωση. Οι παίκτες μου ζητούσαν να πάνε για καφέ με τα αυτοκίνητά τους, αλλά εγώ τους απάντησα αρνητικά και τους είπα πως αυτοί είναι οι κανόνες μου. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν καλά τα πράγματα και σκέφτηκα διάφορους τρόπους για να οργανώσω από την αρχή την ομάδα. Οι παίκτες της Εθνικής δεν είναι δικοί μου. Μερικοί έρχονται από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι είχα δύο επιλογές: είτε να επιτρέψω σε όλους να πάνε στο ξενοδοχείο και να έρθουν οι φίλοι τους ή να τους αφήσω να φύγουν. Πλέον τους αφήνω ελεύθερους μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Θέλω να σκέφτονται τον αγώνα και να μην έχουν αλλού το μυαλό τους».

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στην τελική φάση του Euro 2012. Έχετε πει πως δεν θα τραγουδήσετε τον ύμνο καμίας από τις δύο χώρες…

«Θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε την Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά στον τελικό. Από σεβασμό προς την Ελλάδα δεν θα τραγουδήσω τον ύμνο της πατρίδας μου, αλλά ούτε και τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Μετά το παιχνίδι ελπίζω να έχει νικήσει η Ελλάδα!».