Facebook Pixel Φιάλη οξυγόνου
| 2011-12-31 11:44:00

Φιάλη οξυγόνου

Φιάλη οξυγόνου

Ο κριτικός σχολιασµός του αθλητικού 2011, τώρα που έπεσε η αυλαία, οδηγεί σε δύο άξονες ή αν θέλετε όψεις του νοµίσµατος εκ διαµέτρου αντίθετες σηµειολογικά και εν τη πράξει των γενοµένων. Γράφει ο Πέτρος Λινάρδος.

Ο ένας άξονας – ας αρχίσουµε από τα δυσάρεστα – στοιχειοθετείται από πλείστες όσες παρενέργειες, βασικά στον χώρο του δηµοφιλέστατου αθλήµατος. Πολλά εξαγγέλθηκαν, λιγότερα έγιναν και το πρόβληµα κατ’ ουσίαν των στηµένων αγώνων και άλλων λαµπρών επιδόσεων από γνωστά-άγνωστα λαµόγια, παραµένει βαθιά ριζωµένο στο αθλητικό υπέδαφος. Οι λιγότερο απαιτητικοί – ίσως γιατί έχουν επαρκή γνώση της ασυδοσίας που επικρατεί χρόνια και χρόνια στον χώρο του «εµπορικού αθλητισµού» – θα αρκεσθούν στο ότι έγινε κάποια αρχή. Αυτή είναι δυστυχώς η κορυφή του παγόβουνου και παραµένει το ερώτηµα τι θα γίνει και τι θα συνεχιστεί στη νέα χρονιά.

***

ΟΣΟΙ παρακολούθησαν – µε ηχηρή και απαράδεκτη την απουσία των ποδοσφαιρικών παραγόντων σε όλη την κλίµακα, σε αντίθεση µε την παρουσία των εκπροσώπων της Πολιτείας και του ΟΠΑΠ – τα όσα ειπώθηκαν, από διάφορες πλευρές, στο συνέδριο των ελλήνων και κυπρίων αθλητικών συντακτών έφριξαν µε όσα ειπώθηκαν µε την εντυπωσιακή συνδροµή του καναδού συγγραφέα και ερευνητή Ντέκλαν Χιλ, για την παγκόσµια λερναία ύδρα του στοιχήµατος. Και το ιδιαίτερα απειλητικό για την Ελλάδα είναι ότι οι αδηφάγοι διεθνείς εκµεταλλευτές του πόθου για οικονοµικό όφελος των απανταχού της Γης αφελών έχουν συµπεριλάβει στο µενού της ακατάσχετης και εγκληµατικής µεθοδολογίας τους και ελληνικές οµάδες των µικρών ποδοσφαιρικών κατηγοριών! ∆εν απαιτείται σπατάλη φαιάς ουσίας για το τι θα συµβεί ως κοινωνικό πλήγµα όταν πέσουν στα δίχτυα της παγκόσµιας απάτης όλοι όσοι ασχολούνται µε το «ταπεινό» αλλά κερδοφόρο για τη διεθνή ποδοσφαιρική µαφία µε τις χαµηλές κατηγορίες.

***

ΥΠΑΡΧΕΙ όµως και ο άλλος άξονας που αναµετρείται – µε επιτυχία και ελπίδα – µε τον προηγούµενο. Είναι αυτός της διάκρισης σε διεθνές επίπεδο ατόµων και οµάδων. ∆εν θα σταθούµε σε αθλήτριες και αθλητές ώριµης ηλικίας καθώς και σε οµάδες για τις οποίες έχουν γνώση, έντονη ή περιορισµένη κατά περίπτωση, οι φίλαθλοι που είναι κοντά στα αθλήµατα είτε µέσω του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου. Βέβαια επικρατεί η ανισοµερής – συχνά προκλητική – προβολή και ο σχολιασµός, µε κριτήριο τη στάθµη αναγνωσιµότητας και τηλεθέασης, ακόµη και ακουστικής. Θα σταθούµε σε µια πηγή οξυγόνωσης και ενθάρρυνσης πολλαπλάσιας αξίας σήµερα µέσα στο κράτος του ζόφου της ζωής µας.

***

Η ΑΝΑΦΟΡΑ αφορά τη νιότη, εφήβων, νεανίδων και πιο µικρής ηλικίας που βγαίνοντας από τα σύνορα δίνουν το στίγµα µιας αξιοπρόσεκτης δυναµικής, µέσω του ελληνικού αθλητισµού. Αδροµερής η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων των οµοσπονδιών, καθώς και οι αριθµοί είναι χρήσιµοι, αρκεί να ερµηνεύονται σωστά και να µη χρησιµοποιούνται ως άλλοθι ή για παραπλάνηση. Σε ατοµικό και οµαδικό επίπεδο η συγκοµιδή διακρίσεων φτάνει στα τριάντα µετάλλια – κυρίως σε ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα – από τα οποία 5-6 χρυσά. Επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξης αλλά και πρακτικής αξίας να προστεθούν οι επιτυχίες αθληµάτων που είναι εκτός του ολυµπιακού προγράµµατος µε εικοσάδα µεταλλίων, µε επικεφαλής την άγνωστη, στο πλατύ κοινό, τεχνική κολύµβηση, αλλά και το θαλάσσιο σκι, το καράτε κ.ά.

***

Η ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ και το ένα κάποιο χαµόγελο, αλλά και το ερώτηµα ποια θα είναι η µέριµνα για την περαιτέρω πορεία τους για αθλητές και αθλήτριες όπως οι ∆. Χονδροκούκης (στίβος), Π. Σαµιλίδου (κολύµβηση), Αθ. Φακίδου (ιστιοπλοΐα), Μ. Πρεβολαράκη (πάλη), Μ. Σάκκερη, Μ. Καλοβελώνη (αντισφαίριση), Α. Πιπεράκη και Α. Γκουτούλα (τάε κβον ντο), Κ. Βουρνά (κολύµβηση), Η. Κρανιά και Κ. Τζανέτη (τεχνική κολύµβηση) και άλλες και άλλους. Φυσικά και σε οµαδικό επίπεδο, π.χ. τις εθνικές οµάδες νεανίδων στην υδατοσφαίριση και στο τάε κβον ντο. (Υπενθυµίζουµε τον ενδεικτικό και όχι απολογιστικό χαρακτήρα των αναφορών σε ονόµατα).

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags