Facebook Pixel Με το φτωχό μου το μυαλό... λέω εγώ
| 2012-03-20 19:31:00

Με το φτωχό μου το μυαλό... λέω εγώ

Με το φτωχό μου το μυαλό... λέω εγώ

«Ο κόσμος εξοργισμένος από αυτό που του συμβαίνει είναι φυσικό να βγάζει την οργή του στο γήπεδο με πράξεις βίας». Μέχρι και μισή χιλιάδα φορές θα έχει γραφτεί το κλισέ. Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος.

Προσέξτε όμως.Οχι όλος ο κόσμος. Για παράδειγμα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι εξοργισμένος από την ανέχεια και κάνει επεισόδια, αλλά ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν έχει υποστεί μειώσεις και κάθεται ήσυχος. Επίσης το ΔΝΤ έχει βάλει χαράτσι στον κόσμο του χάντμπολ και ειδικά στους φίλους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ γι’ αυτό και πέρυσι κι εφέτος με το που βρίσκονται στον τελικό πλακώνονται. Αντίθετα η πλουτοκρατία του Αθηναϊκού και του Φίλιππου Βέροιας τη βγάζει αραχτή. Αλλά εκτός του ότι τα μέτρα έχουν αγγίξει τον κόσμο σε μερικά σπορ όπως το χάντμπολ και το μπάσκετ των γυναικών πάνε και ανά θύρες. Στο πέταλο των οργανωμένων του Παναθηναϊκού που κάθονται οι άνεργοι και στην 29 που μπήκαν οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων γινόταν της παλαβής. Απέναντι που καθόντουσαν οι φίλοι της τρόικα ήταν ησυχία.

Ευτυχώς που η Αστυνομία έκανε ένα μήνα συναντήσεις με τη Σούπερ Λίγκα, διαφορετικά μπορεί να είχαμε και επεισόδια. Και ευτυχώς που έδρασε τόσο επιτυχημένα, αλλιώς μπορεί να είχαμε και θύματα. Και με το φτωχό μου το μυαλό να ρωτήσω κάτι; Ετσι ακριβώς το είχαν προσχεδιάσει στην Αστυνομία ή ξέφυγε λίγο;

Οτι το ματς δεν αναβλήθηκε, το καταλαβαίνω. Αλλη επικινδυνότητα είχε το κλασικό ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων ΑΕΚ - ΟΦΗ που θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών και όλοι οι χούλιγκαν θα ήταν απ’ έξω και άλλη το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό που οι 40 χιλιάδες που θα ήταν μέσα δημιουργούσαν λιγότερους κινδύνους. Την επόμενη φορά όταν γίνει στο Παγκρήτιο να προσέξουν το Εργοτέλης - Skoda Ξάνθης, το γνωστό και σαν «ματς της κόλασης».

Μια αποκάλυψη. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από τις αδικίες σε βάρος του Παναθηναϊκού και όχι μόνο από το περσινό ματς στο ΟΑΚΑ και το ματς της Ριζούπολης, αλλά από το ματς που ο Τάσαρος σήκωσε στον αέρα τον Στράτο Αποστολάκη. Βέβαια το ματς είχε γίνει το 1990, αλλά τι το ’90, τι το ‘2003 που είχε γίνει το ματς της Ριζούπολης; Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Και το πόσο καιρό παίρνει στον κόσμο του Παναθηναϊκού να οργιστεί φαίνεται και από το πόσοι πλακωνόντουσαν με την Αστυνομία. Από τους 40 χιλιάδες οργισμένους εκτός εαυτού οπαδούς του Παναθηναϊκού πλακωνόντουσαν οι 200. Από τους υπόλοιπους 39.800 άλλοι λέγανε «γαμώτο», άλλοι κάνανε γκριμάτσες και οι περισσότεροι κρατάγανε την οργή τους για ένα μελλοντικό ξέσπασμα μετά από μια δεκαετία.

Ενα ερώτημα επίσης είναι το πώς περάσανε οι μολότοφ και οι τύποι με τα κράνη μέσα στο γήπεδο και δεν τα βρήκαν στους ελέγχους στις πόρτες. Η απλοϊκή άποψη ότι αυτοί που μπήκαν με το ντου είχανε μολότοφ και φοράγανε κράνη είναι για τα παιδάκια. Ολοι ξέρουμε ότι στα ντου η σωματική έρευνα συνεχίζεται «Πίσω, ρε π...στη» φωνάζει στην πόρτα ο αστυφύλακας την ώρα που του ορμάει ο αντιεξουσιαστής και μετά συμπληρώνει «Θα μπορούσατε να ανοίξετε το μπουφάν σας να δω αν έχετε τίποτα;». «Ουστ, ρε γουρούνι! Μήπως θα θέλατε να βγάλω το μπουφάν μου;» απαντάει ο αντιεξουσιαστής. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, άλλο το ντου και άλλη η έρευνα στις πόρτες.

Ξέφραγο αμπέλι

Προφανώς το ποδόσφαιρο δεν πέθανε. Οπως οι μαχαραγιάδες όταν πέθαιναν έπαιρναν και μερικές μαχαρανές στην πυρά για παρέα στον άλλο κόσμο και ο Παναθηναϊκός σαν κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της θα ήθελε το ποδόσφαιρο να πεθάνει μαζί του. Επίσης η διακοπή του αγώνα δεν μπορεί να προσπεραστεί σαν να μην έγινε τίποτα, επειδή έχουν γίνει 200 ματς χωρίς ανάλογα επεισόδια, όπως είπε ο Πάνος Μπιτσαξής ή στο παρελθόν έχουν γίνει χειρότερα.

Επίσης το «διακόπτεται» στην Ελλάδα είναι κάτι σχετικό. Αν ακολουθείτο η ίδια πρακτική, το ίδιο θα είχε διακοπεί ο περσινός τελικός του Κυπέλλου όταν οι χούλιγκαν της ΑΕΚ είχαν μπει μέσα και ακόμα περισσότερο το αξέχαστο ματς της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που διακόπηκε με τη φράση του παρατηρητή Γενεράλη «και τώρα τρέχουμε». Επίσης δεν είναι το ματς με τους σοβαρότερους τραυματισμούς, αφού στο παρελθόν έχουμε τον θάνατο του Μπλιώνα και τον τραυματισμό του Ξηροκώστα που τον άφησε παράλυτο σε καροτσάκι, δεν είναι το ματς με τις περισσότερες ζημιές στο γήπεδο, σε περιουσίες πολιτών ή σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς αφού στο ματς ήταν μόνο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Το ματς του ΟΑΚΑ δείχνει ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων κάνει κουμάντο στη ζωή μας.

Μια σημαντική εικόνα είναι στο τέλος του ματς όταν τέσσερα γυφτάκια (φωτό) έχουν μπει στο γήπεδο, έχουν βγάλει τα σημαιάκια του κόρνερ και παίζουν μπάλα. Περισσότερο από τα επεισόδια η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ελληνική κοινωνία είναι ένα ξέφραγο αμπέλι που με λίγο θράσος το κάθε «γυφτάκι» μπορεί να μπει μέσα και να παίξει μπάλα. Και μετά μπορεί να γράψει το σύνθημά του στον τοίχο του σπιτιού που γουστάρει, να κολλήσει το αυτοκόλλητό του στην ταμπέλα της Τροχαίας που του γυαλίζει στο μάτι, να κατέβει στο κέντρο και να σπάσει τις βιτρίνες των μαγαζιών που θέλει και να διασκεδάσει πετώντας αντικείμενα στους αστυφύλακες που στέκονται σαν μπάστακες για να τους σημαδεύει.

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags