Facebook Pixel Η Ευρώπη «μιλά» για την Ελλάδα
| 2012-04-07 11:08:00

Η Ευρώπη «μιλά» για την Ελλάδα

Η Ευρώπη «μιλά» για την Ελλάδα

Εξι Ελληνες αθλητές που αγωνίζονται στο εξωτερικό, μας μεταφέρουν τον παλμό της κρίσης.

Οι «λεγεωνάριοι» του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι μόνο οι «πρεσβευτές» της χώρας μας που τη διαφημίζουν με τις επιτυχίες τους. Είναι και οι άνθρωποι που εισπράττουν άμεσα και πρώτοι απ’ όλους τον απόηχο της κοινής γνώμης στο εξωτερικό σε σχέση με τη βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να μας μεταφέρουν κάποιοι απ’ αυτούς τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που γεννά στους ξένους το τσουνάμι της ελληνικής κρίσης. Η «Κ» έθεσε τέσσερα κοινά ερωτήματα (βλ. πινακάκι) σε έξι ξενιτεμένους του ελληνικού αθλητισμού και πήρε απαντήσεις. Στο πρώτο ερώτημα μάς είπαν:

ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ (ποδοσφαιριστής της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και από τον Ιανουάριο της Σάμσουνσπορ): «Ζούμε στο εξωτερικό αλλά έχουμε στην Ελλάδα τις οικογένειές μας, γονείς, αδέλφια, φίλους.

Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση κι ας μη τη ζούμε άμεσα. Με την ταχύτητα της πληροφορίας και την παγκοσμιοποίηση, το ίδιο καλά αντιλαμβάνονται την κατάσταση και οι ξένοι».

ΗΛΙΑΣ ΖΟΥΡΟΣ (προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ξεκίνημα της περιόδου και τώρα της Εφές Αναντολού): «Στη Λιθουανία, η αντιμετώπιση της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα συμπαθητική. Εχουν κι εκεί υψηλό ποσοστό ανεργίας και πριν από 2-3 χρόνια βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Στην Τουρκία επικρατεί ουδέτερη αντιμετώπιση. Δεν έχω αντιληφθεί ότι έχουν χαιρεκακία, αλλά δεν μας λυπούνται κιόλας».

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ (μπασκετμπολίστας της ιταλικής Σιένα): «Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της Ευρωζώνης. Και ‘‘έσπασε” πρώτος. Χιλιάδες Ιταλοί κάνουν διακοπές στη χώρα μας και αιφνιδιάστηκαν. Είχαν πολύ διαφορετική εικόνα και μάλιστα με τη σύγκριση των τιμών σε Ελλάδα και Ιταλία, είχαν την εντύπωση ότι οι Ελληνες είχαν κέρδη».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΡΑΣ (ποδοσφαιριστής της ιταλικής Τσεζένα): «Ολοι ρωτάνε και ενδιαφέρονται να μάθουν πώς τα καταφέρνει ο κόσμος σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Βλέπεις, έρχεται και στην Ιταλία η κρίση. Λογικό είναι το ποδόσφαιρο και τα προβλήματα στον χώρο να περνάνε σε δεύτερη μοίρα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ (βολεϊμπολίστας της ιταλικής Λατίνα): «Στην Ιταλία τούς φαίνεται παράλογο που η κρίση στην Ελλάδα έχει τέτοιο μέγεθος. Πιστεύουν ότι αυτοί θα καταφέρουν να ξεφύγουν χάρη στις εξαγωγές τους και σε προσεκτικές κινήσεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ (αθλητής του πιγκ πογκ στη γαλλική Ανζέ): «Συμπαίκτες, άλλα στελέχη της ομάδας, παράγοντες, φίλαθλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις και ειδικά όταν μαθαίνουν τα επεισόδια, σχηματίζουν την άποψη ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Μου λένε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και τους απαντώ ότι πολλοί συμπατριώτες μου δυσκολεύονται αφάνταστα, αλλά προσπαθούμε να σταθούμε».

Στο επόμενο, δεύτερο κοινό ερώτημα, οι έξι αθλητές μάς αποκάλυψαν:

ΓΚΕΚΑΣ: «Στη Γερμανία δεν έχουν την καλύτερη άποψη για εμάς και μας αντιμετωπίζουν ειρωνικά. Στην Τουρκία, οι συμπαίκτες μου ενδιαφέρονται ειλικρινά και μας υποστηρίζουν».

ΖΟΥΡΟΣ:«Εχω εισπράξει σεβασμό για την Ελλάδα, γιατί πιστεύουν ότι η ιστορική πορεία μιας χώρας και του λαού της, δεν κρίνεται τώρα. Ειδικά, για τους Ελληνες που είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Γης. Κάποιοι παίκτες μου είπαν ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Παραδέχονται, όμως, ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι χειρότερος από τον πραγματικό. Εχει περισσότερα θύματα κι ας μην φαίνονται».

ΖΗΣΗΣ: «Μ’ έχουν ρωτήσει δυο-τρεις φορές, τι προβλέπω ότι θα γίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα φιλολογικό ενδιαφέρον, κυρίως, από παίκτες που έχουν παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ρωτούν, όμως, γιατί ακούγονται πολλά και για την Ιταλία και υπάρχει η σκέψη ότι η Ελλάδα είναι προπομπός άσχημων καταστάσεων. Ανησυχούν για το λεγόμενο ντόμινο».

ΜΟΡΑΣ: «Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον απλό πολίτη. Εχουν συνέχεια την απορία πώς καταφέρνει ο κόσμος ν’ αντεπεξέλθει σ’ αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα».

ΦΡΑΓΚΟΣ: «Περισσότερο με ρωτάνε για αυτά που βλέπουν στις ειδήσεις και ιδιαίτερα για τα επεισόδια. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες. Οταν ήρθα στη Λατίνα με αντιμετώπισαν κάνοντας χιούμορ και ρωτούσαν εάν, εκτός από κρίση, η Ελλάδα έχει και βολεϊμπολίστες».

ΓΚΙΩΝΗΣ: «Σαφώς και ενδιαφέρονται διότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος έχουν άμεση σχέση με τη Γαλλία. Συχνά το αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά και βρίσκουν την ευκαιρία ν’ αστειευτούν μαζί μου, όπως ο πρόεδρος που μου είπε ότι του χρόνου μπορεί να με πληρώνει σε δραχμές!».

«Δεν θα δεχόταν κανένας συμπαίκτης μου να έρθει εδώ»

Η καθημερινότητα γεννά εντάσεις και θα ήταν λογικό οι Ελληνες «λεγεωνάριοι» να γίνουν αποδέκτες πικρόχολων σχολίων. Να τι απαντούν στην τρίτη ερώτηση:

ΓΚΕΚΑΣ: «Οχι, δεν έφτασα ποτέ σ’ αυτό το σημείο. Υπάρχει μια μορφή διακριτικότητας».

ΖΟΥΡΟΣ: «Δεν έχει χρειασθεί γιατί δεν βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Μόνο στη Γερμανία που ήμασταν για ένα φιλικό, υπήρχε αρνητική άποψη για τον δανεισμό της Ελλάδας. Σ’ αυτή τη χώρα, όμως, τα ΜΜΕ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης».

ΖΗΣΗΣ: «Κανείς δεν μου έχει μιλήσει επικριτικά για την Ελλάδα. Κάθε άλλο. Μπορεί να μην συμπάσχουν, αλλά δεν νιώθουν άνετα για μια γείτονα χώρα που περνά δύσκολη περίοδο».

ΜΟΡΑΣ: «Υπάρχουν και τα αστεία, λέγοντας πως τώρα θα προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα και πως θα πληρώσουν οι Ιταλοί για εμάς. Πιστεύουν πως την ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί. Γνωρίζουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ιταλία και ελπίζουν πως δεν θα είναι όπως στην Ελλάδα».

ΦΡΑΓΚΟΣ: «Δεν βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Τα παιδιά είναι πολύ καλά και όταν πούνε κάτι για την Ελλάδα, δυστυχώς, συμμερίζομαι την άποψή τους σε πολλά θέματα».

ΓΚΙΩΝΗΣ: «Ούτε μέσα στην ομάδα έχω τέτοια προβλήματα, ούτε στους δρόμους της πόλης. Ισα-ίσα, με σέβονται και με εκτιμούν όλοι και ουδόλως έχουν επηρεάσει τη σχέση μας τέτοια θέματα».

Στο τελευταίο κοινό ερώτημα οι Ελληνες αθλητές μάς είπαν:

ΓΚΕΚΑΣ: «Δεν νομίζω, όχι μόνο για τώρα αλλά και πριν. Ειδικά οι Γερμανοί με καλές προοπτικές αποκλείεται να δεχθούν να παίξουν στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι θα έρχονταν πολύ πιο εύκολα».

ΖΟΥΡΟΣ: «Θα το σκέφτονταν δυο και τρεις φορές για να απαντήσουν θετικά. Θα προσέξουν συνολικά τις συνθήκες εργασίας, αλλά φοβούνται τις μεγάλες οικονομικές καθυστερήσεις και αμφιβάλλω αν θα το τολμούσαν».

ΖΗΣΗΣ:«Εξαρτάται από τον παίκτη και την ομάδα που τον θέλει. Ρεαλιστικά, όμως, παρά την ανταγωνιστικότητα που έχει το ελληνικό πρωτάθλημα, λειτουργεί εν μέσω της ελληνικής κρίσης και είναι φυσικό να επηρεάζεται. Απουσιάζουν οι καλές συνθήκες και οι εγγυήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν».

ΜΟΡΑΣ: «Η συμβουλή μου θα ήταν να έρθουν μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες οι οποίες πληρώνουν στην ώρα τους. Πρέπει να ξέρουν τι συνθήκες επικρατούν στις ομάδες που τους κάνουν πρόταση».

ΦΡΑΓΚΟΣ: «Δεν θα δεχόταν κανένας συμπαίκτης μου να έρθει στην Ελλάδα. Κι αν με ρωτούσε κάποιος, θα του έλεγα να μην το κάνει διότι στο βόλεϊ υπάρχουν παράγοντες που σκέπτονται μόνο το πώς θα βγάλουν χρήματα κοροϊδεύοντας τους αθλητές».

ΓΚΙΩΝΗΣ: «Κανείς συμπαίκτης μου δεν θα ήταν θετικός σε τέτοια πρόταση, όχι μόνο λόγω της κρίσης. Υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα και η απάντηση θα ήταν αρνητική ακόμα και σε πολύ καλύτερες εποχές».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags