Facebook Pixel Τρώει, αναπνέει και πίνει... ποδόσφαιρο
| 2012-02-25 22:05:00

Τρώει, αναπνέει και πίνει... ποδόσφαιρο

Τρώει, αναπνέει και πίνει... ποδόσφαιρο

«Τρώμε ποδόσφαιρο. Αναπνέουμε ποδόσφαιρο. Πίνουμε ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και γεννήθηκα ποδοσφαιριστής», ήταν η εξήγηση που είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες ο Εντινσον Καβάνι για τους καλούς παίκτες που «παράγει» η Ουρουγουάη. Αλλωστε, τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο...

Γεννήθηκε την ημέρα των ερωτευμένων (14/2/1987) στο Σάλτο, μια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Αργεντινή και στην οποία 22 μέρες νωρίτερα είχε γεννηθεί ένας ακόμα μετέπειτα σταρ του ποδοσφαίρου, ο Λουίς Σουάρεζ. Βέβαια δεν συναντήθηκαν ποτέ στην ίδια ομάδα, αφού ο Καβάνι έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική ομάδα του Σάλτο, ενώ ο Σουάρεζ είχε βρεθεί ήδη στη Νασιονάλ. Ο πατέρας του Καβάνι, Λουίς Γκρίνγκο, πρώην ποδοσφαιριστής και αυτός, ήταν εκείνος που τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τη «στρογγυλή θεά», εκείνος που του είπε το πρώτο «όχι» όταν τον ζήτησε η Ντανούμπιο σε ηλικία 12 ετών, εκείνος που του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για μια μεγάλη καριέρα.

Τελικά, μετακόμισε στις ακαδημίες της Ντανούμπιο στα 15 του χρόνια και ενώ την ίδια περίοδο (2002) ο μεγαλύτερος αδελφός του (από διαφορετικό πατέρα) Βάλτερ Γκουγκλιεμόνε (34 χρόνων σήμερα) αγωνιζόταν στη Νασιονάλ!

Τα εφηβικά χρόνια του Καβάνι ήταν δύσκολα, κάτι που είχε δηλώσει η μητέρα του, Μπέρτα Γκόμεζ. Χρήματα δεν υπήρχαν, παρ' όλα αυτά μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους και να τα φέρουν βόλτα. Ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα έκανε τη σεζόν 2005-2006 και, έχοντας πετύχει 7 γκολ σε 15 ματς, ήταν ενεργό μέλος στο πρωτάθλημα που κατέκτησε εκείνη τη χρονιά η Ντανούμπιο. Την αμέσως επόμενη χρονιά είχε 5 γκολ σε 15 παιχνίδια, αλλά το μεγάλο του ξεπέταγμα θα γίνει στο U-20 της Νοτίου Αμερικής στα γήπεδα της Παραγουάης.

Η Ουρουγουάη μπορεί να κατέκτησε την 3η θέση, αλλά εκείνος ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ. Αυτός και ο Αλεξάντρε Πάτο ήταν τα αστέρια που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Η Ρεάλ, η Γιουβέντους και η Μίλαν έσπευσαν να τον αποκτήσουν, αλλά εκείνος ήθελε να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του περιπλάνηση από τα χαμηλά. Από τα... πάτρια εδάφη του παππού του, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στο Μαρανέλο της Ιταλίας, ενώ είχε εργαστεί επί σειρά ετών στη Σικελία. Τον επόμενο σταθμό του Καβάνι.

Στις 29 Ιανουαρίου 2007 υπέγραψε στην Παλέρμο και στις 11 Μαρτίου έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο. Πέρασε αλλαγή στο 55' με το σκορ στο 0-1 και με γκολ αλά... Φαν Μπάστεν (όπως στον τελικό του Euro '88) έδωσε τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στη Φιορεντίνα. Τα τρία επόμενα χρόνια ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην Παλέρμο έχοντας πετύχει 35 γκολ σε 101 ματς!

Ο «ταυρομάχος» (όπως είναι το παρατσούκλι του) μπορεί να ανανέωσε για τέσσερα χρόνια το συμβόλαιό του με την Παλέρμο τον Απρίλιο του 2010, αλλά οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ανάγκασαν τη Νάπολι να δαπανήσει 12 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην πρώτη του, κιόλας, χρονιά κατάφερε να σπάσει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του αείμνηστου Αντόνιο Βόγιακ (22 γκολ το 1933) στη Νάπολι σημειώνοντας 26 γκολ σε μία σεζόν.

Μια από τα... ίδια και φέτος, αφού μετράει ήδη 15 τέρματα σε 31 αναμετρήσεις. Με τελευταία εξαιρετική εμφάνιση αυτή της περασμένης Τρίτης στο 3-1 της Νάπολι επί της Τσέλσι μ' ένα γκολ και μία ασίστ.

Οικογένεια
Γάμος στα 20, πατέρας στα 24!

Τη γυναίκα της ζωής του τη γνώρισε σε μικρή ηλικία! Μάλιστα ο τρόπος που την προσέγγισε ήταν τελείως διαφορετικός, αφού άρχισε να... της βγάζει τη γλώσσα και να την κοροϊδεύει: «Με τέτοια αντίδραση αν ενδιαφέρεται θα μου μιλήσει», είχε πει. Και έτσι έγινε. Στις 6 Ιουνίου 2007 παντρεύτηκε τη Μαρία Σολεδάδ και πέρυσι τον Μάρτιο έγινε πατέρας του... Καβάνι Τζούνιορ. Πρόκειται για υπόδειγμα οικογενειάρχη, θρήσκο, που καθημερινά διαβάζει τη Βίβλο.

Στο Παλέρμο
Γλίτωσε από τις σφαίρες της μαφίας

Ο μοναδικός λόγος που τον έβαζε σε δεύτερες σκέψεις η μετακόμιση του στη Σικελία ήταν η αναζήτηση που έκανε στο Ιντερνετ. Η λέξη «μαφία» έπεφτε συνεχώς μπροστά του, γεγονός που τον είχε ανησυχήσει αρκετά. Και λίγο έλειψε να επιβεβαιωθούν οι φόβοι του, αφού βρέθηκε κοντά στο να πέσει θύμα της... μαφίας την εποχή που αγωνιζόταν στην Παλέρμο. Ηταν παρών σε ανταλλαγή πυροβολισμών, αλλά μπόρεσε να... ξεφύγει χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Καβανι-μάνια
Παντού «παίζει» το όνομά του

Η... «Καβανι-μάνια» στη Νάπολι αποτυπώνεται στο έπακρο! Για χάρη του, ο Ιταλός τραγουδιστής Αλμπέρτο Κάτσια έχει βγάλει στην κυκλοφορία τραγούδι με τον τίτλο «Φόρτσα Καβάνι Αλέ», μια πιτσαρία στο κέντρο της πόλης σερβίρει πιάτο με το... όνομά του, ενώ κυκλοφορούν και μπισκότα, στη συσκευασία των οποίων υπάρχει η φωτογραφία του Ουρουγουανού στράικερ. Εκείνος δηλώνει ότι ο Μπατιστούτα της... Φιορεντίνα ήταν ο λόγος που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags