"Πλέον δεν μπορούμε να μην κάνουμε εξυγίανση. Είναι ανάγκη"... Μέσα σε λίγες λέξεις ο Θόδωρος Ζαγοράκης ανακοίνωσε πιο "φωναχτά" από ποτέ το τέλος της εποχή των "παχιών αγελάδων" στον ΠΑΟΚ και την "υποχρέωση" ο ασπρόμαυρος σύλλογος να προσαρμοστεί στα δεδομένα της "Ελλάδας του μνημονίου". Η αλήθεια είναι ότι, συνολικά στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο στα γραφεία της Τούμπας, χρειάστηκαν δύο περίπου χρόνια προκειμένου να αντιληφθούν σε όλο το εύρος μέχρι που φθάνει το πάπλωμα για τον "Δικέφαλο".

Η ανταγωνιστική ομάδα που είχε στηθεί από το 2008-και μετά από πολλά χρόνια-με την πορεία πρωταθλητισμού τη σεζόν 2009-2010 και τις μαγικές βραδιές στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2010, έριχνε... χρυσόσκονη στα "ασπρόμαυρα" μάτια που δεν μπορούσαν να δουν το αυτονόητο. Ότι τα γούστα... κόστιζαν παραπάνω απ' όσο μπορούσε να αντέξει η τσέπη του απλού ΠΑΟΚτσή οπαδού-επενδυτή.

Από το τέλος της περασμένης σεζόν, ουσιαστικά, άρχισε να ζυμώνεται στο μυαλό του Θόδωρου Ζαγοράκη και των συνεργατών του η ιδέα ότι ο νέος ΠΑΟΚ πρέπει να στηθεί σε εντελώς διαφορετική λογική και σε άλλες βάσεις σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε την εποχή του Σάντος. Από το "θέλω τρεις παίκτες του ενός εκατομμυρίου, ένα σε κάθε γραμμή, για να συνεχιστεί η πορεία ανόδου της ομάδας" του Πορτογάλου στο τέλος της περιόδου 09-10, που ουσιαστικά αποτέλεσε και το λόγο της αποχώρησής του από την ομάδα, ο ΠΑΟΚ έφθασε για πρώτη φορά από τη μέρα που ανέλαβε ο Ζαγοράκης τα ηνία, να κοιτά προς τα κάτω, στα τμήματα υποδομής.

Το γεγονός ότι, μέσα στην παραζάλη του πρωταθλητισμού, ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας είχαν το καθαρό μυαλό και την πρόνοια να ρίξουν βάρος και χρήματα στη δημιουργία αθλητικού κέντρου και στην αναβάθμιση της λειτουργίας των Ακαδημιών, ήταν ό,τι πιο ποδοσφαιρικά υγιές έχουν κάνει μέχρι σήμερα στον ΠΑΟΚ. Και επειδή τότε πραγματικά έσπειραν πραγματικά, τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουν και τους καρπούς με την βοήθεια του σπεσιαλίστα του είδους, Λάσλο Μπόλονι.

Οι λογαριασμοί του παρελθόντος που πρέπει να κλείσουν

Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό για να μπει ο ΠΑΟΚ στη νέα εποχή. Χρειάζεται, ακόμη, να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν του. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε αποδεσμεύσεις (η αρχή έγινε με Λεονάρντο, Αρίας και... πολύ προσεχώς Σπαντάσιο), μειώσεις συμβολαίων και ενδεχομένως πώληση ή πωλήσεις παικτών. Το "ενδεχομένως" έχει να κάνει με το μπατζετ που, όπως είπε ο Θόδωρος Ζαγοράκης, θα ανκοινωθεί στις αρχές Γενάρη. Βλέπετε, η UEFA δεν αφήνει περιθώρια για αποκλίσεις, ούτε κατ' ελάχιστο, στους υπολογισμούς όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Μοιραία, λοιπόν, η υπόθεση... νέος ΠΑΟΚ περνά μέσα από τα αποδυτήρια και τις συζητήσεις που θα γίνουν με παίκτες είτε για λύση συνεργασίας, είτε για μείωση των αποδοχών τους. Το βάρος, μοιραία, πέφτει στον Ζήση Βρύζα, ο οποίος, ως πρωταγωνιστής στις διαπραγματεύσεις την εποχή που στηνόταν η τωρινή ομάδα του ΠΑΟΚ, καλείται να πάρει τον ίδιο ρόλο και τώρα που το κεφάλαιο κλείνει. Μαζί του καλείται να περάσει την πιο δύσκολη μέχρι σήμερα δοκιμασία του και ο Παντελής Κωνσταντινίδης, ο οποίος, και αυτός, έχει "χρεωθεί" παίκτες μέσα στην ομάδα.

Θα ήταν παράλογο να πούμε, βέβαια, ότι από όλη αυτή τη διαδικασία θα απέχει ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Μπορεί στη συνέντευξη Τύπου να δήλωσε κατ' επανάληψη ότι "ως διοίκηση δώσαμε συγκεκριμένο μπάτζετ στον Βρύζα και τον Κωνσταντινίδη", αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ερήμην του. Ειδικά, σε περίπτωση που έρθει πρόταση για πώληση ποδοσφαιριστή. Τότε θα χρειαστεί απόφαση διοικητικού συμβουλίου, αφού δεν είναι δυνατό ένας-δύο άνθρωποι μόνο να χρεωθούν μία τόσο σημαντική απόφαση.

Το εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο και ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας και ο Κωνσταντινίδης το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΠΑΕ μίλησε πολύ επιδερμικά για τα θέματα των παικτών στη συνέντευξη Τύπου. Γνωρίζει ότι είναι πιο ευαίσθητα απ' οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή μέσα στην ομάδα και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί από τη διοίκηση.Ειδήμονας, σαφώς, δεν είμαι για να τους συμβουλεύσω, αλλά από τη μικρή μου εμπειρία στα του ΠΑΟΚ έχω καταλάβει ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις μόνο η απόλυτη ειλικρίνεια και η ωμή αλήθεια βοηθάνε.

Πηγή: sport24.gr