Ηταν 21 Ιανουαρίου, σχεδόν δύο μήνες πίσω, όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε τελευταία φορά στη έδρα του τον (ελλιπέστατο εκείνο το απόγευμα) Πανιώνιο. Εκτοτε έχει αποκλειστεί μέσα στον φυσικό χώρο του από το Κύπελλο Ελλάδας, με την ήττα στην παράταση από τον Ατρόμητο, και στο Europa League, παρά την ισοπαλία στο «Φρίουλι», με το άδικο αλλά αληθινό 3-0 από την Ουντινέζε. Στο ίδιο διάστημα, στο πρωτάθλημα, έχασε από τον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης, λόγω κακής προσέγγισης του αγώνα, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε καν τον Αρη, παρότι η ισοπαλία σ’ εκείνο το ματς είναι μαγική εικόνα.
Ο Λάσλο Μπόλονι μίλησε για τους λόγους που ο ίδιος πιστεύει ότι δεν επιτρέπουν στην ομάδα να κερδίσει εντός έδρας αγώνες. Η αλήθεια όμως είναι πως στα διοικητικά κλιμάκια δεν πιστεύουν το ίδιο. Το θέμα είναι κάπως σύνθετο και σίγουρα ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει στο μυαλό του κάτι το οποίο οι διοικητικοί δεν θεωρούν σωστό. Σε τέτοιες περιπτώσεις άπαντες δικαιώνονται εκ του αποτελέσματος.
Διαφορετική προσέγγιση
Ο Ρουμάνος φαίνεται να λειτουργεί με γνώμονα το πώς θα έχει πιο πολλούς ενεργούς ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Μάλλον θεωρεί δεδομένη την παρουσία της ομάδας του σε αυτά, παρότι έχει τέσσερα στα έξι εκτός έδρας παιχνίδια και πέντε στα έξι με ομάδες που έχουν υψηλό κίνητρο – και πιθανότατα θα έχουν μέχρι το τέλος της σεζόν.
Ουσιαστικά η περίπτωση η οποία αντανακλά ξεκάθαρα το γεγονός πως ο Μπόλονι ασχολείται περισσότερο με τα πλέι οφ είναι αυτή του Φρεντρίκ Νιμανί. Ο Γάλλος επιθετικός δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό και για να τον αποκτήσει ο Μπόλονι έχει παραμερίσει τον Γιώργο Γεωργιάδη από το αρχικό σχήμα. Στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως αυτή η επιλογή είναι μάλλον τραβηγμένη. Αφενός επειδή ο Γεωργιάδης αποτελεί επένδυση για το μέλλον, και μάλιστα έχει και κάποιες ελπίδες συμμετοχής στην αποστολή της Εθνικής που θα ταξιδέψει στο Euro 2012, αφετέρου διότι θεωρούν ότι, αν είναι να υπάρξει κάποιο ρίσκο στη φάση που βρίσκεται η ομάδα, γιατί αυτό να γίνει με τον Νιμανί και όχι με τον Πόποβιτς.
Είναι προφανές ότι τόσο η ΠΑΕ όσο και ο Μπόλονι επιδιώκουν ουσιαστικά να δουλέψουν για το μέλλον. Διαφάνηκε όμως μια διαφορά προσέγγισης του πώς μπορεί να συμβεί αυτό.
«Ανοιχτός» μέχρι… αφέλειας
Από κει και πέρα, υπάρχει μία αγωνιστική λογική στα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια, που παρουσιάζει μεγάλα σημάδια αφέλειας. Το περασμένο Σάββατο αρκούσαν τρία λάθη στη μεσαία γραμμή για να δεχτεί η ομάδα ισάριθμα γκολ σε 17 λεπτά, αποδεικνύοντας το τραγικό επίπεδο συνοχής της ομάδας, με αποστάσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται.
Ο ΠΑΟΚ γενικά παρουσιάζεται υπερβολικά «ανοιχτός» στα εντός έδρας παιχνίδια και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει λιγότερα ρίσκα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα εκτός έδρας ματς, όπου η ομάδα είναι πιο προσεκτική, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο θετικά.
Τελευταίο γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας ήταν στα Γιάννενα στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, όταν ήρθε ισόπαλος με τον ΠΑΣ αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».
Εκτοτε η ομάδα του Μπόλονι δεν έχει δεχτεί γκολ στις εξορμήσεις της σε Καυτανζόγλειο, ΟΑΚΑ (δις), «Γεντί Κουλέ», Ξάνθη και βέβαια στο «Φρίουλι» εναντίον της Ουντινέζε. Στο ίδιο διάστημα στην Τούμπα έχει δεχτεί 13 γκολ, αν προστεθούν αυτά με Ατρόμητο στο Κύπελλο και Ουντινέζε στον επαναληπτικό!
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και στα εντός έδρας παιχνίδια είναι ξεκάθαρο πως ο ΠΑΟΚ προσφέρει… δώρα μέσα από το στήσιμο που έχει στον αγωνιστικό χώρο.
Απαιτείται κοινή στρατηγική
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης, Μπόλονι και Παντελής Κωνσταντινίδης είχαν μία μικρή συνομιλία η οποία δεν ξεκαθάρισε ωστόσο πώς πρέπει να συμπορευτούν οι δύο τάσεις αυτή τη στιγμή. Από τη μία, ο Ρουμάνος πρέπει να συμμαζέψει την ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια, από την άλλη ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει ώστε να εφαρμοστεί κοινή στρατηγική.
Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για το αγωνιστικό τμήμα μια ομαλή συνεργασία προπονητή - τεχνικού διευθυντή είναι το άλφα και το ωμέγα. Και διάθεση να κατανοήσει ο καθένας τις σκέψεις του άλλου υπάρχει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά φέτος που μέσα από μια κουβέντα θα βρεθεί και η λύση.
Πηγή: Εξέδρα