Facebook Pixel Το σχέδιο του Ντέμη
| 2012-04-07 09:56:00

Το σχέδιο του Ντέμη

Το σχέδιο του Ντέμη

Οι βασικοί άξονες που μελετά ο Ντέμης Νικολαΐδης πριν από την επιστροφή στην ΑΕΚ. Επανασυσπείρωση του κόσμου, αξιοποίηση προσωπικοτήτων και αυστηρή στελέχωση.

Στην αρχή μπορεί να μην υπήρχε καν ως σκέψη. Οταν ο Νικολαΐδης επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο, είχε καταστήσει σαφές πως δεν είχε κανένα ενδιαφέρον επιστροφής στην ΑΕΚ. Φάνηκε όμως πως ήταν απλά προπέτασμα καπνού. Ο Νικολαΐδης μπήκε στον χορό και από τη στιγμή που το έπραξε δεν μπορεί παρά να είναι μπροστά στη διαδικασία. Εστω και με χαμηλούς τόνους, καίτοι επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες, είναι φανερό πως ο πρώην πρόεδρος ψάχνεται έντονα για τη μεγάλη επιστροφή.

Είναι προφανές πως το βασικό ζήτημα που μελετά και αναζητά λύση ο Νικολαΐδης αφορά την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος. Την εύρεση οικονομικών παραγόντων, όπως υπήρχαν στην προσπάθεια του 2004, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν για την ομάδα. Αν βρεθούν τα στηρίγματα, ο Νικολαΐδης θα προχωρήσει, ειδάλλως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αναλάβει το ρίσκο να μπει ξανά σε μια εταιρεία που «πνίγεται» από υποχρεώσεις και χρέη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως συγκροτείται γκρουπ επιχειρηματιών με πρωταγωνιστική μορφή τον Γιάννη Μπεθάνη, μέσω του οποίου επιχειρείται η συγκέντρωση 10 εκατ. ευρώ, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι επαφές του Ελληνα επιχειρηματία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό όπου διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με Κατάρ, Ρωσία και Γερμανία φανερώνουν την προσπάθεια που γίνεται για να βρεθούν τα χρήματα και να προχωρήσει η προσπάθεια της επιστροφής Νικολαΐδη στην ηγεσία της ΠΑΕ.

Η αναγκαιότητα της επανασυσπείρωσης του κόσμου της ΑΕΚ

Αναμφίβολα η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της εποχής Νικολαΐδη στην ΑΕΚ αφορούσε την ενεργοποίηση, συσπείρωση και μαζική παρουσία του κόσμου. Υπό την ηγεσία του Ντέμη η Ενωση γνώρισε ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της από άποψης συγκέντρωσης κόσμου στα παιχνίδια της ομάδας. Ακόμα και σήμερα μνημονεύονται ματς όπως αυτό με την Καλλιθέα που είχε 40.000 θεατές, τα sold out στα ματς με Μίλαν και Ολυμπιακό, η σταθερά υψηλή παρουσία των φίλων της ομάδας.

Ενδεικτικό της αποδοχής και στήριξης που είχε ο Νικολαΐδης από τον κόσμο ήταν οι αριθμοί των εισιτηρίων διαρκείας που διέθετε κάθε χρόνο. Η ΑΕΚ ξέφυγε από αριθμούς τετραψήφιων αριθμών στα εισιτήριά της και πέρασε σε μια νέα εποχή. Είχε σταθερά πάνω από 16.000 κάρτες διαρκείας ετησίως, ενώ έφτασε και στο απίστευτο νούμερο των 25.000 τη χρονιά που είχε τον μέγα Ριβάλντο και την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί από τον Νικολαΐδη αφορά τη συσπείρωση του κόσμου. Στις συζητήσεις που κάνει αυτό το διάστημα φαίνεται πως εκτιμά πως ο στόχος που θα τεθεί είναι οι 20.000. Αριθμός αναμφίβολα εξαιρετικός, καθώς αν επιτευχθεί θα δημιουργήσει μια σταθερή βάση στήριξης στην ομάδα, ενώ παράλληλα θα φέρει και σημαντικά έσοδα στο ταμείο. Ωστόσο, εκεί ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Το 2012, με την κοινωνική και οικονομική κρίση να επηρεάζει στο μάξιμουμ την ελληνική κοινωνία, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πόσοι μπορούν να ανταποκριθούν. Οπως φάνηκε από τις τελευταίες περιόδους, η ΑΕΚ μπορεί να βασίζεται σε μια σταθερή βάση 8-9.000 φίλων της, που στηρίζουν την προσπάθεια ανεξαρτήτως προσώπων, ποιότητας της ομάδας και κοινωνικών συνθηκών. Βέβαια, όταν συζητείται η ανάγκη διπλασιασμού αυτού του αριθμού, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

Η αξιοποίηση κορυφαίων προσωπικοτήτων

Είναι γεγονός πως στα μεγάλα λάθη της πρώτης περιόδου του Νικολαΐδη στην ΑΕΚ υπήρξε η αποξένωση της ομάδας από το παρελθόν της. Η προσπάθεια επανίδρυσης που επιχειρήθηκε μπορεί αρχικά να φάνταζε θετική -δεδομένου πως η Ενωση έβγαινε από τη λαίλαπα Ψωμιάδη-, αλλά σε βάθος χρόνου αποδείχθηκε καταστροφική. Ο σύλλογος έπαψε να έχει δεσμούς με το παρελθόν και σε αρκετές περιπτώσεις κινδύνεψε να αλλοιώσει το DNA του.

Τώρα φαίνεται πως ο Νικολαΐδης δείχνει σαφώς πιο ώριμος. Ξέρει πως για να συσπειρώσει τον κόσμο πρέπει να καλύψει όλη την... γκάμα των ΑΕΚτζήδων. Η προσέγγιση πριν από λίγο καιρό -με πρωτοβουλία του Μπεθάνη- με τον Στέλιο Μανωλά φαίνεται πως δείχνει την κατεύθυνσή του. Θεωρείται πολύ πιθανό μάλιστα να προταθεί η στελέχωση της ομάδας και από άλλες προσωπικότητες, όπως ο Θωμάς Μαύρος.

Αυστηρή στελέχωση της ομάδας

Το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι του πλάνου Νικολαΐδη παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι και το σχετικά πιο ασαφές. Ο δρόμος που θα ακολουθηθεί πάντως είναι ξεκάθαρος: η ΑΕΚ θα πρέπει να πάει σε ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών, να φτιάξει δικά της παιδιά που θα στελεχώσουν την ομάδα, να αξιοποιήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ που έχει στην αγορά. Αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να υπάρξουν προσεκτικές επιλογές.

Από τους υπάρχοντες στην ομάδα δεν είναι σαφές ποιοι θα συνεχίσουν. Ο Γκρέταρσον ενδεχομένως να αξιοποιηθεί σε ρόλο σκάουτερ της βορειοδυτικής Ευρώπης, ενώ για τον Κωστένογλου φέρεται πως ο Νικολαΐδης θα αποφασίσει μετά το καλοκαίρι. Η παραμονή του Σάντος στην Εθνική τον βγάζει από τις υποψηφιότητες των προπονητών, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για επιστροφή και του Ιβιτς.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags